WIZ Zadnje objave

 1. 4 x 4

  avtor: WIZ | okt 26. 2015

  S štirikolesnim pogonom so bili včasih opremljeni zgolj terenski avtomobili, o katerih smo pisali v enem od prejšnjih zapisov, danes pa se tehnologija prenosa pogona na vsa štiri kolesa pojavlja v vseh avtomobilskih razredih. Tovrstna rešitev ima vrsto dobrih, a tudi nekaj slabih lastnosti, inženirji pa so razvili več načinov delovanja sistema, čigar glavna naloga je zagotavljati najboljši možen oprijem in stabilnost vozila v danih voznih razmerah.

  Beri naprej
 2. Čas pojedin

  avtor: WIZ | okt 13. 2015

  Ljudje smo vedno radi dobro jedli. Menda še iz pradavnine v podzavesti nosimo strah pred pomanjkanjem, zato nam obložene mize in obilje jedi pomenijo srečo, varnost in zadovoljstvo. Preveč dobrot pa ni nujno vedno dobro. Prihajajoči prazniki in druge priložnosti za pogostitev z okusno hrano običajno ne ponujajo uravnoteženega menija z jedmi, polnimi vlaknin in polnozrnatih žitaric, zato se lahko že v kratkem času pokažejo negativne posledice. Žal se premalo zavedamo, da je nekaj dodatnih kilogramov pri vsem skupaj še najmanjši problem.

  Beri naprej
 3. Kaj bi bilo, če bi Filip Flisar izgubil pozitivizem?

  avtor: WIZ | okt 05. 2015

  Si že videl drugi video pustolovščin s Filipom Flisarjem? Ta je na tiskovni konferenci fural toti safr in na novinarska vprašanja odgovarjal zelo nenavadno. ;)

  Beri naprej
 4. O džipih, terencih in SUV-ih

  avtor: WIZ | okt 12. 2015

  Včasih je bilo vsem terenskim vozilom, ki jim danes rečemo tudi terenci, skupno ime džip (angl. Jeep), v letih razvoja avtomobilske industrije pa so klasične oblike prvotnih terenskih vozil po vzoru ameriškega Jeepa izpodrinile novejše različice. Tem s kratico rečemo SUV (Sport Utility Vehicle), bolj kot vožnji po blatnih kolovozih pa so namenjeni lepo asfaltiranim cestam. 

  Beri naprej
 5. Načrt in disciplina

  avtor: WIZ | sep 26. 2015

  Odločitev, da boš nekaj spremenil ali dosegel, zahteva veliko truda. Trud kar tako, na slepo, pa vedno ne prinese uspeha, zato je treba prej sestaviti načrt, si zadati cilj in predvsem ostati ves čas discipliniran. V primeru, da je trenutno stanje posledica preteklih napak, pa te najprej čaka še temeljita in kritična analiza.

  Beri naprej
 6. Z dvignjenim palcem po svetu

  avtor: WIZ | sep 25. 2015

  Ne, knjiga z naslovom Štoparski vodnik po galaksiji s cestnim avtoštopom nima veliko skupnega. »Na štop« se da prepotovati praktično ves svet, le nekaj potrpljenja in pozitivnega razmišljanja zahteva. Vedeti pa moraš tudi to, da so zlati časi avtoštopa žal že minili. Sodoben svet je štopanju veliko manj naklonjen, kot mu je bil tisti pred desetletjem ali več. 

  Beri naprej
 7. Stres

  avtor: WIZ | sep 21. 2015

  Poznaš občutek, ko ti je vse odveč, ko te vse moti, vse se kopiči nad tvojo glavo in se ti zdi, da nimaš prav nobenega nadzora nad dogajanjem okrog sebe? Simptomov stresa je ogromno, med najbolj pogostimi pa so prav čustveni in duševni. Ti vplivajo na tvoje telo in vedenje, zato se da stres zelo dobro prepoznati. Poleg prepoznavanja znakov stresa pa je veliko bolj pomembno najti vzroke zanj in načine, kako ga preprečiti in nadzirati. Povzroča namreč vrsto težav, ki lahko resno ogrozijo tvoje zdravje.

  Beri naprej
 8. Ejga, Filip tekoče govori gorenjščino?

  avtor: WIZ | sep 13. 2015

  Tukaj je - prvi del video pustolovščin s Filipom Flisarjem! Ta je obiskal priljubljeno ekipo Pr' Hostar in dokazal, da mu gre gorenjščina skoraj bolje od jezika kot štajerščina. 

  Beri naprej
 9. Študentski lajf na tri načine

  avtor: WIZ | sep 16. 2015

  ​»Študent naj bo,« je napisal Fran Saleški Finžgar in opisal svoje prvo študentsko leto v Ljubljani. Današnje študentsko življenje je v grobem še vedno precej podobno, le žurov je več in veliko boljši so. J Ko greš študirat, moraš najprej poskrbeti za bivališče. Izbiraš lahko med tremi vrstami bivališč: študentski dom, najeta soba ali udobno in toplo zavetje domačega doma. Vsaka vrsta ima svoje prednosti in slabosti, svoj način življenja in urbane legende, ki krožijo o njih. Ostale sestavine študentskega življenja so novo mesto, prehrana, pranje, prevozi, zabave in romance. Ah, seveda, pa na predavanja, študiranje, kolokvije in izpite ne smemo pozabiti!

  Beri naprej
 10. Deseti šolski dan. Si še vedno pozoren in previden?

  avtor: WIZ | sep 07. 2015

  Ljudje nekatere dni v letu namenimo aktivnostim, ki bi se jim morali pravzaprav posvečati vse leto. Prvi šolski dan sicer ni namenjen izključno prometni varnosti, vseeno pa so ta dan ulice v okolici šol bolj varne od hodnikov v nakupovalnih centrih. Kot bi moral svoji izbranki rožo ali kakšno drugo presenečenje nameniti vsak teden in ne le za valentinovo, moraš tudi mimo šole voziti previdno in zbrano vsak dan, ne le 1. septembra. Se strinjaš?

  Beri naprej