null Pasti nočne vožnje z avtom in triki za varnost
notranjost avtomobila, Pasti nočne vožnje z avtom in triki za varnost, WIZ Blog
clock image

6

Pasti nočne vožnje z avtom in triki za varnost

#wizavto

30 november, 2022

Igor

V nasprotju z vožnjo po dnevni svetlobi, je nočna vožnja mnogim voznikom napornejša in se jo izogibajo. Med največje izzive ...

Med največje izzive nedvomno sodi slaba vidljivost, do katere pride zaradi teme, dodatne težave z vidom pa povzročajo moteči žarometi drugih avtomobilov.

Druga velika nevarnost je morebitna utrujenost in zaspanost voznikov – zvečer in ponoči smo manj zbrani ter počasneje reagiramo na situacije.

Vožnja ponoči naj bi povečala tveganje za povzročitev prometne nesreče kar 5- do 6-krat. 

V izogib nezgodam smo zate pripravili trike in nasvete za prijaznejšo vožnjo v temi. 
 

Kako avtomobil pripraviš na nočno vožnjo?


Za začetek poskrbi, da je tvoj jekleni konjiček v brezhibnem stanju. Vetrobranska stekla morajo biti čista, brisalci pa v dobrem stanju - če namesto čiščenja mažejo umazanijo čez vetrobransko steklo, bo tvoja vidljivost še slabša. Obenem pa se prepričaj tudi, da na avtomobilu delujejo vse luči. Po potrebi luči očisti in poskrbi za menjavo žarnice. 
Vse več avtomobilov ima tudi »nočni način«, kjer so celotne nastavitve prilagojene vožnji ponoči. Preveri, ali ima to funkcijo tudi tvoj avtomobil. Kaj to pomeni? Če avtomobil nima nočnega načina, moraš sam vklopiti zasenčene luči. Podnevi namreč vozimo z dnevnimi lučmi, ki so v Sloveniji obvezne. Ponoči pa navadno uporabljamo zasenečne ali pa dolge luči. Zasenčene ali kratke luči so bolj močne od dnevnih in imajo širši, asimetričen svetlobni snop. 
 

Ali znaš pravilno uporabljati dolge luči?


Kljub temu, da bistveno pripomorejo k vidljivosti, so dolge luči lahko tudi nevarne. Težava je predvsem v tem, da slepijo druge voznike in s tem povečujejo tveganje za nastanek nezgod. Čeprav je uporaba dolgih luči ponoči priporočljiva, jih za maksimalno varnost v določenih situacijah moraš ugasniti.

Dolge luči vedno ugasni:
•    v predoru,
•    na avtocesti,
•    ob mestni razsvetljavi,
•    ko se približuje nasproti vozeče vozilo in
•    kadar dohitevaš vozilo na istem voznem pasu.
 

Kaj lahko narediš kot voznica, voznik?


Ker je vožnja ponoči že sama po sebi bolj nevarna, je še toliko pomembneje, da poskrbiš za varnost in voziš s posebno previdnostjo. Prilagodi svojo hitrost in še bolj pozorno opazuj dogajanje na cesti. Če čutiš utrujenost, se najprej ustavi in odpočij, šele nato nadaljuj z vožnjo. V kolikor ugotoviš, da ti vožnja v težjih razmerah ne gre najbolje, obnovi svoje znanje tako, da se udeležiš tečaja varne vožnje. Opazuj tudi svoj vid in v primeru težav obišči okulista.
 

Kako veš, ali imaš težave z vidom?


Z leti vse slabše vidimo v temi, zato je tudi nočna vožnja vedno večji izziv. Se tudi tebi dogaja,

  • da ponoči slabše vidiš prometne znake,
  • težje oceniš razdaljo in hitrost
  • ali ti žarometi drugih avtomobilov otežujejo pogled?   ... Vse to so znaki, da imaš težave z vidom. 

Obišči okulista, ki bo odkril razlike med tvojim vidom podnevi in ponoči – v kolikor se izkaže, da imaš težave, lahko dobiš posebna očala, namenjena gledanju v temi. Slednja odlikuje poseben filter, ki pripomore k zmanjšanju efekta bleščanja in zaslepljenosti zaradi sojev luči.
V večernem in nočnem času je še toliko pomembneje, da voziš mirno, zbrano in premišljeno. Tako poskrbiš za varnost sebe in vseh ostalih udeležencev v prometu.


Razmisli tudi o dodatnih kritjih za avtomobilsko zavarovanje, vsa spoznaš na predstavitveni strani WIZ Avto zavarovanja.  Zanimajo me kritja WIZ Avto zavarovanja  >


Srečno vožnjo ti želi WIZ ekipa.

 

Morda te bo zanimal zapis MITI O ZIMSKI VOŽNJI >

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.