null Spomni se na preminule sorodnike in prijatelje brez plastičnih sveč
Svečka narisana na kamenček
clock image

3

Spomni se na preminule sorodnike in prijatelje brez plastičnih sveč

#wiztrik

23 oktober, 2018

Nina

Bliža se dan spomina na mrtve – 1. november, ko se vedno znova pojavi evforija nakupovanja plastičnih sveč. Sicer že nekaj let sama številka kupljenih sveč v Sloveniji upada, a Slovenci kljub temu še vedno sodimo v sam vrh po porabi med Evropejci (poleg Poljakov in Avstrijcev).

Slovenci namreč v povprečju prižgemo 8 sveč na osebo, kar znese letno 15 milijonov sveč in 6.000 ton odpadkov. To so res velike številke, zato se vedno več organizacij in prostovoljcev pridružuje akcijam, ki spodbujajo manjšo uporabo plastičnih sveč, prižiganje sveč, ki so okolju bolj prijazne ali kakšen še bolj eko način spominjanja na mrtve.

Kaj lahko storiš tudi sam? Največ šteje ozaveščanje in sprememba v ravnanju. Da bi bilo lažje, smo pripravili nekaj trikov.

Odkrij nekaj trikov, ki bodo pripomogli k čistejšemu okolju, a ohranili spomin na mrtve


1. Namesto sveče prinesite cvet ali vejico

Prižig plastične sveče ni edini način, da se spomnimo na mrtve. Namesto tega, lahko obiščete grobove in v spomin pustite cvet ali vejico.

2. Namesto plastične sveče izberite stekleno svečo

Steklo je naravni material, ki ga lahko neskončno-krat recikliramo z enostavnim postopkom, ki ne obremenjuje okolja. Steklene sveče so en od načinov, kako zmanjšati količino plastičnih odpadkov in reciklažo plastike, ki je precej obremenjujoča za okolje.

3. Solarna sveča gori več let

To je še dokaj nova inovacija, ki omogoča, da se sveča napaja s pomočjo sončne energije in sveti več let. Sicer je nabavni strošek solarne sveče nekoliko višji (od 8-20 €), a se s tem izogneš odpadkom in sveča gori veliko dlje kot običajna ali elektronska sveča.

4. Virtualna svečka s posvetilom

V spomin lahko prižgete tudi virtualno svečko in zraven pripišete posvetilo. Do danes je bilo prižganih že več kot 30.000 virtualnih svečk.

5. Kamenček z narisano svečko namesto sveče

Otroci radi ustvarjajo in bodo z veseljem porisali nekaj kamenčkov. Naj v spomin na preminule dedke, babice in ostale sorodnike ter prijatelje na kamenčke narišejo svečko. Te kamenčke nato namesto sveč odnesite na grobove. Unikatni kamenčki bodo še bolj pristni spomini na preminule sorodnike in prijatelje, hkrati pa je to povsem eko.

Največ šteje zgled, zato je pomembno, da se nas vse več odloči za alternativo plastičnim svečam in storimo nekaj za okolje.

WIZionarji stremimo k varovanju okolja in ozaveščanju ljudi o tej tematiki. Ogledaš si lahko tudi trike o zmanjševanju porabe plastičnih vrečk in video s triki, kako lahko bombažne majice »recikliraš« v nakupovalno vrečko, športno majico ali športno obleko.

 
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.