null O barvanju jajc in velikonočnih običajih doma ter v tujini
clock image

7

O barvanju jajc in velikonočnih običajih doma ter v tujini

#wizblog

06 april, 2023

Ana Vita

Tukaj je nekaj idej za naravne barve, katerih sestavine imaš verjetno že doma. Kako to delamo mi, in kako to počnejo v tujini?

Obstaja več načinov, kako lahko pobarvamo jajca. Tukaj je nekaj idej za naravne barve, katerih sestavine imaš verjetno že doma. Uporaba naravnih barvil je zelo zabaven in okolju ter zdravju prijazen način barvanja jajc. 

Preden začnemo z barvanjem, naj te spomnimo, koliko časa se kuhajo jajca: 8 do 10 minut je formula uspeha.

Čas namakanja v spodnje sestavne pa je odvisen od želenega intenzivnosti barve, priporočljivo pa je, da jajca namakaš vsaj eno uro ali dlje, najboljše čez noč. 

 • Kurkuma: začimba, ki lahko jajca obarva v lepo rumeno barvo. V posodi zmešaj vodo in kurkumo, vanjo namoči trdo kuhana jajca. To bodo fantastični rumeni pirhi!
   
 • Čebulne lupine: jajca obarvajo v različne odtenke rjave, oranžne in rdeče barve. Kako začeti? Najprej zberi čebulne lupine in jih skuhaj v vodi, vanjo namoči trdo kuhana jajca.
   
 • Rdeča pesa: jajca obarva v lepo roza ali rdečo barvo. V loncu vode zavri na kocke narezano rdečo peso in jo uporabite vodo za barvanje pirhov.
   
 • Listi rastlin: Uporabite liste rastlin, kot so peteršilj, bazilika, koper in listi cvetov, da naredite vzorce na jajcih. Jajca ovijte v liste in jih zavežite z vrvico ali elastičnim trakom, nato pa jih kuhajte v vodi.
   
 • Vino: uporabi rdeče vino vrste refošk ali teran. Ta bo jajca obarvalo v lepe vijolične in rdeče odtenke. V posodi zmešaj vino in vodo v razmerju 1:1 in v tekočino položi kuhana jajca. 

Velika noč je ena najpomembnejših krščanskih praznikov, ki se praznuje po vsem svetu. V Evropi imajo vsake države svoje tradicije in običaje, povezane z veliko nočjo. Ker celotna ekipa WIZ zelo rada potuje po svetu (preveri WIZov vodič za potovanja), smo zate izbrskali nekaj zanimivih primerov velikonočnih običajev po Evropi
 

 • V Nemčiji se velikonočni običaji začnejo že pred Veliko nočjo, s pustnim karnevalom 

Na veliko soboto se tradicionalno barvajo jajca in izdelujejo okraske za velikonočna drevesa. Na veliko noč se potem otroci zbudijo in iščejo skrite velikonočne košare, polne sladkarij in čokoladnih jajčk.

 • V Španiji je velika noč zelo pomemben praznik, imenovan "Semana Santa

Na ta dan poteka procesija, kjer verniki nosijo kip Jezusa ali Device Marije skozi mesto. V nekaterih krajih v Španiji se na veliko noč pripravljajo tudi tradicionalne jedi, kot so torrijas (podobne francoskimu toastu) in potica.

 • V Italiji se velikonočni običaji začnejo že v petek pred veliko nočjo

Takrat se nekateri odločijo, da bodo postili. Na veliko soboto se potem tradicionalno blagoslovi hrana, kot so kruh, jajca in salama, ki se bodo jedli na veliko noč. Na ta dan se tudi peče tradicionalni kolač, imenovan colomba, ki so podobni božični potici.

 • Potapljanje za križem v Grčiji

Ta običaj se odvija na otoku Hydra v Grčiji in je znan po tem, da se mladi moški potapljajo v morju za križem, ki ga vržejo v vodo duhovniki. Tisti, ki ga najdejo, veljajo za srečneže in dobijo posebno nagrado.

 • Na Poljskem je velika noč znan kot "Wielkanoc"

Na ta dan se tradicionalno barvajo jajca, ki se nato uporabijo za pripravo "święconka", tradicionalne velikonočne jedi, ki vsebuje jajca, klobase in kruh. Na velikonočno nedeljo se potem verniki odpravijo v cerkev, kjer se blagoslovi hrana in se verniki med seboj pozdravijo z "Wesołego Alleluja!" (Srečna velika noč!).

 • Na Nizozemskem imajo bogato tradicijo in običaje, ki so povezani z Veliko nočjo

Spodaj opisani običaji so le nekaj primerov velikonočnih tradicij na Nizozemskem, vendar se lahko razlikujejo od regije do regije.

1.    Barvanje jajc: Kot mnoge druge države tudi na Nizozemskem tradicionalno barvajo jajca pred veliko nočjo. Na Nizozemskem so zelo priljubljena barvana jajca v pastelnih barvah, ki jih običajno postavijo v košarice in na okenske police.
2.    "Paasstol" je tradicionalna velikonočna slaščica, ki jo najdemo po vsej državi. Gre za vrsto velikonočnega kruha, ki je napolnjen s suhim sadjem, kot so rozine in suhe marelice, ter narezanimi mandlji.
3.    "Paasvuur": Na nekaterih območjih na Nizozemskem pripravijo velikonočni ogenj, imenovane "Paasvuur". Ti ognji so običajno veliki in sežigajo na prostem. Verjame se, da ta tradicija izhaja še iz predkrščanskega časa, ko so ljudje z ognjem preganjali zimo in vstopili v pomlad.
4.    "Eiertikken": Je tradicionalna velikonočna igra, ki jo igrajo predvsem v provinci Gelderland. Gre za igro, kjer se dva igralca udarjata z lupinami jajc, dokler enemu jajce ne poči. Zmagovalec potem dobi jajce nasprotnika.
5.    "Paasbrunch": Na Nizozemskem je zelo priljubljeno prirejati velikonočni brunch, kjer se družina in prijatelji zberejo in uživajo v tradicionalni velikonočni hrani, kot so "Paasstol" in barvana jajca.

To so le nekateri izmed številnih velikonočnih običajev v Evropi, ki vsak po svoje izražajo kulturo in tradicijo regije, v kateri se izvajajo. Greš kam po svetu, odhajaš za velikonočne praznike v tujino

 

Ne pozabi na zavarovanje WIZ Tujina 

Turistično zavarovanje za tujino pokrije vse nujne stroške, ki nastanejo zaradi bolezni ali nezgode pri potovanju v tujini. Asistenčni center ti zagotavlja pomoč v slovenskem jeziku kjerkoli po svetu si - in to 24 ur na dan, vse dni v letu. Skleneš lahko celoletno zavarovanje (tudi na 4 obroke) ali le za čas potovanja. Izbereš lahko lokacijo kritja CELI SVET ali ožje, BALKAN. 

Osnovno kritje ZDRAVJE vključuje tudi nujne prevoze, zdravljenje in reševanje do max. višine zavarovalne vsote 250.000€. Če potrebuješ, pa dodaj še opcijo Potovanje (izguba prtljage ali zamuda leta, kraje dokumentov).  Priporočamo ti še dodatne opcije kritij: Nezgoda, Odgovornost, Odpoved potovanja, Prekinitev potovanja in Bančne kartice.

Skleni enostavno, online, v par klikih in 10 % prihrankom takoj! 

Želim zavarovanje za tujino >
 

Si v iskanju potovanj in novih doživetij? 

Prelistaj brezplačno WIZovo zloženko, kjer te čakajo destinacije za vse letne čase in priložnosti. 

 

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.