null 5 nasvetov, kako enostavno zmanjšati plastične odpadke v gospodinjstvu
Odpadki sredi narave
clock image

3

5 nasvetov, kako enostavno zmanjšati plastične odpadke v gospodinjstvu

#trikidom

23 september, 2018

Ana

Plastičnih odpadkov je v svetu vedno več, zato se moramo vsi potruditi, da jih količinsko zmanjšamo. A kako?

Zbrali smo nekaj nasvetov, kako uspešno pristopiti k zmanjševanju količine plastičnih odpadkov v gospodinjstvu in poskrbeti za boljši in predvsem bolj zelen jutri.

Uporabljaj tekstilne ali platnene vrečke

Dejstvo je, da smo v trgovini, naj bo to prehranska, modna ali katera druga, skoraj vsak dan. Povprečno skrbno gospodinjstvo se na mesečni ravni lahko izogne prinesti domov vsaj dvajset plastičnih vrečk, ki sicer neuporabne romajo v smeti.

Eno tekstilno ali platneno vrečko shrani v avto, drugo imej v torbici.

Zgodi se, da doma pozabimo svojo tekstilno ali platneno vrečko za v trgovino. A če se dobro pripraviš, sčasoma zagotovo kupuješ manj plastičnih vrečk. Dva ključna nasveta: eno tekstilno ali platneno vrečko shrani v avto, drugo imej v torbici. Predlagamo, da imaš doma zložljivo vrečko kar blizu ključev, tako ti bo prešlo v navado, da jo vzameš s seboj pred odhodom v trgovine.
Pa še en namig: ko kupuješ obleke ali čevlje (npr. celodnevni nakupovalni izlet v Trstu), lahko vse nakupe shranjuješ v eno večjo vrečo. In premisli tudi, ali je res smiselno, da banane in drugo večje sadje z lupino na blagajni pakiraš v plastično vrečko?

 

Kupuj hrano z manj embalaže 

Vedno preveri, ali je embalaža hrane, ki jo kupuješ, bio razgradljiva. Zavrni nakup izdelkov, ki so nesmiselno pakirani v dodatno plastiko ali celo dvojno embalažo.

Na Facebooku Greenpeace smo opazili zanimivo akcijo, ki je septembra 2018 začela s pozivom, naj kupci slikajo izdelke, ki so absurdno, pretirano ali nepotrebno zaviti v embalažo. Spremljaj akcijo in sodeluj tudi ti, najdeš jo pod #BREZVEZNAPLASTIKA.

 

Ne kupuj pijače iz plastenke (razen če ni nujno)

Na trgu je veliko inovativnih ponudnikov steklenic za vodo in pijačo. Kupiš jih lahko preko spleta ali v vseh bolje založenih trgovinah. Na oko so privlačne, naročiš pa si lahko celo personalizirane steklenice. Držati plastenko v roki na ulici res ni modno in odgovorno, raje poskrbi, da je tvoj dnevni sopotnik steklenica, ki jo enostavno napolniš, ko jo sprazniš. Nakup steklenice za večkratno uporabo ti prinese tudi prihranek denarja na dolgi rok, pa še okolje ti bo hvaležno.

Seveda, se zgodi, da moraš kupiti vodo ali pijačo v plastenki. A naj bo to izjema, ne pravilo!

 

Zmanjšaj rabo papirja, odpovej se enkratnemu lončku za kavo 

Tudi papir je lahko prevlečen s plastjo polietilenske folije. Poskrbi, da vse račune prejemaš elektronsko, gre za tako imenovano brezpapirno poslovanje. To opcijo zagotavljajo skoraj vsi večji ponudniki storitev in produktov na trgu. Tudi pri WIZu npr. svoje police za zavarovanja WIZ prejmeš le na e-mail.

Lonček za enkratno uporabo, v katerega si na bencinski črpalki ali v priljubljenem lokalu natočiš kavo, je narejen iz papirja, prevlečenega s plastiko (ali pa samo iz plastike). Letno se na svetu proda okvirno 500 milijard takšnih lončkov za kavo in čas je, da jih črtamo iz svojega življenja, saj ustvarjajo nepotrebne odpadke.

 

Razmisli, pomisli, ko kupuješ "nevarna" čistila 

Nevarnih gospodinjskih odpadkov ne smemo odlagati skupaj z drugimi gospodinjskimi odpadki. Z nepremišljenim odlaganjem odpadkov lahko povzročimo škodo, celo zastrupimo okolje in ogrozimo lastno zdravje ter zdravje drugih. Embalaža čistil in določene kozmetike sodi med nevarne odpadke, odnesti jih je potrebno v zbirne centre na lokalno komunalo, saj lahko močno onesnažijo podtalnico, vir naše pitne vode.

Torej: zakaj bi sploh kupovali toliko čistil, razmisli, ali lahko določena kupljena nadomestiš z doma narejenimi? Mi ti priporočamo rabo vsemogočne sode bikarbone, razišči na spletu, kako lahko določena gospodinjska opravila z njeno pomočjo rešiš v hipu.
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.