UPORABA PIŠKOTKOV NA SPLETNEM MESTU WIZ.SI


Da bi vam olajšali uporabo naše spletne strani in jo naredili bolj prijetno, uporabljamo »piškotke«. Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih pošilja spletno mesto in se shranjujejo v spletni brskalnik (napravo), ki do spletnega mesta dostopa. Uporabljajo se z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje, spremljanja in analize obiska ter za oglaševanje. Z njihovo pomočjo si vas spletno mesto "zapomni" za čas obiska (sejni piškotki) ali v primeru ponovnega obiska (persistenčni piškotki). Ko se naprava vrne ne spletno mesto, se podatki, shranjeni v piškotku, lahko posredujejo nazaj k spletnemu mestu. Več o varstvu osebnih podatkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo

Nekateri piškotki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Taki piškotki obiskovalcu omogočajo nemoteno uporabo spletnega mesta. Brez teh piškotkov spletno mesto ne bi delovalo pravilno. Ti piškotki so nujni za premikanje po spletni strani in uporabo njenih možnosti, kot je dostop do varnih območij spletne strani. Brez teh piškotkov ni možno zagotoviti storitev, kot je informativni izračun in sklenitev zavarovanja.


JSESSIONID

Piškotek se ustvari, ko uporabnik odpre spletno stran. Omogoča nam, da si zapomnimo uporabnikova dejanja tekom seje. Ko uporabnik zapre brskalnik, se piškotek izbriše. Čas trajanja piškotka je 30 minut. Izvor: wiz.si.


GUEST_LANGUAGE_ID 

Ta piškotek shranjuje izbiro jezika uporabnika. Ohrani se zunaj trenutne seje brskalnika. Čas trajanja piškotka je 1 leto. Izvor: wiz.si.         


COOKIE_SUPPORT                   

Ta piškotek opredeljuje ali brskalnik podpira piškotke. Čas trajanja piškotka je 1 leto. Izvor: wiz.si.


LFR_SESSION_STATE_‹ID›        

Ta piškotek shranjuje stanje trenutne seje za sistem (CMS). Čas trajanja piškotka je 30 minut.Izvor: wiz.si.


cw-necessary

Piškotek, kamor shranimo privolitev uporabnika za uporabo piškotkov. Čas trajanja piškotka je 1 leto. Izvor: wiz.si.

cw-profiling

Piškotek, kamor shranimo privolitev uporabnika za uporabo piškotkov za oglaševanje in profiliranje. Čas trajanja piškotka: 1 leto. Izvor: wiz.si.

cw_analytics

Piškotek, kamor shranimo privolitev uporabnika za uporabo piškotkov za analitiko. Čas trajanja piškotka je 1 leto. Izvor: wiz.si.

cw-functional

Piškotek, kamor shranimo privolitev uporabnika za uporabo funkcionalnih piškotkov. Čas trajanja piškotka je 1 leto. Izvor: wiz.si.

Funkcionalni piškotki zbirajo informacije o načinu uporabe spletne strani, na primer katere strani uporabnik najpogosteje obišče in ali se na spletnih straneh pokažejo sporočila o napaki. Uporabni so tudi za zagotavljanje storitev, ki ste jih zahtevali, kot je ogled videoposnetka, komentiranje na blogu ali delovanje spletnega obrazca. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki omogočajo identifikacijo obiskovalca. Vse informacije, ki jih ti piškotki zberejo, so združene in so zato anonimne. Uporabljajo se samo za izboljšanje delovanja spletne strani.

Piškotke uporabljamo za namen izboljševanja uporabniške izkušnje. Informacije, ki jih pridobimo s piškotki, nam pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno mesto in na podlagi le teh se odločamo o funkcionalnih in vsebinskih prilagoditvah.


_mauuid

Piškotek se uporablja se za razlikovanje uporabnikov. Čas trajanja: 10 let. Izvor: Net Results


__cfduid

Piškotek se uporablja za pospeševanje nalaganja strani. Ne vsebuje nobenih identifikacijskih podatkov uporabnika. Čas trajanja piškotka je 30 minut. Izvor: Zendesk.


__zlcmid

Piškotek se uporablja za omogočanja storitve klepeta v živo na spletni strani. Izvor: Zendesk.


 

Analitični piškotki so piškotki s katerimi merimo obisk naših spletnih strani in jih uporabljamo za namen izboljševanja uporabniške izkušnje. Informacije, ki jih pridobimo s piškotki, nam pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno mesto in na podlagi teh se odločamo o prilagoditvah, ki obiskovalcem še olajšajo brskanje in dostop do želenih informacij.


ga

Piškotek se uporablja za razlikovanje uporabnikov. Čas trajanja: 2 leti. Izvor: Google.


gid

Piškotek se uporablja za razlikovanje uporabnikov. Čas trajanja: 1 dan. Izvor: Google.                 


 

Ti piškotki zagotavljajo prikaz oglasov, ki kar se da ustrezajo vam in vašim interesom. Obenem omejijo število prikazov oglasa in pomagajo meriti učinkovitost oglaševalske kampanje.

Piškotki, ki se uporabljajo za prilaganje oglaševanja posameznemu uporabniku.


NID

Piškotek, na podlagi katerega Google prikazuje oglase zunaj Googlovih spletnih mest. Čas trajanja piškotka: 2 leti. Izvor: Google


_gat

Piškotek se uporablja za upočasnjevanje zahtev. Čas trajanja piškotka: 10 minut.  Izvor: Google.


__utma

Piškotek se uporablja za razločevanje med posameznimi uporabniki. Čas trajanja piškotka: 2 leti. Izvor: Google.


__utmb

Piškotek se uporablja za določanje nove seje oziroma obiska. Čas trajanja piškotka: 30 minut. Izvor: Google.


__utmc

Piškotek se uporablja za skladnost s knjižnico urchin.js. Ko uporabnik zapre brskalnik, se piškotek izbriše. Čas trajanja piškotka: 30 minut. Izvor: Google.


__utmz

Piškotek shranjuje informacijo o tem, kako je uporabnik prišel na stran. Čas trajanja piškotka: 6 mesecev. Izvor: Google.


1P_JAR

Ta piškotek vsebuje informacije o tem, kako končni uporabnik uporablja spletno mesto in informacije o tem, če je končni uporabnik pred obiskom omenjene spletne strani že morda videl kakšne oglase. Čas trajanja piškotka: 1 mesec. Izvor: Google.


APISID, SAPISID

Ta piškotek se uporablja za oblikovanje profila interesov obiskovalca spletnega mesta in prikazovanje ustreznih oglasov na drugih spletnih mestih. Ta piškotek deluje tako, da enolično identificira vaš brskalnik in napravo. Čas trajanja piškotka: 2 leti. Izvor: Google.


CONSENT

Ta piškotek vsebuje informacije o tem, kako končni uporabnik uporablja spletno mesto in informacije o tem, če je končni uporabnik pred obiskom omenjene spletne strani že morda videl kakšne oglase. Čas trajanja piškotka: ne poteče. Izvor: Google.


DSID

Piškotek se uporablja za razločevanje med posameznimi uporabniki. Čas trajanja piškotka: 5 dni. Izvor: Google.


HSID

Ta piškotek shrani profil interesov obiskovalcev spletnega mesta in prikaže ustrezne oglase na drugih spletnih mestih. Čas trajanja piškotka: 2 leti. Izvor: Google.


IDE, SSID

Ta piškotek vsebuje informacije o tem, kako končni uporabnik uporablja spletno mesto in informacije o tem, če je končni uporabnik pred obiskom omenjene spletne strani že morda videl kakšne oglase. Čas trajanja piškotka: 2 leti. Izvor: Google.


SID

Ta piškotek se uporablja za upravljanje stanja seje. Čas trajanja piškotka: 1 leto. Izvor: Google.


SIDCC

Ta piškotek vsebuje informacije o tem, kako končni uporabnik uporablja spletno mesto in informacije o tem, če je končni uporabnik pred obiskom omenjene spletne strani že morda videl kakšne oglase. Čas trajanja piškotka: 3 mesece. Izvor: Google.


_fbp

Ta piškotek se uporablja za oglaševanje na Facebook socialnem omrežju. Čas trajanja piškotka: 20 dni. Izvor: Facebook.com.


_fbc

Ta piškotek se uporablja za dostavo vrste oglaševalskih izdelkov na Facebooku. Čas trajanja piškotka: 3 mesece. Izvor: Facebook.com.


c_user 

Ta piškotek shrani podatke o vpisanih Facebook uporabnikih. Čas trajanja piškotka:1 mesec Izvor: Facebook.com.


datr      

Ta piškotek hrani informacije o vrsti brskalnika, ki ga uporabnik uporablja za dostopanje do Facebooka. Čas trajanja piškotka: 2 leti. Izvor: Facebook.com.


m_pixel_ratio  

Ta piškotek omogoča dostop do analitičnih podatkov.   Čas trajanja piškotka: poteče ob koncu seje. Izvor: Facebook.com.


presence           

Ta piškotek hrani informacije o pripravljenosti na klepet v živo. Čas trajanja piškotka: poteče ob koncu seje. Izvor: Facebook.com.


wd        

Ta piškotek vsebuje informacije o tem, kako končni uporabnik uporablja spletno mesto in informacije o tem, če je končni uporabnik pred obiskom omenjene spletne strani že morda videl kakšne oglase. Čas trajanja piškotka: 1 teden. Izvor: Facebook.com.


x-referer            

Ta piškotek hrani informacije o URL posredovanju. Čas trajanja piškotka: poteče ob koncu seje. Izvor: Facebook.com.


xs          

Ta piškotek hrani informacije o seji. Čas trajanja piškotka: 3 mesece. Izvor: Facebook.com.  


reg_fb_gate, reg_fb_ref, reg_ext_ref Cookies

Ti piškotki vsebujejo informacije o obiskanih Facebook straneh. Čas trajanja piškotka: poteče ob koncu seje. Izvor: Facebook.com.


 

 

Nastavitve urejanja piškotkov


Vsak uporabnik naših spletnih strani lahko nastavi, kateri tipi piškotkov se bodo namestili. Svojo izbiro o nameščanju piškotkov lahko kadarkoli spremeniš (odstraniš kljukico). Preden pa onemogočiš določen tip piškotkov, preberi, čemu so namenjeni in kako jih uporabljamo. Nestrinjanje s piškotki ima lahko za posledico slabšo uporabniško izkušnjo, saj del vsebine ne bo pravilno prikazan in nekatere funkcionalnosti ne bodo delovale.
Izbiro piškotkov predstavljajo kljukice pred nanizanimi vrstami piškotkov. Za shranjevanje spremembe klikni na gumb »Spremeni«. Tako lahko nadziraš, katere piškotke naša spletna stran namešča na tvojo napravo.

Spremeni

Nastavitve piškotkov v brskalnikih 

Sami se morate odločiti, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vašem računalniku, a spletna stran optimalno deluje, če so vsi piškotki omogočeni. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi s pomočjo izbranih nastavitev spletnega brskalnika.

Za informacije o nastavitvah za piškotke spodaj izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.