null Obilne padavine: kako ravnaš, če je podvoz poplavljen?
clock image

3

Obilne padavine: kako ravnaš, če je podvoz poplavljen?

#wizavto

05 september, 2023

Igor

Mediji so zadnja leta polni novic, da so ob močnem deževju številni podvozi poplavljeni, vedno pa se najde tudi nesrečen voznik, ki v to vodo zapelje. Največkrat zato, ker dobronamerno misli ..

Največkrat zato, ker dobronamerno misli, da je višina vode na cestišču nizka. Naj že takoj na začetku opozorimo: v kolikor pod podvozom vidiš vodo, tja ne zapelji. Namreč, težko je med vožnjo iz avtomobila oceniti, kako globoka je voda, in ali je sploh možno zapeljati čez. 


Kaj so podvozi in zakaj so pogosto poplavljeni 


Podvozi so premostitveni objekti, namenjeni so za prehod vozil pod cesto, železniško progo ali vzpetino. Na slovenskih cestah jih srečamo pogosto.

Če v podvozu vidiš vodo, tja ne zapelji.

Že Ljubljana ima na skoraj vseh mestnih vpadnicah podvoze pod železniškimi tiri: na Dunajski, Drenikovi, Celovški, Šmartinski in Zaloški. Prav ti so pogosto poplavljeni in velikokrat tudi ohromijo promet v slovenski prestolnici. Kaj o problemu s podvozi pravi ljubljanski župan Zoran Janković?

Pri zalivanju podvozov ni mogoče kaj veliko storiti, pomembno je, da vozniki upoštevamo pravila in ravnamo samozaščitno do svoje lastnine, v tem primeru avtomobila. 

Pravila vožnje skozi podvoze
 

  • 1.    Nikoli ne zapelji v podvoz, če v njem vidiš stoječo vodo: izberi drugo pot ali varno ustavi avtomobil. 
     
  • 2.    Kaj storiti, če te toča ujame med vožnjo? Ustavljanje pod nadvozi, mostovi ali v predorih, za zavetje, je izjemno nevarno - tega ne počni

Preberi: Kaj storiti, ko se oglasi toča alarm


WIZ Kasko krije naravne nesreče, ne pa vožnje v podvoz z vodo


Pomembno za WIZ Avto zavarovance: kljub urejenemu kritju WIZ Kasko, ki krije naravne nesreče, vdor vode zaradi vožnje v poplavljen podvoz ne velja. Pred podvozom z vodo se je zato potrebno prej ustaviti in:

  • A. počakati, da voda upade ali 
  • B. izbrati drugo pot. 


Avto asistenca ti pomaga 

Če je tvoj avto v podvozu zalila voda, se za pomoč lahko obrneš na avto asistenco, ki bo poplavljeno vozilo odstranila iz poplavljenega cestišča ter ga odpeljala na popravilo. A pozor, če je voda previsoka, da bi asistenčno vozilo lahko opravilo odvoz iz poplavljenega območja, bo potrebno počakati, da voda upade.

Preberi še: Poplavilo mi je avtomobil – kaj zdaj?

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe?