null Kaj storiti, ko voda poplavi notranjost avtomobila
zumazana vraza avtomobila od blata
clock image

7

Kaj storiti, ko voda poplavi notranjost avtomobila

#wiz avto

10 avgust, 2023

Ana

Če se voda preliva v notranjost avtomobila zaradi poplave ali drugega dogodka, je dobro slediti priporočilom strokovnjakov. Kako lahko zamanjšamo škodo? Preveri nesvete strokovnjakov: opisali smo korake ukrepanja za primer dveh scenarijev, ki veljata tako za električne in hibridne avtomobile kot avtomobile z notranjim izgorevanjem.

1. Voda je očitno in 100% zalila notranjost avtomobila

Pri avtomobilih, kjer je voda udrla v potniško kabino in je bil večji del motorja potopljen, je škoda pogosto nepopravljiva in popravila ni smiselno izvesti. Vseeno pa ne prezri mnenje strokovnjakov.

Kaj strokovnjaki najprej priporočajo?

 • Ne vžigaj avtomobila in če je varno, izklopi vse električne naprave, vključno z lučmi, radiom, klimatsko napravo. To lahko pomaga preprečiti poškodbe električnih sistemov.
   
 • Odklopi tudi akumulator. A pozor: če nimaš izkušenj, tega ne priporočamo!
   
 • Pokliči strokovnjaka, da odpelje vozilo na pregled. Imaš mogoče kritje WIZ Asistent v sklopu WIZ Avto zavarovanja? Potem pokliči 080 11 24 in se dogovori za prevoz avta do servisa. 


Do takrat lahko sam narediš še te korake:

 1. Če je voda relativno plitva, poskusi odstraniti čim več vode z mokrim sesalnikom, brisačami ali gobicami. Dodatno ga posesaj z industrijskim sesalcem. 
   
 2. Odpri vsa vrata, da se vozilo posuši, če le lahko, na soncu.
   
 3. Če je varno, poskusi odstraniti vse osebne predmete, dokumente in dragocenosti iz avtomobila.
   
 4. Če imaš možnost, v vozilo namesti izsuševalec zraka oz. odstranjevalec vlage. 


Pomemben nasvet: pri čiščenju avtomobila, ki ga je zalila voda, uporabljaj vodotesne rokavice in nosi zaščitno masko. Podrobnejša navodila za čiščenje prostorov in predmetov najdeš na NIJZ oz. GOV.si. 

Če je strokovnjak potrdil, da se avtomobil splača popraviti, ga je treba najprej res temeljito posušiti in očistiti. To lahko vključuje odstranjevanje sedežev, preprog in drugih notranjih elementov ter temeljito sušenje prostorov, kjer je bila voda.


2. Nisi 100% prepričan, če je bil večji del motornega vozila pod vodo?


Še vedno velja nasvet, da avtomobila ne vžigaš, dokler ga ne pregleda strokovnjak.  Vsa novejša vozila imajo računalnike, ki so tudi po dnu avtomobila. Tudi, če vozilo deluje suho, pod tepihom preveri, ali je voda vseeno našla pot v notranjost. 

Pomembno je, da veš, da lahko poplava povzroči resno škodo na vozilu, zato je priporočljivo, da se vedno obrneš na strokovnjake za oceno obsega in možnosti popravila.

Ne spreglej 👉 WIZ zavarovanci, ki imajo za svoj avto urejeno kritije WIZ Asistent, pokličite 080 88 48, kjer vam bodo pomagali glede organizacije avtovleke na izbrani servis. 


Katere preventivne ukrepe še priporočamo? 


Če živiš na poplavnih območjih, če je to mogoče, za preprečitev škode na avtu, svetujemo:

 • namestitev vodotesnih pregrad za vozilo ali 
 • parkiranje na višjem terenu, ko je to mogoče.


Ponovimo - kaj krije zavarovanje WIZ Avto, če se zgodi škoda zaradi poplave?

 

Škode zaradi poplave ali zemeljskega plazu so krite s kritjem WIZ Kasko, ki je splošni avtomobilski kasko. Vendar pozor - potrebno je vedeti, da v primeru, če voznik z vozilom zapelje v npr. poplavljen podvoz ali v večjo »lužo«, za katero ne more oceniti, kolikšna je globina in podobno, kritje ni podano. 
 
Škode zaradi poplave ali zemeljskega plazu so krite tudi po kritju WIZ Delni kasko Cesta - krite so poškodbe stekel, svetlobnih teles in ogledal, če na primer vodni tok vozilo odnese in se pri tem poškodujejo stekla.

Če je tvoj avto utrpel škodo med zadnjimi poplavami, to najhitreje prijaviš preko e-prijave škode, nato prejmeš vsa navodila o nadaljnjem ravnanju z avtom.

Višina limita kritja, ki velja za obe vrsti škod (poplava in plaz):

 • pri WIZ Kasko do tržne vrednosti vozila,
 • pri WIZ Delni kasko do vrednosti posameznega dela vozila (stekla, ogledala in svetlobna telesa).

V primeru škode zaradi poplave in plazu je večja verjetnost za nastanek popolne škode (totalke), kar se ugotavlja oz. določa skladno z zavarovalnimi pogoji. V tem primeru je potrebno avto odjaviti iz prometa in izpolniti spletni obrazec Sporazum za prekinitev zavarovalne police in k njemu priložiti dokazilo o odjavi iz prometa. 

 

Kaj storiti, če kritja Kasko ali Delni kasko nimaš, avto pa je ocenjen na totalko?


Če je avto tako močno poškodovan da ni več vozen(totalka), ti pa imaš za avto urejeno le obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti, je priporočljivo, da avto čim prej odjaviš iz prometa. S potrdilom o odjavi lahko nato urediš tudi prekinitev police avtomobilskega zavarovanja in vračilo premije neizkoriščenega dela zavarovanja (v kolikor po polici ni bilo nobene prijavljene škode). 

V primeru dodatnih vprašanja smo vedno na voljo prek info@wiz.si

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.