null Tek: Poznaš fartlek ali najlažji način za izboljšanje svojega teka?
tekač v naravi, WIZ Blog, tek, fartlek
clock image

6

Tek: Poznaš fartlek ali najlažji način za izboljšanje svojega teka?

#wizblog

13 oktober, 2023

igor

Kako lahko tečem hitro? Kako dolgo je normalno, da boli telo po teku? Ali je varno teči po cesti? Kako pogosto naj zamenjam tekaške copate?

S tem zapisom ti bomo odgovorili na nekatera druga ključna vprašanja o teku. Če si zdaj ustvariš dobre navade, se na dolgi rok izogniš poškodbam in napreduješ v teku, rekreaciji. 

Pri ukvarjanju s tekom so bistvenega pomena trdna odločenost, cilj, motivacija in kanček trme. To te žene, da vsak dan vstaneš, natakneš pajkice in športne copate ter greš tečt. Obenem pa potrebuješ tudi trezno glavo, ki te ves čas opominja na vse ostale sestavine pravilne rekreacije, o katerih se govori veliko premalo – počitek, zmernost, poslušanje svojega telesa ter brzdanje brezglave tekmovalnosti in želje po podiranju osebnih rekordov.

Kadar vadba preraste rekreativne okvirje, se srečaš s temno stranjo rekreacije, poškodbami in drugimi težavami. Tukaj ti zagotovo prav pride urejeno dodatno zdravstveno zavarovanje (mi ponujamo WIZ Specialiste). 

 

1. Tekači sprašujejo: kako lahko tečem hitro ali vsaj hitreje?

Izvajaj hitrostne intervale. To pomeni, da običajni lahek tempo teka kombiniraš s hitrim. Najlažji način za izboljšanje hitrosti je uvedba treninga fartlek, kar v švedščini pomeni »hitrostna igra«.
Kaj je fartlek? Gre za vadbo, pri kateri se menjavajo hitrosti teka in dodajajo druge športne vsebine, npr.:

  • hiter tek do izbrane točke, npr. klopce ali ulične svetilke.
  • Sprva naj bodo ti cilji dokaj kratki, nato jih podaljšujte.
  • Fartlek je zelo igriv, a manj strukturiran kot intervalni trening.  
     
  • Kasneje začnite uvajati intervalni trening, ki je veliko bolj strukturiran pristop k povečanju hitrosti teka. Toda fartlek bo imel zelo ugoden učinek in navadno se opazijo izboljšave v času teka, v 4 do 6 tednih.


2. Kako varno teči po cesti?

Če treniraš večinoma na cesti, ob cestišči in po pločniku, se vedno premikaj proti prometu. Tako imaš večjo pozornost na cesti in pozornost na približevanje vozil.

Prometna pravila določajo varnostno razdaljo v prometu, vendar se ta ne upošteva vedno, zato je potrebna previdnost. Ceste so lahko nevarne, zato: 

  • Pri prečkanju ceste na svoji poti, teci na mestu in vedno počakaj na pravi trenutek za prečkanje. 
  • Odsvetujemo nošenje slušalk pri teku po cesti, saj moraš slišati promet okoli sebe in ga tudi videti, še posebej, če si delite pločnik s kolesarji, ki prihajajo od zadaj. 
  • V temi vedno nosi nekaj odsevnega za vidljivost od spredaj in zadaj ali celo tekaške čelne svetilke

Preberi tudi: Kako teči v mraku, dežju in megli 


3. Je normalno, da me telo nekaj dni po teku še vedno boli?

Kot tekač začetnik imaš navadno več bolečine kot bolj izkušeni ali napredni tekači. Bolečina je povsem normalna, običajno se pojavi nekaj dni po teku. Dobro je prisluhniti svojemu telesu in mu dati čas, da si pravilno opomore. Vsako telo je drugačno, a kmalu boste začeli razumeti, koliko časa za počitek in okrevanje potrebuje vaše telo. 


4. Tekaški copati: kdaj naj jih zamenjam?

Pravijo, da bi morali tekaške copate zamenjati vsakih 720-800 kilometrov, a tekaške superge zdržijo tudi dlje.

Naredi preizkus za svoje superge: daj superge na mizo in jih potisni dol. Če čevelj niha, namesto da bi ostal stabilen, pomeni, da je na nekem področju preveč obrabljen in nima več togosti, ki jo potrebuješ za dober tek.

Napaka mnogih tekačev: način, kako si ob koncu teka sezujejo tekaške superge. Če si jih ne odvežeš in jih sezuješ na hitro, tekaške copate obrabiš hitreje. 


6. Priljubljena rekreacija: kdaj postane tek lažji?

Tek ne zagotavlja nujno hitrega povračila naložbe, a počasi, zanesljivo in neopazno se vsaka "bolečina", povezana s pretečenimi kilometri, pozabi. Čeprav je morda res težko verjeti, ko večina tekačev pove, da po določeni točki, jim celo postane všeč ta »pekoč občutek« bolečine v nogah in težko dihanje. 

Mi se strinjamo, da poleg različnih raztezalnih vaj, je za napredek pri teku, ključnega pomena dovolj počitka.

Zakaj? Da si telo opomore in se v mišicah zacelijo mikro poškodbe. Ob počitku potrebuje telo še dovolj kakovostnega goriva (hrana), že med vadbo pa tudi dovolj pijače. Spremenjen način prehranjevanja, vadbe in počitka vodijo k spreminjanju življenjskega sloga, ki bo na koncu pozitivno vplival tudi na psihično počutje.


Poškodbe pri teku: hitreje do specialista

Samoplačniški pregled poškodbe lahko seveda plačaš tudi sam, vendar so cene teh zdravstvenih storitev precej zasoljene. Vsemu temu se lahko izogneš z urejenim zavarovanjem WIZ Specialisti, za minimalni mesečni vložek. V tem preimeru, ko potrebuješ hitro pomoč in čiimprejšnji pregled pri zdravniku specialistu, preprosto pokličeš na 080 81 10. Od tu dalje štarta hitra obravnava tvojega preimera. Naše strokovno osebje v centru Asistenca Zdravje te bo nato vodilo in poskrbelo za vse. Hitro, prijazno in skladno s tvojimi zdravstvenimi potrebami in željami.
 
Že več kot 20 let pogodbeno sodelujemo z vrhunskimi zdravniki specialisti. Sam lahko predlagaš specialista, ki mu najbolj zaupaš, nato skupaj pogledamo, če je v naši mreži specialistov (sodelujemo s prek 300 specialisti). Termin za specialsita dobiš v nekaj dneh.
Če morda potrebuješ posvet s splošnim zdravnikom - izkoristi novo storitev HALO DOKTOR, ki omogoča hiter posvet na daljavo, z zdravnikom splošne medicine.

WIZ Specialisti: zanima me

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.