null TREND ZDRAVJA: Glukozna revolucija za uravnavanje krvnega sladkorja!
clock image

3

TREND ZDRAVJA: Glukozna revolucija za uravnavanje krvnega sladkorja!

#trikizdravje

20 januar, 2023

Ana

Biokemičarka z nasveti, ki naj ne bi bili le nova učinkovita metoda za hujšanje: so nov »anti age« način prehranjevanja, saj naj bi uravnavali raven krvnega sladkorja.

Metodo, ki je novi veliki trend po priljubljenem prekinitvenem postu, je uvedla Jessie Inchauspé. Biokemičarka deluje pod imenom Glucose Goddess in na Instagramu presega milijon sledilcev. Njeni nasveti naj ne bi bili le nova učinkovita metoda za hujšanje: so nov »anti age« način prehranjevanja, saj naj bi uravnavali raven krvnega sladkorja. S pametnim izborom in vrstnim redom hrane pa s tem upočasnimo tudi nastanek gub in prezgodnje staranje telesa. 

Z nasveti Jessie Inchauspé uravnaš raven krvnega sladkorja:

 • 1.    Začni dan s slanim zajtrkom. 
 • 2.    Hrano uživaj v pravilnem vrstnem redu: najprej vlaknine, nato beljakovine, sledijo maščobe, nato škrob in nazadnje sladkor. 
 • 3.    Dobra novica: sladko ni črtano iz jedilnika. Jej ga le takoj po obroku. 
 • 4.    Pred kosilom ali večernim obrokom popij žličko jabolčnega kisa. 
 • 5.    Kosilo in večerjo začni z zelenjavo. 
   

»Najprej pojej zelenjavo, nato pico!«


Avtorica glukozne revolucije ne prepoveduje ogljikovih hidratov, le priporoča, da se pred jedmi, kot so pica, testenine ali riž, poje porcijo zelenjave. 

 • → Sladke prigrizke zamenjaj za slane. 
 • → Po kosilu in večerji se priporoča 10-minutna preprosta rekreacija. 


In ko smo že pri krvi, kaj pa izvid iz laboratorija? 

Rezultati izvida so povezani z načinom življenja, dobrimi in slabimi razvadami, raso, spolom, starostjo, kroničnimi obolenji in trenutnimi boleznimi. Najprej ti moramo povedati, da se zgolj iz suhoparnih številk izvida ne da narediti povsem natančnih zaključkov, kajti telo se ves čas spreminja. Nekatere spremembe v telesu se zgodijo hitro, druge počasneje, to pa lahko pomembno vpliva na rezultate laboratorijskih preiskav. Primer: če pred odhodom v laboratorij poješ dva kosa torte in ju poplakneš z velikim kozarcem sladke gazirane pijače, bo zdravnika ob pogledu na izvid kar vrglo po tleh. Več o krvnih preiskavah in mejnih vrednostih iz izvida krvi, si preberi v našem članku.

Na krvne preiskave te lahko vsakih nekaj let napoti tako imenovana "referenčna sestra", ki deluje v programu Referenčnih ambulant družinske medicine. Glavni cilj tega programa je zmanjševanje ogroženosti za bolezni srca in žilja v srednjem življenjskem obdobju in zmanjšanje zgodnje umrljivosti, umrljivosti in invalidnosti zaradi bolezni srca in žilja ter drugih kroničnih bolezni. V ta namen diplomirana medicinska sestra/diplomirani zdravstvenik opravi pregled pacienta, sledijo tudi laboratorijske preiskave. V referenčno ambulanto gredo lahko na pregled osebe stare nad 30 let, če pa je v družini kakšna kronična bolezen, pa tudi prej. Referenčna ambulanta skrbi tudi za vodenje urejenih kroničnih bolnikov in za izvajanje sistematičnega preventivnega presejanja in obravnave opredeljenih oseb.


Nasveti za odvzem krvi v laboratoriju

V večini primerov moraš priti na tešče. To pomeni, da vsaj 12 ur pred odvzemom krvi ali drugih vzorcev ne smeš jesti. 

Če te na pregled napoti osebni zdravnik ali referenčna sestra, ga opraviš brez doplačila, če imaš urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje in sklenjeno dodatno oz. dopolnilno zdravstveno zavarovanje WIZ Zdravje.  

V Sloveniji so nekatere zdravstvene storitve v celoti krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, za večino pa moraš doplačati, če nimaš urejenega dopolnilnega zdravstvenega. WIZ Zdravje je dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga potrebujejo vsi, ki dopolnijo 26 let ali pred tem izgubijo status, dokončajo šolanje, se zaposlijo.

 • Cena WIZ Zdravje: 33,46 € na mesec. 
 • Dopolnilno zavarovanje pri WIZu skleneš v minuti preko spleta, pred tem si pripravi osebne podatke in izkaznico zdravstvenega zavarovanja. 
 • Zavarovanje lahko plačaš s kreditno kartico ali prek UPN (plačilni nalog). 

Piši nam na info@wiz.si ali nas pokliči, če bi se rada pogovorila o zavarovanju WIZ Zdravje, s katerim se rešiš doplačil pri zdravniku. 

WIZ Zdravje, najcenejše dopolnilno v Sloveniji 

Izberi še ugodnost do 50 €: nižja cena pri zavarovanju WIZ Avto, dobroimetje na bob naročnino ali popust za WIZ Kuža. Ugodnost velja, če zavarovanje WIZ Zdravje pri nas sklepaš prvič in za vsaj tri leta.

Opozorilo: ta zapis je informativne narave in uredništvo spletne revija Zate&Zame ga je napisalo kot aktualno novico  o novih trendih. Ne podpiramo in ne promoviramo nikakršnih diet. Uporaba teh nasvetov je na lastno odgovornost. 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.