null Poletne nevarnosti (na dopustu)
punca s senčnikom na peščeni plaži
clock image

6

Poletne nevarnosti (na dopustu)

#prosticas

12 julij, 2020

Ana

Poletje velja za čas radosti in povečane aktivnosti, ko več časa preživimo in se gibamo na prostem. Vse to pa dopušča tudi več možnosti za različne poškodbe in “dopustniške nevšečnosti”, čeprav

Poletje velja za čas radosti in povečane aktivnosti, ko več časa preživimo in se gibamo na prostem. Vse to pa dopušča tudi več možnosti za različne poškodbe in “dopustniške nevšečnosti”, čeprav se nam le-te lahko pripetijo tudi ob poletnem delu na vrtu, pikniku ali preprostem izletu. Če si tudi ti želiš, da bi letošnje poletje minilo brez večjih težav, si preberi najpogostejše poletne zagate in kako nanje odreagirati. 

Mimogrede, za dopust čez mejo si uredi zdravstveno zavarovanje za tujino, ki te reši plačila nujnih stroškov zdravljenja zaradi nezgode in bolezni. Območje kritja lahko prilagodiš: namesto območja zavarovanja celi svet, lahko izbereš kritje le za Hrvaško in Črno goro

Morski ježki

Čeprav v zadnjih letih v okviru urejenih kopališč lepo skrbijo za njihovo odstranjevanje, so morski ježki še vedno zelo prisotni na morskih tleh, pa tudi v koži naših podplatov. Zato, kadar je le mogoče, preveri razmere na morskem dnu. Če pa ježka vseeno pohodiš, si bodice čim prej odstrani z razkuženo pinceto ali iglo in se namaži z antiseptično kremo.   

Meduze

Zelo razširjeni ožigalkarji so zagotovo poznani vsem, saj lahko njihovi ožigi povzročijo resne zdravstvene zaplete. Na srečo pa niso nevarni vsi klobučnjaki, zato brez panike. Če vas meduza ožge, si prizadete predele hladite z obkladki, ledom, aloe vero, brivsko peno, z vsem torej, kar pomirja kožo. Namakanje v morski vodi pa še dodatno spodbuja izločanje strupov iz telesa. 

Sončne opekline

Tudi te so stalne spremljevalke poletnih mesecev, predvsem ljudi s svetlo in občutljivo kožo. O kremi z visokim zaščitnim faktorjem najbrž ni treba izgubljati besed, če pa opekline vseeno dobiš, nanje nanesi preparate za pomiritev in navlažitev kože. Odlično pa se obnese tudi mazanje s hladnim jogurtom ali pripravkom iz kamiličnega čaja.

Piki insektov

Tudi to je ena od tegob, ki je dobro poznana vsem. Komarji, ose, čebele, klopi, škorpijoni, pajki, muhe, mravlje … Vsaj nekaj njihovih pikov in ugrizov zagotovo že poznaš, zato verjetno tudi veš, da (v kolikor nimaš alergije!) tovrstni ugrizi niso prav nevarni. Glej le, da se med tvojo prtljago zagotovo znajde tudi krema za pomiritev kože. 

Sončarica

Če je pred leti veljalo, da je sončenje odsvetovano med 12. in 14. uro, so strokovnjaki mejo danes premaknili na čas med 10. in 16. uro. Upoštevanje priporočila te bo zagotovo obvarovalo pred sončarico! V primeru, da te vseeno doleti, pa je treba telo najprej ohladiti. Umakni se v hladen, senčen prostor, si na glavo položi mrzle obkladke in popij veliko vode. V kolikor se slabost ne umiri, pa je nujno poklicati zdravniško pomoč za nadaljnja navodila.

Izguba dokumentov čez mejo

Slike in fotokopije dokumentov te ne bodo (povsem) obvarovale pred to zares zoprno, drago in zamudno nevšečnostjo. Za preprečitev slednje je potrebna preventiva! Dokumente čuvaj vsaj tako dobro kot svoj denar. Uporabi hotelski sef ali pa se dogovori z recepcijo nastanitve, da jih shranijo v svoj sef. Vseeno pa si izpiši tudi kontakte slovenskih izpostav veleposlaništev.

Družbena omrežja

Ne, ne, ni pomota! Tudi previdnost pri uporabi FB, IG in podobnih platform je med poletnimi počitnicami zelo pomembna. Si želiš, da cel svet ve, kdaj te ni doma, kako daleč si in kdo vse je s tabo? Poznaš zgodbice o ljudeh, ki so se med dopustom malce preveč “sprostili” in kmalu po dopustu ostali brez službe zaradi neprimernih objav? Razmisli, morda bi bilo pametno “na dopust poslati” tudi družabne medije …

Dehidracija

Visoke temperature zahtevajo veliko popite tekočine oziroma vode! Mrzlo pivo sicer paše, vendar odvaja vodo. Podobno je z vsemi alkoholnimi pijačami, pa tudi sladki sokovi niso idealna izbira za poletno vročino. Hladna voda v neomejenih količinah in redno uživanje le-te so edini recept za preprečitev dehidracije, ki lahko vodi v hude težave. V poletni vročini zares NIKAMOR brez stekleničke sveže vode!

Zvini, zlomi in udarci

Ti se nadvse radi pripetijo pri poletnih športnih aktivnostih ali pa pri preprosti hoji po mastnih skalah ob morju. Ob nezgodi najprej poskušaj prepoznati poškodbo, čeprav je za njeno definicijo največkrat treba narediti rentgensko sliko. Zato je dobro poznati približno lokacijo najbližje zdravstvene ustanove in imeti urejeno zavarovanje za tujino. Pomisli tudi na to!

Upamo, da bo večina nasvetov (če ne kar vsi) v letošnjem poletju povsem nerelevantnih. Če pa do neprijetnosti vseeno pride, bo dobra predpriprava poskrbela za zanimive dopustniške zgodbice, ki nam ne bodo uničile težko zasluženega oddiha. 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.