null Varna vožnja v močnem nalivu
clock image

4

Varna vožnja v močnem nalivu

#wizavto

10 december, 2020

Ana

Dejstvo je, da je vožnja po mokrem cestišču manj varna od vožnje po suhem, ob močnem deževju pa lahko govorimo o izredno slabih pogojih za vožnjo, zato ji velja posvetiti posebno pozornost.

Prva reakcija večine voznikov ob močnem deževju je znižanje hitrosti, vendar pa je, sploh kadar je na cesti večja količina vode, za varno vožnjo treba storiti še kaj drugega. Poleg tega se ob povečani vlagi pogosteje kvarijo in odpovedujejo različni deli pregovorno drage avtomobilske elektronike, kar je le še dodaten razlog za premislek o vožnji ob slabem vremenu. 

Imaš ustrezno vzdrževano vozilo?

Jeseni, ko padejo temperature, vlaga v zraku pa močno naraste, je avtomobil smiselno pripraviti na malce bolj zahtevne razmere. Zato pred vremenskim obratom preveri: 

 • stanje akumulatorja,
 • metlice brisalcev (tudi zadnjega),
 • sistem zračenja in gretja stekel,
 • ustreznost in količino tekočin,

Če še niste menjali pnevmatik za zimske, obvezno preveri tudi njihovo izrabljenost po poletnih avanturah. Pri tem velja opomniti, da mora imeti letna pnevmatika ob uporabi pozimi najmanj 3 milimetre profila, poleti je dovolj 1,6 milimetra. 
 

Preveri stanje na cestah 

Ob močnejših nalivih pogosteje prihaja do prometnih nesreč, plazov, udorov ... Vse to pa povzroča zastoje na cestah, dolge kolone in nevarnost naleta. Zato ob močnejših nalivih, še preden kreneš na pot, preveri stanje na cestah in po potrebi prilagodi svojo pot. Računaj tudi na to, da je (preudarna) vožnja v dežju počasnejša, zato pričakovanemu času potovanja dodajte še nekaj minut, saj se boste na ta način znebili velike količine stresa zaradi morebitne zamude.
 

Prilagodi hitrost in način vožnje

Kot smo že omenili, je prilagoditev (znižanje) hitrosti osnovnega pomena za varno vožnjo po razmočeni cesti. Popolnoma je treba pozabiti na sunkovite potege volana v katerkoli smer in iz kakršnegakoli vzroka. Za preprečevanje neprijetnih presenečenj je bolj pomembno predvidevanje in ustrezna hitrost. Ob močnem nalivu, ki močno ovira vidljivost, veljajo enaka pravila, kot pri vožnji v megli – ob vidljivosti 50 metrov se vozite največ 50 km/h, če je vidljivost manjša od 50 metrov, pa upočasnite na 30 km/h. 

Akvaplaning

Akvaplaning je izraz za pojav, ko pnevmatika zaradi velike količine vode na cesti ali iztrošenosti izgubi stik s podlago, vi pa tako popolnoma izgubite kontrolo nad vozilom. Zato v primeru večje količine vode na cestišču nujno prilagodi hitrost razmeram. Tudi če se ti zdi, da količina vode ni velika, pomisli na luže ... V slučaju akvaplaninga nikar ne manevriraj z volanom, temveč ga trdo drži in stisni sklopko, dokler pnevmatike ponovno ne vzpostavijo stika s cestiščem.

Varnostna razdalja

Poleg prilagojene hitrosti in predvidevanja pa je nujno povečati tudi varnostno razdaljo, saj se zaradi slabšega oprijema pnevmatik močno podaljša tudi naša zavorna pot. To je toliko bolj opazno pri večjih hitrostih, zato si zapomni, da je indeks oprijema pnevmatike na mokrem asfaltu za 1,5- do 2-krat nižji kot na suhi cesti, kar se pozna pri izrazito podaljšani zavorni poti. Strokovnjaki ob močnejšem nalivu priporočajo dvakrat večjo varnostno razdaljo kot pri vožnji v dobrih vremenskih pogojih, kar na avtocesti pomeni vsaj 4 sekunde razlike med tabo in vozilom pred vami. 

Uporaba meglenk in luči

Večina novejših vozil ima vgrajeno avtomatsko vklapljanje predvsem dnevnih luči, ki pa pri vožnji ob močnem deževju nikakor ne zadostujejo. Poleg tega velika večina vozil ob omenjeni funkciji (AUTO luči) nima osvetljenega zadnjega dela avtomobila, kar je pri vožnji ob zmanjšani vidljivosti lahko ekstremno nevarno. Zato vedno preveri, s kakšnimi lučmi vozite. Meglenke so ob nalivih dovoljene le na zadnjem delu avtomobila, sprednje naj ostanejo izklopljene.

Če ni nujno, odloži pot

Seveda se je v močnem deževju treba odpeljati iz službe do doma ali na službeni sestanek. Morda pa je malo manj nujno oditi v trgovino ali po drugih nenujnih opravkih. To je še vedno najbolj učinkovit recept, ki ti lahko prihrani marsikatero težavo, zato te opcije nikar ne izključuj že vnaprej.
 

WIZ Asistent je najboljša pomoč na poti

Kljub vsej pazljivosti in dobri pripravljenosti, pa se lahko zgodi tudi to, da obstaneš na cesti zaradi nepredvidene situacije. Takrat se je najlažje zanesti na asistenco, ki ti hitro priskoči na pomoč in reši iz zagate. WIZ Asistent namreč krije: 

 • stroške popravil v primeru majhne okvare, ki se jo lahko odpravi na kraju nesreče v roku ene ure;
 • stroške vleke okvarjenega ali poškodovanega avta do 250 km v eno smer (tudi v tujini); 
 • stroške reševanja vašega avta;
 • stroške zaradi zmanjkanja goriva in težav z avtomobilskimi ključi;
 • stroške dostave rezervnih delov; 
 • nadomestno vozilo za čas, ko je avto na popravilu, servisu ali v okvari; 
 • stroške prevoza potnikov. Če ne morete domov še isti dan, krije tudi stroške prenočišča potnikov.


SPOZNAJ KRITJE WIZ ASISTENT>

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.