null V kakšni formi pa je tvoj avto?
čen avto na avtocesti
clock image

8

V kakšni formi pa je tvoj avto?

#wizavto

27 april, 2020

Naši jekleni konjički so zaradi situacije pandemije koronavirusa, sedaj nekoliko bolj počivali, začetek pomladi smo tako prevozili nekoliko manj kilometrov, nekatere čaka tehnični pregled in registracija, zamenjava pnevmatik, ne pozabimo pa tudi na redno in nujno pomladno čiščenje našega avtomobila. Kaj še ...

Zima lahko predstavlja velik stres za naše avtomobile. Zaradi mrzlih noči se predvsem kovinski deli močno ohladijo in ob zagonu potrebujejo kar nekaj časa, da se segrejejo na “delavno” temperaturo. Tudi karoserija je pozimi izpostavljena veliko hujšim dejavnikom kot v mesecih z bolj zmernimi temperaturami, zato jo je po vsaki zimi smiselno temeljito pregledati in očistiti. V začetku pomladi smo zaradi situacije s koronavirusom prevozili manj kilometrov in avto je velik del časa počival.

Pomembno: najprej zamenjaj pnevmatike

V Sloveniji zakon zahteva, da zamenjaš zimske gume, ko je profil plitkejši od 3 mm. Za letne gume pa, ko je profil plitkejši od 1,6 mm. Proizvajalci pnevmatik so zato v pnevmatike začeli tiskati TWI (tread wear indicator - označevalec obrabe gume) indikatorje, ki postanejo vidni, ko se pnevmatika izrabi. Več v naši blog objavi, kako izbrati pnevmatike

Zimska pnevmatika ima boljši oprijem in krajšo zavorno pot le do temperature okoli 15 stopinj. Za višje in predvsem ekstremne temperature je ustvarjena letna pnevmatika. Tudi, če si opremil svoje vozilo s celoletnimi pnevmatikami, je potrebno preveriti njihov profil in obrabo, še posebej ob straneh. Dober oprijem cestišča je predpogoj za varno vožnjo.

 

Ne pozabi na tehnični pregled, registracijo in zavarovanje

Po več kot mesecu dni lahko od 20. 4. 2020 ponovno opraviš tehnični pregled in registracijo. Pri opravljanju storitev spoštuj navodila izvajalcev storitev. 

Če pa za tvoje vozilo letos ni potrebno opraviti tehničnega pregleda, se lahko prometno dovoljenje podaljša enostavno, kar prek spleta. Za podaljšanje prometnega dovoljenja potrebuješ le številko prometnega dovoljenja in številko veljavnega avto zavarovanja.

Na podlagi Odloka Vlade RS se do 16. 5. 2020 sicer podaljšuje čas za obnovo ter plačilo avtomobilskih zavarovanj, ki potečejo med 17. 3. 2020 in 16. 4. 2020. Zavarovanje se obnovi z datumom poteka prejšnjega zavarovanja. V tem času, ki je namenjen za obnovo zavarovanja, je zagotovljeno tudi začasno podaljšanje kritja po prejšnjem zavarovanju. Vseeno pa ti svetujemo, da zavarovanje urediš čim prej, da se v primeru obročnih plačil, po nepotrebnem ne nabirajo položnice.

Pri obnovi WIZ Avto zavarovanja kot običajno pošljemo predlog nove oziroma obnovo police, na kateri so vsa zavarovalna kritja kot so bila do sedaj. Zavarovalno kritje pa velja neprekinjeno s plačilom premije za novo zavarovalno obdobje, razen v primeru, ko se zavarovanje prekine. Plačilo zavarovanja se uredi kot običajno. Za podrobnejše informacije lahko pokličeš po telefonu 080 11 24 ali nam piši. Če je bila na tvoji polici izbrana zelena karta, ti jo bomo nekaj dni po plačilu premije poslali na tvoj naslov z navadno pošto in ne s priporočeno pošiljko kot običajno. 

 

Privošči avtomobilu kvalitetno pranje

Cesto tudi ob milih zimah posujejo s soljo, ki povzroči veliko škode na karoseriji, podvozju in zavorah. Privošči svojemu avtu kvalitetno pranje in pri tem ne pozabi na podvozje. Ne čudi se, če boš na spodnjih delih pragov, koloteki in drugih izpostavljenih delih, našel rjo. Tudi najmanjše poškodbe je smiselno čim prej sanirati, saj se proces rjavenja ne ustavi brez ustrezne sanacije.  
 

Temeljito očisti kabino in prtljažnik

Spomladansko čiščenje naj poteka tudi znotraj avtomobila, saj ga pozimi verjetno nikoli nisi temeljito prezračil. Gretje zrak še dodatno izsuši in omogoči prašnim delcem, da lažje potujejo po kabini. Dovolj bo že, če avtomobil temeljito posesaš in z vlažno krpo obrišeš vso površino, če pa imaš kompresor, lahko z njim izpihaš tudi vse njegove špranje. Za res optimalne rezultate pa avtomobil zapelji do strokovnjakov, kjer bo deležen pravega globinskega čiščenja. Ustrezna nega podaljša življenjsko dobo delov kabine in zagotavlja prijetnejšo vožnjo.
 

Preveri obrabo brisalcev

Si tudi ti eden izmed tistih, ki radi led na vetrobranski šipi “očistijo” kar z brisalci? Tako zimsko početje brisalcem res ne dela nobene usluge, saj so zaradi nizkih temperatur že tako primrznjeni na steklo avtomobila. Brisalci postanejo gumijasti in tako potrebni menjave. Poskrbi za njih že pred prvim spomladanskim deževjem.
 

Pomladni nasvet za voznike

Pri WIZu smo za vse, ki prevozite manj kilometrov z avtom, pripravili posebno obliko zavarovanja, WIZ Perla. Če prevoziš manj kot 6.000 km na leto, te čaka kar 30% popust na avto zavarovanje. Preveri tudi to možnost.

PRIHRANI NA AVTO ZAVAROVANJU >
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.