null Kaj krije WIZ Kasko in kaj pomeni soudeležba pri škodi?
Avto na boku
clock image

3

Kaj krije WIZ Kasko in kaj pomeni soudeležba pri škodi?

#wizavto

14 avgust, 2017

Tina

WIZ Kasko je polni kasko, pri katerem imaš na izbiro 4 višine soudeležbe v absolutnih zneskih: 100, 300, 600 in 900 €.

Ko so se Novakovi odločali za zavarovanje novega avtomobila, so se odločili za WIZ Kasko, pri tem pa jim je bila prihranjena še ena dilema, in sicer odločitev med polnim in delnim kaskom. WIZ Kasko je namreč polni kasko in tako krije neposredne poškodbe na avtu, če:

 • je bil poškodovan v prometni nesreči ali na parkirišču,
 • je bil poškodovan zaradi naleta divjadi (če skoči na cestišče srna in se zaletite vanjo),
 • je bil poškodovan v naravni nesreči (toča, poplave, strela, plaz itd.),
 • je bil ukraden ali so mu odtujili dele avta (rop ali tatvina),
 • je bil poškodovan zaradi zlonamernih in objestnih dejanj tretjih oseb (če vam neznanci čez noč poškodujejo avto),
 • so se poškodovala stekla, ogledala ali svetlobna telesa (med vožnjo steklo ali luč poškoduje kamen itd.),
 • je bil poškodovan zaradi požara.

 
Polni kasko in njegove značilnosti

Pri polnem kasku je zavarovanec soudeležen pri popravilu nastale škode na zavarovanem predmetu – avtomobilu (t. i. odbitna franšiza), poleg tega pa prijavljen zavarovalni primer vpliva tudi na izgubo bonusa oz. pri WIZu na višino premije v naslednjem zavarovalnem letu. Obvezna je tudi izbira soudeležbe pri škodi, pri čemer je cena zavarovanja prilagojena višini soudeležbe. Povedano preprosteje – višja, kot je izbrana soudeležba za kasko škodo, nižja je cena za polni kasko.
 

Kako je s soudeležbo pri WIZ Kasko?

Medtem ko je pri drugih zavarovalnicah soudeležba (odbitna franšiza) izražena v odstotkih (%) nabavne vrednosti vozila, je pri WIZu je soudeležba izražena v štirih absolutnih zneskih – 100, 300, 600 ali 900 evrov. Kdaj se vam splača izbrati višjo soudeležbo in kdaj ne, je odvisno predvsem, kaj kot zavarovanci želite. Če bi radi imeli svoj avto zavarovan tudi za majhne poškodbe (npr. praske, vdrtine, poškodbe na parkirišču) ali pa je avto kupljen na lizing, potem je najbolje, da izberete nižji soudeležbi (100 ali 300 evrov). Če pa bi bili radi zavarovani predvsem za velike poškodbe (prometna nesreča, naravne nesreče … ) oz. za krajo vozila, pa višji soudeležbi (600 ali 900 evrov). Višino soudeležbe pri kasko škodi izberete ob sklepanju.
 

Poglejmo si še dva primera soudeležbe:  

 1. Zaleteli ste se v zid ali drugo vozilo. Škoda na vašem avtu znaša 2.000 evrov, med sklepanjem zavarovanja pa ste izbrali soudeležbo v višini 600 evrov. To pomeni, da boste sami serviserju vašega avtomobila plačali 600 evrov, preostanek v višini 1.400 evrov pa bo poravnala zavarovalnica.
   
 2. Toča je poškodovala vaš avtomobil. Škoda za popravilo znaša 1.000 evrov, ob sklepanju pa ste izbrali soudeležbo v višini 300 evrov. Serviserju vašega avta boste plačali 300 evrov, zavarovalnica pa bo plačala preostanek v višini 700 evrov.


Ste si že izračunali svojo premijo za WIZ Kasko? Če niste prepričani, ali je WIZ Kasko pravo zavarovanje za vas ali pa potrebujete dodatne informacije, nas lahko kontaktirate preko telefona (klic na telefonsko številko 080 11 24), klepeta v živo na naši spletni strani ali e-mail sporočila. Z veseljem vam bomo pomagali.

Srečno in varno vožnjo vam želi vaša ekipa WIZ!
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.