null ODA KAMPIRANJU IN PRIKOLICAM
srebrna kamp prikolica v mraku, WIZ blog
clock image

7

ODA KAMPIRANJU IN PRIKOLICAM

#wizblog

27 julij, 2021

Igor

Poletni meseci so kot nalašč za vse tiste, ki radi življenje za štirimi stenami vsaj za nekaj časa zamenjamo za življenje v naravi. Kampiranje je seveda najbolj priročen način bivanja v njej, saj nas poveže z neposredno okolico in življenjem na prostem.

Gre za širok pojem, ki zajema vse od postavljanja šotora na neurejeni parceli brez elektrike in vode, do luksuznih prostorov za avtodome ... in še vse vmes. V zadnjih 30 letih smo iz težkih platnenih šotorov in priljubljenih »brako« prikolic prešli na večje prikolice in avtodome, a vseeno je po mnenju večine pravo kampiranje tisto v šotoru.

Med Evropejci pa je še vedno zelo razširjeno kampiranje s prikolico in prostornim baldahinom, saj to ponuja veliko udobja, varnosti in zaščite, vse v tesnem stiku z naravo. 

Tovrstno počitnikovanje pa zahteva kar nekaj priprav, znanja, pa tudi sreče. Morda je med Slovenci prav zato najti veliko »pavšalistov«, ki svojih prikolic ne premikajo vsako sezono. Saj veste, dobre lokacije v kampih se ne ponujajo kar tako. Tudi vleka prikolice je za manj izkušene »prikoličarje« dokaj stresno opravilo.

Pravo delo pa se prične šele ob prihodu v kamp, kjer je treba uporabiti tudi nekaj znanja, da bo vse delovalo, kot mora. Zato si poglejmo, na kaj je treba biti še posebej pozoren pri kampiranju s prikolico:
 

1.    IZBIRA DESTINACIJE

Vam je bolj pomembna gosta senca ali prodnata plaža? Želite v kampu trgovino, otroške animacije in večere ob glasbi? Ste naturisti? Počitnikujete s štirinožnim prijateljem? Podobna vprašanja so pomembna pri pravilni izbiri destinacije. Če potujete z družino in manjšimi otroki, preverite tudi bližino zdravstvenih ustanov. Premislite, preverite in za dodatne informacije pokličite izbrane kampe.
 

2.    IZBIRA PARCELE

Morda eden najpomembnejših dejavnikov dopusta v kampu. Verjetno želite biti blizu pomivalnice in WC-jev, a ne preblizu, saj veter lahko k vam zanese neprijetne vonjave. Nujno preverite tudi pot sonca in poskušajte ugotoviti, kako se giblje senca. To boste v vročih poletnih dneh še kako potrebovali. Pozorni pa bodite tudi na morebitne suhe veje visokih borovcev, ki se v močnejšem vetru hitro odlomijo! 
 

3.    PRIPRAVLJENI NA VSE!

Življenje v naravi je močno povezano z vremenskimi vplivi. Zadnja leta smo že vajeni drastičnih dvigov in padcev temperatur v vsega nekaj urah. Tudi dež, veter in nevihte so postali precej nepredvidljivi pojavi, ki lahko v kampih povzročijo marsikatero nevšečnost. Vendar pa se tudi temu lahko izognete z dobro pripravo:
-    Preverite stanje opreme – baldahina, tesnil, zadrge, kuhalnika in plinske napeljave ...
-    Napravite seznam potrebnih stvari in obkljukajte že spakirano.
-    Poskrbite tudi za topla oblačila (med dnevom in nočjo je lahko tudi 20 stopinj C razlike).
-    Ne pozabite na športne artikle, zadostno količino repelentov, hladilno torbo, morda ventilator .
 

4.    KUHANJE 

Tudi to je eden od čarov počitnikovanja s prikolico. Nekateri obožujejo kuhanje v zunanjih kuhinjah, z minimalno uporabo (ročnih!) pripomočkov, drugim pa je to nebodigatreba, ki se razvleče v ročno pomivanje posode. Tudi tukaj se da ogromno postoriti z razmislekom in predpripravo. Izberite preproste, a okusne menije, veliko lahko pripravite vnaprej doma, pomislite, katere pripomočke boste nujno potrebovali, in, če se le da, kuhajte, ko ni najbolj vroče.
 

5.    OTROCI IN KAMPIRANJE

Najbrž ni treba posebej poudarjati, da otroci vseh starosti obožujejo bivanje na prostem, zato so kakršnikoli pomisleki v zvezi s tem popolnoma odveč. Otroka (tudi dojenčka) je najbolje čim prej spoznati s kampiranjem, zagotovo vam bo hvaležen. In zapomnite si, otrok bo užival le, če boste sproščeni, zato pozabite na vsakdanja pravila; pozen odhod v posteljo in hranjenje ob nenavadnih urah sta na dopustu običajna. Počitnice so počitnice!
 

6.    OBZIRNOST

Kampiranje v urejenem kampu pomeni določeno stopnjo sobivanja, zato je obzirnost ključnega pomena. Držite se svoje parcele (velja tudi za parkirani avtomobil), ne kurite odprtega ognja in upoštevajte pravila kampa (nočni mir med 22.00 in 6.00 uro). Poskrbeti morate še za čistočo parcele po vašem odhodu. 
 

7.    NAJBOLJ PRILJUBLJENI KAMPI

Slovenski »prikoličarji« tradicionalno obiskujejo Hrvaške kampe v Istri in Kvarnerju, ki ponujajo širok nabor vsebin, parcel in bogato dodatno ponudbo. V Sloveniji pa med pavšalisti (pa tudi drugače) najvišje kotira kamp v Ankaranu. Premislite, kakšne počitnice si želite, in s pomočjo spleta izberite tistega, ki vam je najbolj pisan na kožo. Google vam lahko zagotovi veliko informacij, ki bodo pripomogle k pravi odločitvi, tukaj eden res koristen  https://www.avtokampi.si 
 

Upamo, da bo kljub negotovim časom dopustovanje potekalo brez zapletov, (pre)zgodnjih povratkov in karanten. Zasedenost kampov je letos razmeroma nizka, kar v dani situaciji pomeni dodatno stopnjo varnosti, zaradi gibanja na prostem pa tudi manjšo možnost okužbe. V primeru kakršnihkoli zdravstvenih težav pa se lahko zaneseš na zdravstveno zavarovanje WIZ Tujina, ki te bo rešilo izpraznjene denarnice ob morebitnem obisku zdravnika. 

Za še varnejšo pot do cilja pa ti priporočamo, da v sklopu našega WIZ Avto zavarovanja preveriš tudi dodatno zavarovalno kritje WIZ Asistent, ki ti priskočil na pomoč, če se težave pojavijo na cesti. 
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.