null Potekel mi je status. Kaj pa sedaj?
Študentka brez statusa
clock image

3

Potekel mi je status. Kaj pa sedaj?

#wizzdravje

30 september, 2022

Ana

Ali veš, za kaj vse moraš poskrbeti, če se ti bo s prihajajočim študijskim letom iztekel študentski status? Da bi ti priskočili na pomoč, smo na enem mestu zbrali vse, kar moraš urediti, da bo prehod v neštudentsko življenje karseda gladek.

Kmalu se bo začelo novo študijsko leto, kar obenem pomeni tudi, da bo nekaterim študentom potekel status. Če si med njimi, je spisek, ki smo ga pripravili, ravno zate. Zbrali smo namreč vse obveznosti, ki jih moraš obkljukati, če:

 • nimaš več statusa študenta,
 • imaš odprt s. p. ali si družabnik zasebnih družb in zavodov, ne glede na starost in študentski status ali
 • si dopolnil 26 let in nimaš službe.
   

Brez statusa - kaj pa sedaj?

Če si brez službe, se lahko (ni pa treba), prijaviš na Zavod RS za zaposlovanje, urediti pa si moraš tudi obvezno zdravstveno zavarovanje. Za polno zdravstveno zaščito ti svetujemo, da urediš tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje, sicer je potrebno zdravstvene storitve večinoma doplačati (in zdravstvene storitve kot so na primer operacije te lahko močno udarijo po žepu).

Preveri ceno in ugodnosti WIZ Zdravje>

 

Obvezno zdravstveno zavarovanje (OZZ)


Študentje do 26. leta so zavarovani prek staršev kot družinski člani. V primeru, da nimaš več statusa študenta, si starejši od 26 let (kljub temu, da imaš še vedno status študenta), imaš odprt s. p. ali si družabnik zasebnih družb in zavodov, si moraš obvezno zdravstveno zavarovanje v 8 dneh urediti sam, in sicer takole:

 • če si študent brez statusa, si OZZ urediš sam na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije; če nimaš prihodkov, to urediš na matični občini kot občan (tam, kjer imaš prijavljeno stalno prebivališče),
 • če si študent, imaš status, a si dopolnil 26 let, si ravno tako OZZ urediš sam na ZZZS ali; če nimaš prihodkov, to urediš na matični občini kot občan (tam, kjer imaš prijavljeno stalno prebivališče),
 • če si prijavljen na Zavodu RS za zaposlovanje in prejemaš nadomestilo za brezposelnost, ti OZZ uredijo tam,
 • če prejemaš trajno socialno pomoč, ti OZZ uredi pristojni Center za socialno delo,
 • če imaš s.p. ali si družabnik zasebnih družb in zavodov, si OZZ urediš na ZZZS,
 • če pa imaš srečo in se po preteku statusa ali dopolnjenem 26. letu takoj zaposliš, ti OZZ uredi delodajalec.

Mesečni prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje za tiste, ki si ga plačujejo sami, trenutno znaša 29,35 evra, a krije le del stroškov za zdravstvene storitve, zato je dobro skleniti še dopolnilno zdravstveno zavarovanje.
 

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje (DZZ)


Najpozneje v enem mesecu od poteka statusa moraš skleniti tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje, da se izogneš trimesečni čakalni dobi. Ta pomeni, da 3 mesece sicer plačuješ premijo, nimaš pa kritja in zavarovanja ne moreš koristiti, ker zavarovanje ni bilo pravočasno urejeno.  

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje lahko skleneš pri nekaterih zavarovalnicah, mesečni zneski pa se razlikujejo. Po novem ga lahko skleneš tudi pri WIZu – imenuje se WIZ Zdravje. Naša prednost pred ostalimi zavarovalnicami je, da ti nudimo tudi druge ugodnosti.

Preveri ceno in ugodnosti WIZ Zdravje>

 

Nezgodno zavarovanje WIZ Šolar velja do 26 leta, ne glede na status


Ob poteku statusa moraš urediti kar nekaj stvari, a nezgodno zavarovanje ni na tem seznamu. Namreč to nezgodno zavarovanje za mladino (WIZ Šolar) velja do dopolnjenega 26. leta ne glede na status. V primeru, da si že dopolnil/a 26 let, pa si moraš na novo urediti tudi nezgodno zavarovanje. Ker nikoli ne veš, kaj se ti lahko zgodi, je priporočljivo imeti dobro zavarovanje. WIZ Šolar je na voljo že od 14,50 €/leto. Preveri vse pakete WIZ Šolar.

 

In zakaj je dodatno zdravstveno zavarovanje tako pomembno?


Za lažjo predstavo navajamo nekaj primerov informativne narave. Brez dodatnega zdravstvenega zavarovanja, kot pogovorno večkrat rečemo dopolnilnemu zavarovanju, za zdravstvene storitve:

 • artroskopijo iz lastnega žepa plačaš 192 EUR ali 30 odstotkov polne cene preiskave,
 • dvotedensko terapijo v zdravilišču doplačaš 1.831,63 EUR (oziroma 90 odstotkov polne cene),
 • očala s stanjšanimi stekli plačaš doplačilo v višini 90 odstotkov polne cene, kar bi znašalo 178,38 EUR,
 • fasetirano prevleko zoba (po domače plombo) pri zobozdravniku plačaš doplačilo v višini 90 odstotkov, to je 121,33 EUR. 


Ali tudi ti potrebuješ dopolnilno zdravstveno zavarovanje?
 

Preveri ceno in ugodnosti WIZ Zdravje>

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.