Objave 2019

Nazaj

Ne zaletavajte se med počitnicami

 1. avtor: Nina | 24 apr 2019

  Počitnice so tu in marsikdo se odpravi na krajši ali daljši izlet kam blizu ali daleč. Pazljivost zato ne bo odveč, saj se na cestah pričakuje več prometa kot običajno in se hitro prehitro lahko zgodi nesreča. Ali veš, kako postopaš v primeru prometne nesreče s tujcem? Najpomembnejši dokument, ki ti bo pomagal pri uveljavljanju škode je ZELENA KARTA. Z njo se namreč dokazuje mednarodno zavarovanje avtomobilske odgovornosti, izda pa jo zavarovalnica zavarovancu na podlagi zavarovalne pogodbe zavarovanja avtomobilske odgovornosti. Zelena karta je poenotene oblike v vseh državah sistema zelene karte, s katero se udeleženci v prometni nesreči identificirajo, saj so na njej navedeni vsi podatki, ki jih potrebujejo za uveljavljanje odškodninskega zahtevka na pristojni zavarovalnici.

  Kaj storiti, če pride do prometne nesreče s tujcem v Sloveniji?

  Če se nesreča s tujcem pripeti v Sloveniji, je nujno upoštevati naslednje korake:

  • Izpolnite Evropsko poročilo,
  • Slikajte zeleno karto povzročitelja (nujno potrebno, če je tujec iz države, ki ni članica EU),
  • Prijavite nesrečo policiji (če so v nesreči poškodovani potniki, je nastala večja škoda ali se ne morete dogovoriti o krivdi za povzročitev nesreče)
  • Slikajte poškodbe na vozilu in kraj nesreče.

  Za izplačilo mednarodnih škod jamči Slovensko zavarovalno združenje (ki je nacionalni biro zelene karte v Sloveniji). Oškodovanec vloži odškodninski zahtevek na pristojni slovenski zavarovalnici, ki je korespondent tuje zavarovalnice. Informacije o korespondentih tujih zavarovalnic v Sloveniji je moč pridobiti na spletni strani Slovenskega zavarovalnega združenja ali na zavarovalnicah.

  Kaj storiti, če pride do prometne nesreče s tujcem v tujini?

  Tudi če pride do prometne nesreče v tujini, je postopek enak kot v Sloveniji. Potrebno je paziti, da je Evropsko poročilo čim bolj natančno izpolnjeno in da je v primeru povzročitelja, ki ni iz EU, EGP ali Švice, da je nujno pridobljena zelena karta. Če zavarovalnica povzročitelja v Sloveniji nima svojega korespondenta, bo moral oškodovanec odškodninski zahtevek vložiti neposredno na zavarovalnico, kjer je zavarovano vozilo, ki je nesrečo povzročilo, ali Biro zelene karte v tisti državi.

  3 nujni »sopotniki« na poti z avtom:
   

  1. Ne pozabi na Zeleno karto, sploh če se odpravljaš na pot izven EU/EGP in Švice.
  2. Vedno imej s seboj Evropsko poročilo in veljavno zavarovalno polico.
  3. Priporočamo, da imaš tudi avto asistenco, ki te lahko reši iz težav hitro in stroškovno neboleče.

  Tudi če si ti na počitnicah ali dopustu, to še ne pomeni, da je nesreča tudi. Vedno imej v mislih, da se lahko zgodi kaj nepredvidljivega, zato ne pozabi na PREVENTIVO:

  • upoštevaj VARNOSTNO RAZDALJO, saj ti ta omogoči dovolj časa za reakcijo in dovolj dolgo zavorno pot,
  • spakiraj vse potrebno za na pot, predvsem pa ne pozabi na POTRPEŽLJIVOST,
  • v primeru nesreče na avtocesti, POSKRBI NA SVOJO VARNOST (vklop vseh smernikov, odsevni jopič, postavitev trikotnika, umik za ograjo) in
  • POMAGAJ PRI REŠEVANJU drugih udeležencev v nesreči (ne pozabite na klic na 112 in 113).

  Če se nesreča ni pripetila tebi, pazi na pravilno razvrstitev v koloni in reševalni pas, ki mora potekati po sredini vozišča.

  Vir slike: https://resevalni-pas.si/