null Kako izbrati prave pnevmatike?
Menjava pnevmatik
clock image

3

Kako izbrati prave pnevmatike?

#wizavto

22 oktober, 2018

Nina

Vremenske razmere se v hladnejši polovici leta povsem spremenijo, zato je pomembno, da svojega jeklenega konjička pravočasno "preobujete" v zimske pnevmatike oz. bolj pogosto poimenovane "zimske gume".

Vaša varnost je odvisna predvsem od zaviralne poti vašega vozila, ki se lahko drastično poveča, če nimate pnevmatik primernih za letni čas, ali pa so te preveč obrabljene za varno vožnjo in zaustavljanje.

Preden bo nastala prva gneča zaradi zakonskega roka 15. novembra, je dobro, da se odpravite do vulkanizerja. Nekateri boste ob menjavi letnih časov pnevmatike ne samo premontirali, pač pa tudi kupili nove. Pri tem se je pomembno zavedati, da izbira pravih pnevmatik igra ključno vlogo pri varnosti in vožnji. Paziti morate na kar nekaj stvari in tokrat smo vam pripravili kratek pregled, na kaj je treba biti še posebej pozoren. 

Kdaj moram zamenjati pnevmatike?

V Sloveniji zakon zahteva, da zamenjate zimske gume, ko je profil plitkejši od 3 mm. Za letne gume pa, ko je profil plitkejši od 1,6 mm. Proizvajalci pnevmatik so zato v pnevmatike začeli tiskati TWI (tread wear indicator - označevalec obrabe gume) indikatorje, ki postanejo vidni, ko se pnevmatika izrabi. Tako vozniki vidijo, kdaj morajo zamenjati pnevmatike. Oglej si nekaj primerov označevalcev na pnevmatikah različnih proizvajalcev. 

Označevalci izrabljenosti gume

A kljub zakonskemu minimumu obstajajo testi, ki kažejo, da bi morali pnevmatike vedno menjati, ko je profil plitkejši od 3 mm. Takrat se zmogljivost pnevmatike drastično zmanjša, kar se še posebej pokaže v dežju in snegu, ko pravzaprav ni več varna.

Koliko pnevmatik moram zamenjati?

> Eno pnevmatiko

 Če je profil le malo izrabljen, a je bila pnevmatika nepopravljivo poškodovana, jo morate zamenjati z novo. Kupiti morate pnevmatiko istega proizvajalca, iste velikosti, hitrostnega razreda in nosilnosti. Najvarneje je namontirati povsem enako pnevmatiko, sicer tvegate nepredvidljive posledice.

> Dve pnevmatiki

Če je profil na dveh pnevmatikah enako izrabljen ali poškodovan, je najbolje, da ju zamenjate s podobnima pnevmatikama. Priporočljivo je, da sta istega tipa, velikosti, hitrostnega razreda in nosilnosti, ni pa treba, da sta istega proizvajalca kot preostali dve.

> Vse štiri pnevmatike

Če imate srečo, so vse štiri pnevmatike na vašem avtu enako izrabljene. V tem primeru zamenjajte vse štiri naenkrat.

Katero velikost naj kupim?

Gume imajo ob straneh označene dimenzije. Ker je osnovna funkcija gume nosilnost, morate kupiti gume s tako nosilnostjo, kot so jo imele originalne. Največja dovoljena hitrost, ki jo lahko pnevmatika prenese, je označena s hitrostnim razredom, ki mora ravno tako biti enak tistemu pri originalni pnevmatiki.

Če vozite rabljen avto, preverite, ali je prejšnji lastnik namontiral pnevmatike z drugačnimi dimenzijami od originalnih. Originalne dimenzije pnevmatik lahko najdete v homologaciji vozila ali v knjižici z navodili za vaš avto.

Letne, zimske ali celoletne gume?

Če živite na področju z izrazitimi letnimi časi, je najbolje imeti dva kompleta pnevmatik – 4 zimske in 4 letne. To seveda ni poceni, a treba se je zavedati, da letne pnevmatike niso primerne za zimske vozne razmere in obratno.

Rešitev za tiste, ki se ne srečujejo pogosto s snežnimi razmerami so lahko celoletne pnevmatike.

Če živite na obalnem območju z milimi zimami in se z avtom vozite zgolj tam, vam bodo verjetno zadostovale letne pnevmatike. A če temperature padejo pod 7° C, morate tudi vi namestiti zimske pnevmatike, ne glede na to, ali je zapadel sneg ali ne, saj letne pnevmatike pri takih temperaturah ne opravljajo več dobro svojih funkcij.

Pri izbiri celoletnih pnevmatik je potrebno vedeti, da gre za kompromis med letnimi in zimskimi gumami in se na splošno z enimi ali drugimi težko merijo. Na suhi cesti in na mokrem cestišču se običajno odrežejo slabše od letne gume, na snegu in ledu pa malce slabše od zimske gume. So pa tudi med celoletnimi gumami velike razlike v kakovosti, zato priporočamo, da odločitev sprejmete na podlagi narejenih testov.

Končna odločitev?

Pri končni odločitvi, katere pnevmatike kupiti, se boste verjetno odločali na podlagi več dejavnikov, vsekakor pa vam svetujemo, da si pogledate tudi rezultate testov, ki jih izvajajo nekatere revije s področja avtomobilizma, pa tudi AMZS (oglejte si letošnje teste, ki so jih opravili pri AMZS) in Zveza potrošnikov Slovenije (testi pnevmatik).

Če na leto prevozite veliko kilometrov, svetujemo nakup najkakovostnejših pnevmatik ne glede na ceno; če pa letno prevozite le nekaj tisoč kilometrov, večinoma po mestu in nikoli s hitrostjo čez 130 km/h, pa lahko sklepate tudi določene kompromise med kakovostjo in ceno.

Pri vsem skupaj je najpomembnejša vaša varnost v prometu. In ne pozabite - varni vozniki plačajo nižjo ceno pri avto zavarovanju, ker imajo višjo boniteto - pri WIZ-u do 40 % manj pri max AO bonusu ;) Si že preveril-a WIZ Avto ceno za svojega jeklenega konjička?
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.