null WIZ Pomoč, storitev za vse generacije!
rešilni avto igrača na mivki
clock image

4

WIZ Pomoč, storitev za vse generacije!

#wizzdravje

19 julij, 2017

Ana

Starost še zdaleč ni edini razlog, da potrebuješ pomoč.

Pomoč pri oblačenju, umivanju in hranjenju ter pranje perila se sliši kot del reklamnega teksta doma za starejše občane. Drži, tovrstne tegobe človeka dohitijo v pozni jeseni življenja, a starost še zdaleč ni edini razlog, da potrebuješ pomoč.

Tovrstne težave lahko doletijo tudi mlade ljudi, predvsem v primeru raznih nesreč ali poškodb. Kdor živi sam, je ne glede na svojo starost potencialni kandidat za koriščenje storitev, zajetih v zavarovanju WIZ Pomoč. Za lažjo predstavo si najprej poglejmo, kaj imajo skupnega trije različni (izmišljeni) junaki s tremi različnimi (in spet izmišljenimi) zgodbami. 

 

Primeri različnih generacij, kako se lahko zgodi, da potrebuješ WIZ Pomoč
 

  • Jan, 29 let, je navdušen gorski »downhill« kolesar, ki je na enem od spustov grdo padel in si polomil skoraj ves zgornji del trupa in okončin: obe zapestji, podlaht in ključnico, za povrh pa si je še izpahnil ramo. Zlome so mu učvrstili z zunanjimi fiksatorji, ploščicami in vijaki, delno tudi z mavčno oblogo. 
  • Klara, 43 let, si je v prometni nesreči poškodovala zgornji del hrbtenice, komolec leve roke in obe zapestji zaradi udarca zračne vreče. Dobila je opornico in mavčno longeto, za silo pa lahko uporablja le desno roko. Ker je levičarka, ji je ta včasih prej v napoto kot v korist, še posebej zaradi bolečih zapestij.
  • Jože, 52 let, je padel z lestve oziroma s strehe, ker se je lestev zapeljala ob žlebu. Da bo smola še večja, recimo, da je padel na ograjo in betonsko škarpo. Rezultat so bili poleg modric še zlomljena stegnenica leve noge, leva roka ter tri nalomljena rebra.

Kaj bo, če se nekaj takega zgodi tebi? Noben od naših treh prijateljev ni niti star niti bolan. Vsi so razmeroma dobro telesno pripravljeni, skupno pa jim je tudi to, da so vsi samski. In prav to se je pokazalo kot največja težava pri okrevanju doma.

 

Življenje se lahko hitro obrne

Ta zapis ni namenjen strašenju in ustvarjanju množičnega strahu pred nezmožnostjo skrbi zase, a vseeno se lahko vsak od nas znajde v takšni ali podobni situaciji. Če se ne ukvarjaš z adrenalinskimi športi in ne popravljaš sam svoje strehe, si nedvomno udeleženec v prometu. Našim trem poškodovancem se je doma življenje temeljito postavilo na glavo. Kako doseči stopalo in obuti nogavice? Kako se umiti pod pazduho? In, konec koncev, kako poskrbeti zase, ko zaradi bolečin komaj prideš do stranišča, nato pa ne moreš niti vstati s straniščne školjke? No, o tem govorimo.

Janovi starši živijo na drugem koncu Slovenije, dekleta nima. Ko ga je taksi popoldne pripeljal iz bolnice domov, je skoraj četrt ure čakal pred vrati svojega stanovanja, preden je prišla mimo ena od sosed in jih odklenila. Sam namreč ni mogel seči v žep po ključe. Že takrat je vedel, da bo okrevanje hud zalogaj. Niti najmanj mu ni bilo smešno, ko so ga preoblačili njegovi kolesarski prijatelji in ga spremljali na stranišče.

Klara je imela nekaj več sreče, saj je lahko že po nekaj dneh za silo uporabljala desno roko. Hrano si je naročala domov in jedla z velikimi bolečinami ob vsakem grižljaju. Pri preoblačenju in gospodinjskih opravilih ji je pomagala njena sestrična, ki ji je bila v pomoč tudi pri umivanju. Na srečo je imela Klara doma kabino za prhanje in ne kadi.

Jože je prav tako potegnil kratko. Preden se je poškodoval, je doma skrbel za svojo mamo, staro skoraj 80 let, zdaj pa naj bi spet ona skrbela zanj. Zdravniki so mu predpisali bergle, a kaj, ko so ga rebra tako bolela, da se je komaj premikal. Vsakič, ko je legel v posteljo, se mu je temnilo pred očmi, enako je bilo pri vstajanju.

 

Naj zate poskrbijo prijazni strokovnjaki

Verjetnost, da se ti primeri kaj takega, je res majhna, a po drugi strani ni veliko bolje, če imaš doma partnerja ali starše. Zaradi njihovih delovnih obveznosti moraš devet ali več ur na dan preživeti brez njihove pomoči, poleg tega pa ne zna ali ne zmore vsak ravnati s tovrstnimi poškodovanci. Zato je smiselno, da si za primer nezmožnosti skrbi zase zagotoviš strokovno usposobljeno, profesionalno in učinkovito pomoč.

WIZ Pomoč, ki je le eno izmed kritij, vključenih v WIZ Zdravje+, zagotavlja prav to – pomoč na domu, ko jo najbolj potrebuješ. Ko zavarovalnici javiš, da potrebuješ pomoč, te najkasneje v 24 urah pokličejo in se dogovoriš, za koliko ur na dan potrebuješ pomoč, kje živiš in kakšne so tvoje potrebe.
Pomagajo ti pri gospodinjskih opravilih, plačilu položnic, nakupih, hranjenju, osebni higieni, oblačenju, slačenju in gibanju ter na stranišču.

Če imaš otroke, so za štiri ure na dan tudi varuške. Pogoji koriščenja pomoči so vezani na tvojo zmožnost gibanja, pomoč pa lahko poljubno razporediš po dnevih, ko jo najbolj potrebuješ.

Obstaja tudi nekaj izjem. Tvojega psa ne bodo vodili na sprehod, prav tako ne bodo krili stroškov za nakupe ali položnice ter namesto tebe opravljali dela, s katerim se sicer preživljaš. Več o tem si lahko prebereš v splošnih pogojih.

 

Kako do zavarovanja WIZ Zdravje plus?

Enostavno ga skleneš skupaj z WIZ Zdravje za dodatnih 1,28 € na mesec

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.