null Kako ravnati v prometni nesreči s tujcem?
Prometna nesreča s tujcem
clock image

5

Kako ravnati v prometni nesreči s tujcem?

#wizavto

08 avgust, 2022

Tina

Pregovor "Nesreča nikoli ne počiva." je vsakemu izmed nas dobro poznan, zato je še posebej priporočljivo vedeti, kako ravnati v primeru prometne nesreče v tujini ali pa v Sloveniji, ki jo je povzročil tujec.

Vsi vozniki motornih vozil s slovenskimi registrskimi tablicami morajo imeti veljavno zavarovanje avtomobilske odgovornosti. Veljavnost mednarodnega zavarovanja avtomobilske odgovornosti se v tujini najlažje dokazuje z zeleno karto, ki jo izda slovenska zavarovalnica zavarovancu na podlagi zavarovalne pogodbe zavarovanja avtomobilske odgovornosti. Zelena karta je poenotene oblike v vseh državah sistema zelene karte. Je pomemben dokument, s katerim se udeleženci v prometni nesreči identificirajo, saj so na njej navedeni vsi podatki, ki jih potrebujejo za uveljavljanje odškodninskega zahtevka na pristojni zavarovalnici.
 

Kako ravnati, če pride do prometne nesreče s tujcem v Sloveniji?


Slovensko zavarovalno združenje kot nacionalni biro zelene karte jamči za plačilo škod t. i. mednarodnih škod, ki jih v Sloveniji povzročijo vozniki vozil s tujo registrsko tablico. V Sloveniji je vsako leto prijavljenih približno 2.000 takih prometnih nesreč. V primeru prometne nesreče, ne glede na to, kako in kje se je pripetila, je pomembno, da si oškodovanec pravilno zapiše vse bistvene podatke o tujem vozniku in motornem vozilu, tako kot je to opredeljeno na obrazcu Evropsko poročilo (ime in priimek voznika, registrsko tablico vozila, tip in znamko vozila ter ime zavarovalnice in številko zavarovalne police oz. zelene karte, skica dogodka) in če je le mogoče pridobi zeleno karto.

Četudi je bila na kraju prometne nesreče prisotna policija, ki je nesrečo obravnavala, se priporoča, da se izpolni Evropsko poročilo.

Oškodovanec mora od povzročitelja pridobiti kopijo zelene karte, predvsem v primerih, ko gre za vozilo, registrirano v državi, ki ni članica Evropske unije. Kadar prometno nesrečo povzroči vlečno vozilo s prikolico, je nujno, da si oškodovanec zapiše podatke o zavarovanju vlečnega vozila oz. pridobi kopijo zelene karte tega vozila, saj se škoda krije iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti vlečnega vozila. Če oškodovanec ne more pridobiti kopije zelene karte, mora obvezno prepisati podatke o številki, veljavnosti, izdajatelju, zavarovancu in vozilu z zelene karte oziroma zeleno karto fotografira. Priporočljivo je tudi fotografiranje nastale situacije (poškodb vozil, kraja nesreče).

Ko oškodovanec ima podatek o tuji zavarovalnici, pri kateri je zavarovan povzročitelj prometne nesreče, lahko takoj vloži odškodninski zahtevek neposredno na pristojni slovenski zavarovalnici, ki je korespondent tuje zavarovalnice. Informacije o korespondentih tujih odgovornih zavarovalnic v Sloveniji lahko oškodovanci dobijo na vseh slovenskih zavarovalnicah ali na Slovenskem zavarovalnem združenju oz. njihovi spletni strani.
 

Kako ravnati v prometni nesreči v tujini, ki jo je povzročil voznik vozila, registriranega v eni od držav članic EU oz. EGP ali Švici?


Če je povzročitelj nesreče voznik, ki ima vozilo registrirano v EU, v eni od članic Evropskega gospodarskega prostora ali v Švici, bo oškodovanec deležen enakega postopka. Njegov odškodninski zahtevek bo reševala zavarovalnica, ki je pooblaščenka tuje zavarovalnice v Sloveniji. 

Če slovenski oškodovanec ob prometni nesreči v eni od držav sistema zelene karte slučajno ne bi pridobil podatkov o zavarovanju tujega vozila, registriranega v eni od držav Evropskega gospodarskega prostora ali Švici (zaradi pomanjkljivo izpolnjenega evropskega poročila oz. ga sploh nista izpolnila), lahko preko Slovenskega zavarovalnega združenja poizve o zavarovanju tujega vozila. Prav tako na spletni strani Slovenskega zavarovalnega združenja izve tudi podatek o imenu in naslovu pooblaščenca tuje odgovorne zavarovalnice v Sloveniji, kjer bo lahko vložil odškodninski zahtevek ter opravil druge postopke glede ocene škode in njene povrnitve.

Če se odpravljate na Hrvaško morate vedeti: Če v avtu nimate evropskega poročila, je predpisana kazen 1000 KN.

Kako ravnati v prometni nesreči v tujini, če povzročiteljevo vozilo ni registrirano v EU oz. EGP ali Švici?
 

Če se škoda utrpi v prometni nesreči v tujini, ki jo je povzročilo vozilo, registrirano v državi, ki ni članica EU oz. EGP ali Švice, je zelo pomembno, da si oškodovanec zapiše čim več podatkov o povzročitelju in motornem vozilu ter pridobi zeleno karto. Če zavarovalnica povzročitelja nima v Sloveniji svojega korespondenta, bo moral oškodovanec odškodninski zahtevek vložiti neposredno na zavarovalnico, kjer je zavarovano vozilo, ki je nesrečo povzročilo, ali Biro zelene karte v tisti državi. 

Ne pozabite z mobilnim telefonom fotografirati obeh vozil, poškodb na obeh vozilih in kraja dogodka. Če je v prometni nesreči udeleženo tovorno ali vlečno vozilo, obvezno fotografirajte tablice vlečnega in priklopnega vozila (prikolice).

Pokličite tudi policijo. V nekaterih državah policisti pridejo na kraj dogodka samo v primeru poškodb udeležencev ali če je bilo v nesreči udeleženih več vozil hkrati. Obdržite vse papirje, ki vam jih policisti izročijo na kraju dogodka, če bi jih potrebovali kasneje ob zahtevku za odškodnino.

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.