null Zeleno pomeni ustrezno zavarovano - kje je potrebna zelena karta
zelena-karta
clock image

3

Zeleno pomeni ustrezno zavarovano - kje je potrebna zelena karta

#wizavto

22 avgust, 2017

Rene

Še nedolgo tega nas je na mejnem prehodu policist povprašal po potnem listu in zeleni karti. Kasneje, ko je bil podpisan multilateralni garancijski sporazum, pa se je uveljavilo prepričanje, da zelena karta ni več potrebna, razen za obisk določenih držav, ki sporazuma niso podpisale.

Zakaj bi torej kdo plačal slabih pet evrov za nekaj, česar pravzaprav niti ne potrebuje?

Ob registraciji oziroma sklenitvi avtomobilskega zavarovanja se mnogo voznikov ne odloči več za nakup zelene karte, ker menijo, da je preprosto ne potrebujejo. A vendar imajo vozniki lahko veliko manj težav, če zeleno karto imajo, kljub temu, da ta v določeni državi ni obvezna.


Zelena karta je pomemben dokument


Zelena karta je mednarodno veljaven dokument, ki dokazuje, da ima avto urejeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti. S tem je zagotovljeno tudi kritje v obsegu, ki ga določa zakon v obiskani državi. Sistem zelene karte oziroma mednarodnega avtomobilskega zavarovanja je stopil v veljavo 1. 1. 1953, v njem pa je 47 držav. V izogib zamudnemu preverjanju zelenih kart so nekatere države podpisale sporazum, po katerem so kot dokazilo, da je zavarovanje urejeno, dovolj že registrske tablice, v nekaterih državah pa je zelena karta še vedno obvezna. 

 

Države, kjer je zelena karta še vedno obvezna ali priporočljiva

Države, kjer zeleno karto še vedno potrebuješ: Albanija (AL), Azerbajdžan* (AZ), Belorusija (BY), Bosna in Hercegovina (BIH), Črna gora (MNE), Iran (IR), Izrael (IL), Maroko (MA), Moldavija (MD)Rusija (RUS), Tunizija (TN), Turčija (TR) in Ukrajina (UA).

Zelena karta je mednarodno veljaven dokument, ki dokazuje, da ima avto urejeno zavarovanje 

Države, v katerih zelena karta ni obvezna, a je priporočljiva: Andora (AND), Avstrija (A), Belgija (B), Bolgarija (BG), Ciper* (CY), Češka (CZ), Danska (DK), Estonija (EST), Finska (FIN), Francija (F), Grčija (GR), Hrvaška (HR), Irska (IRL), Islandija (IS), Italija (I), Latvija (LV), Litva (LT), Luksemburg (L), Madžarska (H), Makedonija (MK), Malta (M), Nemčija (D), Nizozemska (NL), Norveška (N), Poljska (PL), Portugalska (P), Romunija (RO), Slovaška (SK), Slovenija (SLO), Srbija* (SRB), Španija (E), Švedska (S), Švica (CH) in Velika Britanija (GB). 

* V Azerbajdžanu (AZ), Srbiji (SRB) in na Cipru (CY) je zavarovalno kritje omejeno le na tista zemljepisna področja, ki so pod nadzorom vlade posamezne države, kar je navedeno tudi na zeleni karti pri mednarodnih oznakah navedenih držav.


Univerzalnost jezika in poenostavljeni postopki 

Si predstavljaš, da se ti sredi Bruslja v zadek avtomobila zaleti Manuel iz Španije, nato pa na kraj nesreče pride belgijski policist, ki govori angleško še slabše od Manuela? Skupni imenovalec takšne situacije je zmeda, zato so nekateri dokumenti v svetu avtomobilizma univerzalni, med njimi je tudi zelena karta. Tuji policisti in druge uradne osebe lahko hitro dobijo bistvene podatke, ki bi jih na originalni zavarovalni polici težje našli ali pa bi jih lahko zamenjali s kakšnimi drugimi. Zelena karta je prav v takih primerih nadvse uporabna, saj omogoča hitrejše reševanje postopkov brez različnih tolmačenj in dvoumnih razlag zapisanega. Kljub temu da ni obvezna, ti lahko pride zelo prav, zato je njen nakup izredno priporočljiv.


Kdo tiči za zeleno karto?

Zelena karta ni zavarovalna polica, a ima v mednarodnih postopkih pomembno vlogo. Udeleženci prometnih nesreč se z njo identificirajo in zagotovijo podatke, ki jih potrebujejo za uveljavljanje odškodninskega zahtevka na pristojni zavarovalnici. Sistem zelene karte je pod nadzorom Sveta birojev, mednarodne organizacije, v katero so včlanjeni nacionalni biroji zelene karte. To so običajno združenja zavarovalnic, ki sklepajo obvezno zavarovanje (AO) v posameznih državah. V Sloveniji za plačilo škod, ki jih povzročijo motorna vozila s tujimi tablicami, jamči Slovensko zavarovalno združenje, ki za reševanje mednarodnih škod pooblasti zavarovalnice (svoje članice).


Razmišljaj zeleno

Čeprav je v nekaterih državah za dokazovanje ustreznega zavarovanja dovolj že registrska tablica, je v avtu poleg evropskega poročila o nesreči dobro imeti tudi zeleno karto. Zato pri sklepanju zavarovanja WIZ Avto ne pozabi odkljukati tudi zelene karte, ki jo najdeš na koncu izbire kritij zavarovanja. Če pa že zdaj veš, da te bo pot z avtom vodila tudi v kakšno izmed držav, kjer je zelena karta obvezna, potem sploh ni kaj pomišljati.

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.