null Kako si skrajšaš čakalno dobo za pregled pri specialistu?
rdeče jabolko na sredini ceste
clock image

6

Kako si skrajšaš čakalno dobo za pregled pri specialistu?

#wizspecialisti

22 oktober, 2020

Nina

Že nekaj časa ti skrb in neprijetne občutke zbujajo bolečine v roki, končno se odpraviš k zdravniku, ta ti da napotnico za ortopeda in ob naročanju ti prijazen glas na drugi strani reče: »Prvi prosti termin imamo maja 2024. Vas zapišem?« Kaj storiš?

Če ti je zdravnik na napotnico napisal redno, to na srečo pomeni, da situacija še ni resna, na žalost pa tudi, da te v primeru dolgih čakalnih vrst še kar nekaj časa ne bodo resno obravnavali. V tem času se bo nadaljevalo tvoje slabo počutje, bolečine in skrbi, istočasno pa se ti zdravstveno stanje lahko še poslabša.

Ko ti osebni zdravnik izda napotnico za specialističen pregled, jo opremi s stopnjo nujnosti: nujno, zelo hitro, hitro in redno.


Kaj točno pomenijo in kako hitro ste z določeno stopnjo nujnosti na vrsti pri zdravniku?

  • NUJNO: zdravstvene storitve se izvedejo takoj, oziroma 24 ur od predložitve napotnice in niso predmet čakalne dobe.
  • ZELO HITRO: zdravstvene storitve se izvedejo v 14 dneh od predložitve napotnice.
  • HITRO: zdravstvene storitve se izvedejo v 3 mesecih od predložitve napotnice,
  • REDNO: zdravstvene storitve se izvedejo najpozneje v šestih mesecih od predložitve napotnice.

Kljub temu, pa so realne čakalne dobe v javnem zdravstvu bistveno daljše. Recimo, na prvi NUJNI revmatološki pregled boste čakali kar 69,5 dni! Z napotnico “ZELO HITRO” pa 61 dni.*

Na nekatere specialistične preglede v Sloveniji zaradi velikega povpraševanja po njih in/ali zaradi manjšega števila izvajalcev te zdravstvene storitve lahko čakaš po več mesecev, ali celo let.

Z oznako “REDNO” se boš BREZ zavarovanja WIZ Specialisti primoran/-a postaviti prav na rep čakalnih vrst pri specialistu. Te pa so žal lahko zelo dolge.

Osebe, ki so se na prvi pregled naročale februarja 2021, bodo na PRVI revmatološki pregled čakale v povprečju 459 dni, na flebološki pregled (za krčne žile) 349 dni, na dermatološki pregled pa 212 dni. * Če že na prvi pregled čakaš več kot eno leto, koliko časa traja šele, da dokončaš zdravljenje?


Z WIZ Specialisti si lahko čakalno dobo skrajšaš na vsega 7 dni

Bistveno enostavneje in hitreje bo, če skleneš zavarovanje WIZ Specialisti in si čakalno dobo lahko skrajšaš na pičlih 7 dni**.  Kako to poteka?

  1. Pokličeš Asistenco Zdravje na telefonsko številko 080 81 10 in poveš kakšno napotnico si prejel od osebnega zdravnika.
  2. Svetovalci preverijo, kateri specialist je najprimernejši glede na vsebino napotnice in uredijo termin za specialističen pregled, diagnostično preiskavo, fizioterapijo, poseg ali operacijo.
  3. Obiščeš zdravnika specialista in se dogovoriš za zdravljenje, nastopiš s fizioterapijo ali opraviš poseg oz. operacijo.

V sklopu zavarovanje WIZ Specialisti ti je vedno na voljo tudi Drugo mnenje, ki ni omejeno le na zavarovanca, ampak velja tudi za njegove ožje družinske člane: partnerja, otroke ali starše.
 

Ker zdravje ne more čakati v čakalni vrsti

Ker je zdravje naše največje bogastvo, ki ga res ni vredno zapraviti v dolgih čakalnih vrstah, ti svetujemo, da se raje zavaruješ in si tako omogočiš lažji in hitrejši dostop do specialistov.

Poleg krajše čakalne dobe za specialistično obravnavo ima zavarovanje WIZ Specialisti še druge prednosti. Spoznaj vse in se prepričaj!
 

SPOZNAJ ZAVAROVANJE WIZ SPECIALISTI

 

**vir: NIJZ, Poročilo o čakalnih dobah 1. 2. 2021 – povprečna čakalna doba vseh, ki čakajo na prvi pregled v zadnjem mesecu.

**Interni podatki zavarovalnice o dostopu do zdravstvenih storitev pri specialistih, ki so pogodbeni izvajalci zavarovalnice.

 

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.