Zavarovanje za lastnike plovil

WIZ Plovilo

Za brezskrbno plovbo na morju uredi nujno zavarovanje odgovornosti lastnika plovila. Izberi kritje po meri, glede na teritorij svoje plovbe: Slovenija, Hrvaška ali Sredozemlje. Uredimo tudi kasko.

Skleni prek spleta

Zakaj potrebuješ zavarovanje WIZ Plovilo? 

Pozdravljamo ljubitelje morja, sonca in plovil. Morske dogodivščine nudijo čudovite, a tudi nepredvidljive trenutke. Z vodnim plovilom žal lahko narediš škodo osebam ali stvarem, ki so v bližini.

Imaš jadrnico, motorni čoln ali vodni skuter? Zavarovanje odgovornosti za lastnike plovil je po slovenskem zakonu obvezno, za osebne škode, ki bi jo pri plovbi povzročili tretjim osebam. Nekatere države zahtevajo še več, poleg kritja osebnih škod, tudi kritje škode na stvareh.

Preveri ceno > 

Prednosti zavarovanja WIZ Plovilo

ikona dve osebi,

Visoko kritje odgovornosti

V Sloveniji je za lastnike registriranih plovil z močjo motorja nad 3,7 kW, obvezno zavarovanje za osebne škode tretjih, predpisana vsota pa je 237.300€. Za tujino pa so zahtevane vsote višje, prav tako obseg kritja. WIZ ti zato nudi do 7 mio€ kritja.

ikona dve osebi,

Hitro in ugodno, polica takoj

Na WIZu urediš vse enostavno. Zavarovalno polico prejmeš na e-mail takoj. Pošljemo ti tudi Certifikat - potrdilo za plovbo. Polica traja 1 leto, z avtomatsko obnovo 30 dni pred potekom, plačilo tudi na obroke. Takojšnji 10% spletni popust.

ikona dve osebi,

Velja doma in na tujem

V tujini so zakoni in predpisi drugačni kot doma. Ko sklepaš zavarovanje WIZ Plovilo, nameni pozornost teritoriju plovbe in obsegu kritja. Osnovno kritje lahko razširiš na kritje Plus, za plovbo v drugih državah in celotnem Sredozemlju.

Izberi ožje ali širše kritje WIZ Plovilo:

Kritje OBVEZNO nanaša le na osebne škode tretjih oseb v morskih in celinskih vodah Slovenije in Hrvaške. Kritje OBVEZNO PLUS se dodatno nanaša tudi na materialne škode tretjih oseb ter na širše območje plovbe.

WIZ Plovilo - OBVEZNO


Obseg kritjakrije odškodninsko odgovornost lastnika ali katerega koli drugega uporabnika plovila, če pri uporabi zavarovanega plovila za namen, za katerega je registrirano, nastane: OSEBNA škoda tretjih oseb (smrt, telesne poškodbe ali prizadeto zdravje)

Teritorij kritja:

 • teritorialne vode Slovenije in Hrvaške

Višina kritja - zavarovalne vsote:

 • morske in celinske vode Slovenije: zakonsko predpisana zavarovalna vsota 237.300 €
 • Hrvaška: zakonsko predpisana zavarovalna vsota 464.520 €

WIZ Plovilo  - OBVEZNO PLUS


Obseg kritja je širšikrije odškodninsko odgovornost lastnika ali katerega koli drugega uporabnika zavarovanega plovila, če pri uporabi plovila za namen, za katerega je registrirano, nastanejo:

 • OSEBNA škoda tretjih oseb (smrt, telesne poškodbe ali prizadeto zdravje),
 • MATERIALNA škoda tretjih oseb (škode zaradi uničenja ali poškodovanja stvari) in
 • POŠKODBE OSEB NA PLOVILU v primeru plovbne pomorske nesreče, požara ali eksplozije.

Teritorij kritja:

 • morske in celinske vode Slovenije, Hrvaške ter Sredozemsko morje z grškim in italijanskim morjem.

Izbiraš lahko med 4 zavarovalnimi vsotami:

 • najvišja zavarovalna vsota 7 mio€, to potrebuješ, če pluješ tudi v Italiji (italijanski predpisi namreč zahtevajo zavarovalno vsoto 6.070.000mio €), 
 • 3 mio € zavarovalna vsota ustreza predpisani minimalni zavarovalni vsoti za plutje po grških vodah,
 • 800.000 €, 1.5 mio € zadostujejo za plutje v Sloveniji, na Hrvaškem in v Sredozemskem morju (vendar brez grškega in italijanskega morja)!

Namen uporabe plovila:

 • ZASEBNI NAMEN; pri vsakdanji uporabi plovila.
 • GOSPODARSKI NAMEN; če plovilo uporabljaš npr. za ODDAJANJE V NAJEM ali drugo gospodarsko rabo (vezano na plovno dovoljenje). Pri gospodarski rabi se na premijo obračuna pribitek za povečano nevarnost.

Dodatni namen uporabe vodnega plovila:

 • pri dodatnem namenu je mišljeno, da če plovilo uporabljaš za npr. SMUČANJE NA VODI, VLEKO OBJEKTOV PO VODI, VLEKO PADAL, se na premijo obračuna dodatni pribitek za povečano nevarnost.
 • izbereš tudi, če se zavarovana JADRNICA udeležuje treningov ali tekmovanj (rekreativno-potovalnih jadrnic, npr. regata Barcolana), ne glede na to ali gre za gospodarsko dejavnost ali ne! 

Certifikat za plovbo - Potrdilo o zavarovanju

Za brezskrbno plovbo v TUJINI, moraš imeti vedno pri sebi ustrezno potrdilo o zavarovanju za svoje plovilo. Brez skrbi, pri WIZu ti takoj po sklenitvi zavarovanja WIZ Plovilo, na mail pošljemo tudi Potrdilo o zavarovanju - mednarodni certifikat za plovbo v tujih teritorialnih vodah - Certificate of Insurance.

Če pa za območje plovbe izbereš Sredozemsko morje z Italijo, je tvoje potrdilo tudi v italijanskem jeziku - Certificato di Assicurazione.

V tujini so zakoni in predpisi drugačni kot v naši državi, zato je potrebno biti pozoren pri izbiri zavarovanja - teritorij plovbe in obseg kritja. Če torej pluješ v tujih teritorialnih vodah, izberi zavarovanje odgovornosti lastnika oz. uporabnika plovila z ustreznim kritjem, ki ga zahteva država v kateri pluješ:

Kritja WIZ Plovilo: OBVEZNO OBVEZNO PLUS
Obseg kritja:  osebna škoda tretjih oseb osebna škoda tretjih oseb in
materialna škoda tretjih oseb
Teritorij plovbe:  SLOVENIJA / HRVAŠKA SREDOZEMSKO MORJE
Zavarovalna vsota: 237.300€ Slovenija* / 464.520€ Hrvaška*  800.000€ / 1.5mio€ / 3mio€** Grčija / 7mio€*** Italija

*minimalna, zakonsko predpisana zavarovalna vsota za Slovenijo in za Hrvaško
**zakonsko predpisana zavarovalna vsota za plutje po grških vodah je 3 mio€
***zakonsko predpisana zavarovalna vsota za plutje v italijanskih teritorialnih vodah je 6.070.000 €

vozel na jadrnici, kasko zavarovanje wiz plovilo

Potrebuješ kasko zavarovanje plovila?

Še ob tako prijetni plovbi in brezskrbnem uživanju na morju, se lahko zgodi nepričakovano - napačen manever v marini ali pa moč narave sredi morja. Za škode na tvojem plovilu je nujno kasko zavarovanje, ki krije škode med plovbo, v mirovanju ter med splavitvijo/dvigovanjem na obalo! Ne odlašaj. V postopku sklepanja obveznega zavarovanja WIZ Plovilo, označi, da želiš tudi kasko zavarovanje. V kratkem te kontaktiramo za ogled plovila in za specifike zavarovanja glede na tvoje želje in potrebe.

Zavaruj plovilo

Izjave naših strank

Ocena izkušnje z WIZ Plovilo

Aktualne vsebine

moranrski vozel, izpit za upravitelja čolna, wiz plovilo

Izpit za upravitelja čolna

Izpit za čoln lahko opravi vsak, starejši od 16 let, vendar do dopolnjenega 18 leta in velja za plovbo s čolni do dolžine 12m. Polnoletna oseba ...

Preberi

Morski dopust na Hrvaškem:

je tako blizu, da se na dopust navadno odpravimo kar z avtom, eni celo kar s čolnom.

Kam letos?

Pogosta vprašanja o zavarovanju WIZ Plovilo

Zavarovanje je po slovenski zakonodaji obvezno za vsa vodna plovila z močjo motorja, ki presega 3,7 kW. 

Z WIZ Plovilo lahko zavaruješ: jadrnico, motorni čoln in vodni skuter.

Lastnik čolna mora pri podaljšanju veljavnosti dovoljenja za plovbo predložiti dokazilo o sklenjenem zavarovanju. Brez skrbi, zavarovanje WIZ Plovilo ti velja 1 leto z avtomatsko obnovitvijo zavarovanja - predlog obnove ti pošljemo na tvoj e-naslov 30 dni pred potekom. 

Za kritje POŠKODB OSEB NA PLOVILU ... v primeru plovbne pomorske nesreče, požara ali eksplozije je potrebno izbrati WIZ Plovilo - kritje OBVEZNO PLUS.

Krije Obvezno Plus kritje odškodninsko odgovornost lastnika ali katerega koli drugega uporabnika zavarovanega plovila za: 

 • OSEBNE škode tretjih oseb (smrt, telesne poškodbe ali prizadeto zdravje),
 • MATERIALNE škode tretjih oseb (škode zaradi uničenja ali poškodovanja stvari) in
 • POŠKODBE OSEB NA PLOVILU ... v primeru plovbne pomorske nesreče, požara ali eksplozije

Registracija plovil

Za registracijo plovila in pred vpisom čolna v vpisnik čolnov, mora lastnik čolna skleniti pogodbo o zavarovanju čolna proti odgovornosti za škodo povzročeno tretjim osebam.

Zavarujejo se lahko le plovila s slovensko registracijo: IZ, KP, PI

Če registrske številke še nimaš, pokliči na Upravo za pomorstvo 05 663 21 00, kjer ti jo lahko rezervirajo.


Podaljševanje registracije plovil in obnova zavarovanja

Lastnik čolna mora pri podaljšanju veljavnosti dovoljenja za plovbo predložiti dokazilo o sklenjenem zavarovanju.

Brez skrbi: OBNOVA TVOJE POLICE OB POTEKU

Zavarovanje WIZ Plovilo se sklene za dobo enega leta. Pred potekom pa ti bomo poslali naš predlog za sklenitev nove oziroma obnovo tvoje police za nadaljnje obdobje enega leta na tvoj e-poštni naslov, najpozneje 30 dni pred potekom zavarovanja.

Za spremembo obsega kritij na polici, nas moraš pisno obvestiti vsaj tri dni pred potekom tvoje police na info@wiz.si.


V primeru prodaje plovila poskrbi za prepis plovila na Upravi za pomorstvo, v Vpisniku morskih čolnov.

Zavarovanje odgovornosti lastnika plovila se ne prenaša. Vse spremembe javiš tudi nam na zavarovalnico, saj se zavarovanje odgovornosti se ne prenaša na novega lastnika plovila.
 

Povrnemo ti razliko premije

Kopiraj polico novega lastnika plovila in nam pošlji kopijo. V kratkem ti uredimo povračilo sorazmernega dela neizkoriščene premije. Pogoj vračila je, da v zavarovalnem obdobju ni bila prijavljena nobena škoda oz. ni bilo odškodninskega zahtevka.

V primeru pomorske nesreče ali škodnega dogodka, se takoj obvesti pristojne oblasti – policijo in luško kapitanijo.

Dogodek obvezno prijaviš tudi nam, najpozneje 3 dni po nastanku škode:

● Hitro in enostavno E-prijava škode.

● Škodo lahko prijaviš tudi v poslovalnici Generali.

● Če potrebuješ pomoč pri prijavi škode, pokliči 080 11 24 in pomagali ti bomo urediti prijavo škode.

Grčija in Italija imata zakonsko predpisani minimalni zavarovalni vsoti, zato ju posebej omenjamo pri sklepanju zavarovanja G24 Plovilo. 
Če nameravati pluti po grških vodah, morate tako nujno izbrati kritje s 3.000.000 € zavarovalne vsote, če se boste podali v italijanske vode je ustrezna zavarovalna vsota v višini  7.000.0000 €. 
Poleg tega morate imeti pri sebi na plovilu vedno tudi certifikat, ki dokazuje ustrezno zavarovanje za plutje v grških oz. italijanskih vodah.