null Pa pojdimo! Z avtom do južne Francije
južna Francija obala
clock image

6

Pa pojdimo! Z avtom do južne Francije

#wizblog

15 junij, 2021

Kim

Če želiš poletje preživeti glamurozno, se ti ni treba odpraviti prav daleč. Še več, glamurozno potovanje lahko združiš z obiskom enega najlepših kotičkov Evrope, ki slovi po vsem, kar je dobrega, in je med ljubitelji kulinarike, arom in neverjetnih vedut pridobil kultni status.

Govorimo o južni Franciji, ki jo poznamo tudi kot “le Midi” in velja za biser Evrope. Razteza se od italijanske do španske meje, sestavljena iz Mediteranske obale in zaledja, ki ga na eni strani zaključujejo Alpe, na drugi strani pa Pirineji. 


Francoska riviera ali Azurna obala je najbolj priljubljeno pribežališče avtomobilistov (predvsem tistih brez strehe), motoristov in kolesarjev

Lokalne ceste (in cestice) na vsakem koraku ponujajo čudovite razglede in vonjave, za kar poskrbi bujno lokalno rastje, ki ga sestavljajo predvsem dišavnice vseh vrst. Tako se lahko počasi vozite od enega znamenitega mesta do drugega, si ogledate St. Tropez, Cannes, Nico ali pa se odpravite malce severneje, proti Alpam. Provansa-Alpe-Azurna obala velja za eno najlepših francoskih pokrajin, kjer so si domove ustvarili številni (predvsem premožnejši) pripadniki elit. Če so njihova domovanja pa tudi življenja zavita v tančico skrivnosti, pa povsem nasprotna velja za Provanso, provinco, ki jo iz takšnega ali drugačnega razloga poznamo praktično vsi. Poseljena je bila že v prazgodovini, igrala je pomembno vlogo v antiki, obdobju Keltov, srednjem veku pa vse do danes, ko velja za turistično središče in meko za proizvajalce parfumov in dišav. 

Pred odhodom v Francijo uredi zavarovanje WIZ Avto. Ne pozabi na kritje WIZ Asistent, ki seveda velja tudi v tujini. Reši te v neljubih trenutkih, kot je počena guma, pokvarjen motor, prometna nesreča … WIZ Asistent nudi v primeru okvare, poškodbe ali izginotja tvojega avta 24-urno organizacijo in kritje stroškov asistence. Ti greš namreč na zaslužen dopust, nesreča pa ne počiva! Če svoj avto zavaruješ pri WIZu prvič, izkoristi 20 € prihranka >


Za ljubitelje morskega zraka, peščenih plaž in vsega, kar sodi zraven, bo Azurna obala nekaj nepozabnega

Čeprav je območje močno poseljeno, lahko pod skalnatimi pečinami vseeno najdemo manj obiskane ali pa celo popolnoma prazne plaže. Če pa plaže enostavno niso vaša strast ali pa si dopust za spremembo želite preživeti malce drugače, se odpeljite v notranjost Provanse, kjer vas čakajo neokrnjena narava, globoke doline in mnoga zgodovinska mesta, kot so Avignon s slavnim mostom, Arles z rimskimi ostanki, naravni park Camargue in številne druge turistične atrakcije. Če boste potovali proti zahodu, se boste kmalu znašli v regiji Languedoc, ki leži zahodno od reke Rone. Regija na eni strani slovi po neskončnih peščenih plažah dolžine 200 km, kjer lahko najdete tudi povsem prazen kotiček zase in svoje drage. Turistična mesta, kot na primer Cap d'Agde in Le Grau du Roi, omogočajo čudovit oddih za vso družino, na voljo je namreč ogromno različnih aktivnosti za vse generacije. 
 
Odmik od mivke in morja vam bo razkril kamnite mediteranske hribe, kjer uspevajo številne dišavnice. Ljubitelji zgodovine ne izpustite priložnosti za ogled mesta Nimes, kjer se nahajajo odlično ohranjena infrastruktura starih Rimljanov. Del Visokega Languedoca je tudi južna stran Centralnega masiva, ki je raj za pohodnike in gorske kolesarje. Nepregledni hribi, razpotegnjene doline in globoki kanjoni sestavljajo mogočno in nepozabno pokrajino, ki ne razočara.  

Pokrajina Languedoc se zaključi na vzhodnem delu Pirinejev, ki ločujejo Francijo in Španijo. Vznožje Pirinejev slovi po cvetočih poljih, sadovnjakih in miru, v preteklosti pa je zaradi svoje geostrateške lege doživljalo povsem drugačne čase. Predvsem v srednjem veku so na tem območju potekali intenzivni boji med različnimi ljudstvi. Dokazi pa so odlično ohranjena zgodovinska mesta, ki so postavljena zelo strateško, hkrati pa močno ojačana in kot taka še danes kljubujejo zobu časa. Kakšna sreča za vse ljubitelje gradov, utrdb in celotnih mest, kjer na vsakem koraku vidimo in čutimo preteklost. Med obiskovalci je najbolj priljubljeno mesto Carcassonne, ki velja za najstarejše srednjeveško mesto, ki v svoji zgodovini ni bilo nikoli uničeno. Mogočno pričo divje preteklosti so pred 150 leti pričeli obnavljati, da se danes lahko pokaže v svoji najlepši luči. Carcassonne pa, kot rečeno, ni edino tovrstno mesto v regiji, zato si pot zastavite tako, da jih boste lahko obiskali čim več, saj je vsako mesto zgodba zase. 
 

Vse pokrajine južne Francije nudijo veliko možnosti za kvalitetno preživljanje prostega časa, ne glede na to, v kakšni sestavi si zamisliš potovanje 

Azurna obala v dvoje ali z družino, izkušnja bo drugačna, a vseeno nadvse prijetna. Prav tako obiski vrhov, v kolikor ne ciljaš na najvišje očake francoskih Alp. Peščene plaže Languedoca ali pa nepregledna vijolična polja sivke v Provansi bodo zagotovo navdušila tako starejše kot tudi najmlajše popotnike. Ta delček Evrope človeka resnično ne pusti ravnodušnega, zato kar hitro na splet, kjer so ti na voljo vse potrebne informacije za sestavo itinerarija, ki ti bo pisan na kožo.
 

Pomembno: Pred odhodom v tujino poskrbi tudi za popolno zdravstveno zavarovanje za tujino s kritjem Covid. Več informacij >

 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.