null Kako pravilno izpolniti Evropsko poročilo o prometni nesreči?
Prometna nesreča avtomobilov igračk
clock image

5

Kako pravilno izpolniti Evropsko poročilo o prometni nesreči?

#wizavto

07 april, 2019

Tina

Zgodila se je manjša nezgoda in s soudeležencem ali soudeleženci se morate dogovoriti, kako in kaj. Prvi korak je zagotovo izpolnjevanje Evropskega poročila o prometni nesreči. To je namenjeno izmenjavi podatkov obeh udeležencev, ne pomeni priznanja krivde, je pa koristen zapis dejstev o prometni nesreči, ki močno olajša kasnejše reševanje škodnega primera.

V primeru, da v prometni nesreči ni bil nihče poškodovan in je materialna škoda le majhna, ni treba niti klicati policije; Evropsko poročilo o prometni nesreči pa je treba izpolniti in ga seveda tudi podpisati.

Na kaj je potrebno paziti pri izpolnjevanju evropskega poročila?

Za dve udeleženi vozili uporabite en komplet (original in kopija), dva kompleta za tri udeležena vozila (povzročitelj izpolni Evropsko poročilo z vsakim izmed oškodovancev) itd. Katero vozilo opisujete v stolpcu A ali B v poročilu, ni pomembno, kot tudi ne, kdo poročilo da ali izpolni. Pomembno je le, da ga podpišeta oba (oz. vsi) udeleženca v nezgodi.

Uporabite kemični svinčnik in pišite krepko, da bo kopija čitljiva. Evropsko poročilo pomeni za zavarovalnico pomemben vir informacij o udeležencih in poteku prometne nesreče, še posebej, če na kraju prometne nesreče ni bilo policije, ki bi opravila ogled in kasneje izdelala zapisnik o prometni nesreči. Izpolnjeno poročilo o prometni nesreči zato čim prej dostavite zavarovalnici, pri kateri ima povzročitelj nezgode zavarovano vozilo.

Če ima drugi udeleženec enak, od Evropskega zavarovalnega biroja odobren obrazec, vendar v drugem jeziku, upoštevajte, da sta obrazca enaka in da lahko vsebino prevajate od številke do številke po svojem obrazcu. Zato so posamezna vprašanja oštevilčena.

Kaj storiti, če ne dosežete soglasja o krivdi?

Če ne dosežete soglasja o krivdi za nastanek nezgode, je priporočljivo napisati dodaten, obsežnejši opis nezgode na posebnem listu, fotografirati kraj nezgode z različnih kotov (pogled vsakega od voznikov pred nezgodo, trenutna situacija, poškodbe na vozilih) in po možnosti zabeležiti potrebne meritve (zavorne poti, razdalje od robnikov, križišč, črt itd.) ter obvestiti policijo, da opravi ogled nezgode in pripravi policijski zapisnik.

Kot smo že večkrat poudarili, so nezgode neprijetna reč in rado se zgodi, da takrat povsem "zamrznemo". A večkrat bomo ponovili, kaj moramo v takih primerih narediti, lažje se bomo zbrali in uredili vse tako, da bodo nezgoda in njene materialne posledice čim prej pozabljene.

 

 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.