null Z avtom na tuje
Avto na cesti
clock image

4

Z avtom na tuje

#wizavto

30 junij, 2017

Helena

Dokumenti osebnega avtomobila so prav tako pomembni kot dokumenti potnikov v njem. Poleg registrskih tablic, prometnega dovoljenja in urejenega zavarovanja WIZ Avto je priporočljivo ali celo nujno imeti še zeleno karto, mednarodno vozniško dovoljenje, dovoljenje za uporabo vozila, zavarovanje WIZ Asistent in vinjeto.

Z avtom na tuje: katere dokumente potrebujem?

V tujini se lahko zgodi, da ti policist ne bo zdrdral klasičnega »Vozniško in prometno, prosim«, ampak bo želel še nekaj drugih dokumentov, za katere morda sploh ne veš, da obstajajo in da jih moraš imeti. Tule je nekaj osnovnih, ki jih utegneš potrebovati.
 

Mednarodno vozniško dovoljenje

Preden se lotiš izpolnjevanja vloge za izdajo mednarodnega vozniškega dovoljenja (MVD), preveri, ali ga za izbrano državo in države, skozi katere potuješ, sploh potrebuješ. V nekaterih državah ga namreč ne, drži pa, da je MVD, ki je pravzaprav prevod nacionalnega vozniškega dovoljenja, dobrodošel v primeru nesreče, pri policijskih kontrolah ali prekrških. Skrajša birokratske postopke, poleg tega pa je priporočljiv tudi pri najemanju avtomobila. Pri nas ga lahko naročiš v AMZS, velja pa v kar 120 državah sveta. Cena dovoljenja, ki velja 3 leta, je 31 EUR, izjema je Japonska. Tam potrebuješ prevod slovenskega vozniškega dovoljenja, za katerega se obrni na Veleposlaništvo RS v Tokiu.
 

Dovoljenje za vožnjo vozila v tujini

Dovoljenje za vožnjo vozila v tujini moraš imeti, če voziš v Sloveniji registrirano vozilo, ki ni tvoja last. To dovoljenje teoretično potrebuješ, če:

  • voziš mamin/očetov/bratov/prijateljev avto,
  • imaš avto na lizing,
  • uporabljaš služben avto (tudi v primeru, če je podjetje tvoje)

in greš s tem avtom čez mejo.

Za vožnjo po državah EU je to dovoljenje priporočljivo, za druge pa skoraj nujno potrebno, saj služi kot dokaz, da avto ni ukraden in se njegov lastnik strinja z uporabo. Take so predvsem balkanske države, kamor se steka velika količina v Evropi ukradenih vozil in zato na mejah podrobneje pregledujejo podatke ter dokumente vozil. Za dovoljenje za vožnjo vozila v tujini, ki stane 20,50 EUR in velja eno leto, vlogo prav tako oddaš na AMZS.
 

Zelena karta

O zeleni karti je bilo veliko napisanega, saj med ljudmi velja, da je ne potrebujejo več. Vendar to ne drži povsem, kajti s pravnega vidika je ne potrebujejo le prebivalci Avstrije, Belgije, Cipra, Republike Češke, Danske, Finske, Francije, Grčije, Hrvaške, Irske, Islandije, Italije, Luksemburga, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Portugalske, Slovaške, Slovenije, Španije, Švedske, Švice in Združenega kraljestva, kadar potujejo v katero izmed naštetih držav. Pri potovanju v vse druge države, ki so članice sistema zelene karte, pa jo je treba imeti. Ne glede na to je zeleno karto priporočljivo imeti v vsakem primeru, saj gre za mednarodno potrdilo, da je avto ustrezno zavarovan. Takšno potrdilo razumejo v vseh državah, zato so postopki v primeru nesreče enostavnejši in hitrejši. Cene zelene karte so različne, zanjo pa lahko plačaš največ 4,20 EUR.
 

Vinjeta

Pri načrtovanju poti je pametno preveriti, ali potrebuješ vinjeto za vožnjo po avtocestah tuje države. Pred odhodom lahko v Sloveniji kupiš vinjeto za avstrijske, švicarske, češke in slovaške avtoceste, sistem pa je precej podoben kot pri nas. Izjema je Švica, ki pozna le letno vinjeto, ki velja za tekoče leto. Cene vinjet so različne, prav tako so različne glede na trajanje oziroma veljavnost. Le kazni so povsod precej enake: zasoljene!
 

Zavarovanje in asistenca na cesti

Prometna nesreča v tujini je zadnja reč, ki si jo želiš na potovanju, zato moraš že prej poskrbeti, da imaš kar največ podpore in pomoči ustreznih služb. Manjše praske in udrtine niso problem; ta nastane, ko je zaradi nesreče avto huje poškodovan ali celo nevozen. Za tak primer je pametno imeti sklenjeno zavarovanje z vključeno asistenco na cesti, ki zagotavlja pomoč tudi v tujini. V primeru nesreče moraš poskrbeti za uradni policijski zapisnik in izpolnjeno evropsko poročilo ter zbrati čim več podatkov o nesreči in udeležencih. Tako bo reševanje nastalega položaja in kasneje odškodninskega zahtevka veliko lažje.
 

Na pot se vedno odpravi dobro pripravljen

Pred odhodom na tuje ceste, še posebej, če greš res daleč, se pozanimaj še o drugih rečeh, ki te čakajo na poti: cene goriva, omejitve hitrosti, številke za klic v sili, mostnine, tunelnine, vozni redi trajektov, zapore cest in delo na cestah, obvezna oprema in podobno. Vsaka država ima drugačne zakone in nepoznavanje ni opravičilo za prekrške. Najboljši vir prometnih in potovalnih informacij so avto klubi, kot so naš AMZS, avstrijski ÖAMTC, nemški ADAC in drugi. Pa srečno vožnjo ti želimo!

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.