WIZ Blog

Nazaj

Poznate razliko med kritjem AO in AO plus?

 1. avtor: WIZ | 22 jan 2013

  Kakšna je razlika med obveznim avtomobilskim zavarovanjem (AO) in dodatnim kritjem voznika (AO+)?

  Nekega poletnega jutra so se Novakovi – oče, mama in trije otroci – odpravili na izlet. Obetal se je sončen in ne prevroč dan in veselili so se prijetnih trenutkov ob enem najlepših slovenskih jezer. Le malo preden so se Novakovi odpravili na pot, se je Maja pripeljala do prijateljice Tine, s katero sta nameravali po sobotnih nakupih, popoldne pa sta načrtovali hiter skok v mestni bazen. Zatopljeni sta bili v pogovor, ko je Maji zazvonil telefon. Sklonila se je, da bi pogledala, kdo kliče, in prevozila prometni znak »stop«. V tistem trenutku pa so z njene leve pripeljali Novakovi … Naslednjih minut se nihče izmed sedmih udeleženih ne spomni prav dobro. Trenutek nepazljivosti se je končal s težjo telesno poškodbo Maje, gospe Novak in dveh otrok, Tina, gospod Novak in tretji otrok pa so utrpeli lažje telesne poškodbe.

  Po Majinem delnem okrevanju sta se Maja in gospod Novak morala lotiti formalnosti glede zavarovanja in popravila avtomobilov …

  In če smo do sedaj scenarij pisali mi, ga odslej lahko vi. Izberite eno izmed spodnjih možnosti:

  1. Maja ima kritje AO

  AO je obvezno avtomobilsko zavarovanje, brez katerega ni možno podaljšati registracije vozila. Krije odgovornost voznika za škodo, tako materialno kot telesno, povzročeno z njegovim vozilom. To pomeni, da je Majino zavarovanje nudilo kritje za Tino, saj se je v nesreči telesno poškodovala, nudilo pa bi kritje tudi, če bi se ta smrtno ponesrečila ali postala invalid, medtem ko ni krilo Majinih telesnih poškodb. Obenem je to zavarovanje nudilo kritje tudi za škodo na avtu Novakovih, ne pa tudi na Majinem avtu. Pri tem kritju povzročitelj nesreče torej nima krite ne lastne materialne škode ne lastnih telesnih poškodb.

  2. Maja ima kritje AO plus

  Ker je Maja imela sklenjeno kritje AO+, kar je dodatno kritje voznika, je dobila izplačano zavarovalnino tudi za svoje telesne poškodbe. Zgolj kritje AO tega ne nudi, saj obvezno zavarovanje krije poškodbe vseh udeležencev v nesreči, ki jim je bila povzročena škoda, razen voznika – povzročitelja nesreče. Vendar pa AO+ ne krije materialnih poškodb na povzročiteljevem avtomobilu. Za to bi Maja morala imeti sklenjeno kasko zavarovanje, o čemer bomo v prihodnje še pisali. Kakšno usodo ste namenili Maji? Mi vam vsekakor priporočamo, da se odločite za kritje AO+, še posebej, če živite v skupnostih ali družinah, kjer je preživetje odvisno od opravilne sposobnosti voznikov – članov družine. In ker je zavarovanje WIZ najugodnejše zavarovanje za varne voznike, vas dodatno kritje ne bo udarilo po žepu. Saj veste – tudi varnim voznikom se lahko pripeti nesreča.

  Cena AO+ je vezana na ceno AO in znaša približno 20 % vrednosti AO. Izračunajte si doplačilo za kritje AO+ za svoj avto, vedno pa nas lahko tudi pokličete na 080 11 24 ali nam pišete na info@wiz.si.