null Razbijamo mite o vožnji z avtomobilom pozimi
WIZ Blog, Razbijamo mite o vožnji z avtomobilom pozimi
clock image

8

Razbijamo mite o vožnji z avtomobilom pozimi

#wizblog

10 december, 2021

Veronika

Tudi ti pogosto slišiš razne mite o zimski vožnji? Nekateri so povsem smiselni, spet drugi pa zvenijo že skoraj nemogoče.

WIZ je tukaj, da s tabo opusti vse neresnične mite in ti omogoči najbolj varno ter udobno vožnjo tudi v zimskem času.

1.    MIT 
Ali moraš, peden se odpraviš na pot, pustiti prižgan avto, da se segreje motor?


Zapisan zgoraj je eden najpogostejših mitov, ki smo jih slišali že od naših staršev. Morda obstaja tako dolgo zato, ker zveni tako zelo smiseln. Zaradi mraza se motorno olje zgosti, zato se zdi logično, da potrebujemo dodaten čas, da slednje steče skozi hladen motor.

V resnici je večina sodobnih avtomobilov narejenih tako, da so na vožnjo pripravljeni v 15 – 30 sekundah. Nobene potrebe ni, da sediš v prižganem avtomobilu več minut in čakaš, da se motor segreje. 

2.    MIT
Ali je za boljši oprijem po zasneženi cesti dobro, da imaš bolj prazne gume?

Še en mit, ki zveni zelo smiselno - s tem, ko imaš nekoliko bolj prazne pnevmatike, se poveča površina, ki se dotika ceste. A teorija se v tem primeru ne obnese v praksi. Več testov je pokazalo, da se dobro napolnjene pnevmatike dejansko boljše obnesejo na snegu

Ne samo to, premalo napolnjene pnevmatike celo ogrozijo vodljivost vozila, kar poveča tveganje za nastanek prometnih nesreč.

3.    MIT
Če ima avto štirikolesni pogon, je vožnja v snegu bolj varna?

Ko gre za zimsko vožnjo, pogon 4x4 predstavlja veliko razliko; vozilo je zmožno hitreje pospeševati, kar ti pomaga pri speljevanju in vožnji na snegu. A samo zato, ker štirikolesni pogon zagotavlja več moči, še ne pomeni, da vozilo tudi hitreje zavira. Zaviralni čas ni odvisen od pogona. Veliko voznikov se v takšnem vozilu počuti veliko varneje in zato vozijo manj previdno in z neustrezno varnostno razdaljo, kar je velika napaka.

Na svetu se letno pripeti 1,5 milijonov prometnih nesreč zaradi slabih prometnih razmer oziroma zato, ker se jim ljudje ne prilagodimo. Ne glede na to, kakšen avtomobil imaš, v zimskih pogojih vozi še posebej zbrano in previdno ter ohranjaj varnostno razdaljo.

4.    MIT
Ko ti poledeni vetrobransko steklo, ga smeš politi z vročo vodo?

Opaziš kdaj soseda, kako zjutraj poledenela stekla poliva z vročo vodo? Nikar se ne zgleduj po njem. Res je, da vroča voda stopi led na šipah, a zaradi nenadne velike spremembe temperature pride tudi do nastanka razpok na steklu. 

Prav tako z vročo vodo tvegaš, da poškoduješ lak avtomobila, ko voda odteka in tako na vozilu dobiš madeže, ki jih je težko odstraniti. Med samim polivanjem pa lahko poškoduješ tudi sebe tako, da se opečeš. Skratka: vsekakor tega ne počni.

5.    MIT
Če imaš v rezervoarju nizek nivo goriva, ali lahko pozimi zmrzne?


Skoraj bizaren mit, ki pa ni čisto iz trte zvit. Bencin zmrzne pri temperaturi cca. -60°C, kar pomeni, da je praktično nemogoče, da bi do tega prišlo. Dizel pa ima ledišče okoli -20°C, zato se po hladnejših delih sveta prodajajo posebni zimski dodatki k gorivu, a to pri nas ni potrebno. 

Vendar samo zato, ker gorivo v avtomobilu ne zmrzne, še ne pomeni, da nizke temperature ne bodo škodile nizkemu nivoju goriva. Če večkrat puščaš rezervoar poln samo na 1⁄4 ali manj, lahko naletiš na naslednje težave:

  • Gorivo se pri nižjih temperaturah razgradi na svoje osnovne gradnike, kar privede do pojava, ko se gorivo spremeni v »gel«.
  • V bolj praznem rezervoarju se pojavi kondenzat oziroma vodna para, ki pri nizkih temperaturah zmrzne, kar prepreči normalno delovanje vozila.
  • Nizek nivo goriva dolgoročno poškoduje nizkotlačno črpalko goriva in ti prinese nepotrebne stroške popravila.
  • Sploh v zimskem času je nivo goriva pogosto označeno nepravilno. Čeprav misliš, da imaš še nekaj goriva, lahko vseeno ostaneš na cesti.


Ali katerega od naštetih mitov pogosto slišiš od prijateljev sodelavcev ali družinskih članov?

Zdaj jim lahko mirne vesti poveš, da se motijo in jih naučiš nekaj novega.

Za varno in brezskrbno vožnjo pa je pomembno tudi, da imaš sklenjeno dobro zavarovanje. Skoči na naše WIZ avtomobilsko zavarovanje in kar v udobju svojega doma skleni zavarovanje, ki ti je pisano na kožo.

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.