WIZ Zadnje objave

Nazaj

Zavarovanje in zimska tehnična brezhibnost avta

 1. avtor: Rene | 08 nov 2016

  »Letne bodo v redu, saj imam »ketne« v prtljažniku,« je pogosto zmotna odločitev voznikov, ki bi na račun dveh menjav gum s centriranjem in morebitnim nakupom novih zimskih gum radi prihranili nekaj denarja. Zakon sicer dovoljuje, da so na avtu štiri letne gume z vsaj 3 mm globokim profilom in v njegovem prtljažniku snežne verige, ki jih je treba v primeru snega na cesti namestiti na gume. V praksi to pomeni, da je lahko v določenih pogojih, ki jih na cesti povzroči sneženje, avto z letnimi gumami in brez verig na njih hitro označen za tehnično neustreznega. 

  Verige gor, verige dol …

  Zakon določa, da so zimske razmere takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledena ploskev) ali poledenelo (poledica). V takih razmerah moraš imeti na avtu zimske gume ali pa letne z nameščenimi verigami. Če se z letnimi gumami pelješ po cesti in naletiš na del zasnežene ceste, moraš ustaviti in namestiti verige. Po nekaj kilometrih, ko se spet začne kopna cesta, verige snameš, sicer lahko gume poškoduješ. Veselo se pelješ naprej, dokler spet ne naletiš na del ceste, kjer je v osojni legi nekaj zaledenelih ploskev. Pa spet »ketne« gor, kajti zimske razmere so tudi ledene plošče in poledica. Precej naporna zadeva, poleg tega pa ti tako prilagajanje zimskim razmeram vzame tudi ogromno časa in živcev.

  Zavarovanje in zimska oprema

  V splošnih pogojih avtomobilskega zavarovanja so navedeni primeri nezavarovanih nevarnosti, pri katerih v primeru škodnega primera ne nastane nikakršna obveznost zavarovalnice. Med njimi je tudi določilo, da obveznosti zavarovalnice ni, »če avto, ki ga je voznik vozil, ni bil tehnično brezhiben. Šteje se, da vozilo ni bilo tehnično brezhibno, če ni imelo veljavnega prometnega dovoljenja ali je bilo kakor koli v neskladju z zakonodajo, ki opredeljuje stanje in opremljenost vozila za varno uporabo.«

  Če si za zimske mesece izbral vožnjo z letnimi gumami in verigami, se moraš zavedati, da ti zavarovalnica ne bo krila škode v primeru, ko pri udeležbi v prometni nesreči v zimskih razmerah na gumah avta ne boš imel nameščenih verig, saj to predstavlja neskladje z zakonodajo. Zimske razmere ne veljajo le za zakonsko določeno obdobje od sredine novembra do sredine marca, saj se lahko na določenih cestah pojavijo tudi prej ali kasneje. Prav zato je menjavo gum priporočljivo prilagoditi dejanskim temperaturam in vremenu, ne le strogi črki zakona.

  »Pa saj bom vozil samo po suhih cestah«

  Ni treba prav veliko, da se razmere močno spremenijo. Dovolj je le del ceste skozi gozd ali drugo hladnejše okolje, kjer je na vozišču ostalo nekaj zbitega ali napihanega snega, pa bodo letne gume pozimi pokazale vse svoje pomanjkljivosti. Še posebej so nevarne zatišne lege, kjer je predvsem zjutraj cesta pomrznjena, to pa se pogosto zgodi tudi izven časovnega obdobja, ki ga za uporabo zimske opreme določa zakon. Namesto zanašanja na srečo in suho zimo raje pravočasno poskrbi za primerno zimsko obutev svojega avta, skleni WIZ Kasko, pa tudi nekaj nasvetov za vožnjo po snegu lahko prebereš. Zima se namreč hitro približuje.