null Splošni pogoji in drobni tisk
Povečevalno steklo nad drobnim tiskom
clock image

3

Splošni pogoji in drobni tisk

#wizavto

22 avgust, 2017

Val

Pri sklepanju zavarovanj smo ljudje pogosto preveč površni. Branje dolgih razlag in tolmačenj posameznih kritij ni nikomur v veselje. Pogosto se zadovoljimo zgolj s poimenovanjem zavarovanja in njegovim splošnim opisom, kaj pa to zares pomeni, preverimo le redki

Dokler je avto cel in je vse v redu, običajno ni težav, te pa se hitro pojavijo v primerih, ko nastane škoda. Takrat se police in vsi njeni sestavni deli natančneje preberejo in neredko se izkaže, da določena škoda ni krita. »Sem mislil, da je to zavarovano,« v takih primerih žal ne pomaga.

Mi delamo drugače - splošni pogoji imajo velike črke

Pri WIZu smo sklenitev zavarovanja kar se da poenostavili, temu pa smo prilagodili tudi splošne pogoje. Vsi splošni pogoji so objavljeni na spletu, črke so velike in razlage razumljive. Vseeno pa je treba splošne pogoje prebrati, da kasneje ne bo slabe volje. 

Kaj vse lahko vpliva na zavarovanje?

Pri sklenitvi zavarovanja prek spleta sistem samodejno izračuna premijo na podlagi vnesenih podatkov, pri obračunavanju odškodnin oziroma zavarovalnin pa je sistem nekoliko bolj kompleksen. Na to, kakšna bo izplačana zavarovalnina, vpliva namreč tudi nekaj stvari, na katere ljudje redkeje pomislimo. Ali veš, da se izplačana zavarovalnina pri kritju WIZ Voznik zniža za 25%, če voznik med nastankom nesreče ni bil pripet z varnostnim pasom? Prav tako niso krite vse nezgode pri zavarovanju WIZ Kasko. Če tvoj pokvarjen avto vleče oziroma »šlepa« sosed in se pri tem zaletita, tega ne boš mogel uveljavljati, prav tako tudi ne škode, nastale pri premikanju tvojega avta, ko v njem ni bilo nikogar (obvezno takoj še enkrat preberi zapis o ročni zavori). V sklopu kaska niso krite niti stvari v avtomobilu, ki se poškodujejo pri trčenju. Zanimivi so tudi različni primeri poškodovanja avta, ko se ta ne vozi po cesti. WIZ Kasko krije poškodbe v primeru, ko ti jezen pešec poškoduje avto, ker je bil napačno parkiran, ne pa tudi v primeru, ko ga je iz maščevanja poškodoval tvoj znanec ali ga je objestno poškodoval družinski član.

Pozorno branje pogojev prinese tudi mnoge rešitve

Pri pozornem branju splošnih pogojev zlahka ugotoviš, katero zavarovanje pravzaprav potrebuješ. Morda boš zaradi kritij, ki jih zavarovanje prinaša (ali pa nečesa, kar zavarovanje ne krije), spremenil svoj način vožnje, pritrjevanja tovora in podobno. Včasih se šele pri podrobnem branju pogojev izkaže, da je bil do sedaj tvoj avto kljub sklenjenemu zavarovanju pravzaprav nezavarovan za mnogo primerov, ki bi se ti lahko pripetili oziroma za katere si bil prepričan, da imaš krite.

Namig: na leto prevoziš res veliko kilometrov. Si pomislil na kritje WIZ Asistent?

Če si še vedno v dvomih, ti z veseljem pomagamo

Včasih se kljub vsem objavljenim pogojem in razlagam pojavijo vprašanja ali dvomi, zato smo se dobro pripravili tudi za take primere. Odgovore na večino najbolj pogostih vprašanj smo zapisali med Pogosta vprašanja pri vsakem WIZ zavarovanju, za vsa ostala pojasnila pa smo dosegljivi vsak delavnik od 8.00 do 17.00:

  • preko klepeta na strani,
  • na brezplačni telefonski številki 080 11 24
  • na elektronskem naslovu info@wiz.si.

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.