null Na kaj moramo paziti pri koriščenju turističnih bonov
supi na morju
clock image

8

Na kaj moramo paziti pri koriščenju turističnih bonov

#prosticas

13 julij, 2020

Kim

Vsak polnoletni državljan Slovenije je 19. junija prejel bon v vrednosti 200 € (otroci bon za 50 €) ... kako ga dejansko unovčimo, kje, so boni morda obdavčeni, ... Zbrali smo ključne informacije o koriščenju turističnih bonov v Sloveniji.

Letošnjo pomlad si bo dobro zapomnil cel svet. Spomini morda ne bodo najbolj prijetni, ko pa pogledamo širšo sliko, lahko hitro opazimo tudi pozitivne posledice umiritve javnega življenja. Več časa smo posvetili družinam, Zemlja je zadihala s polnimi pljuči, jedli smo redno in bolj zdravo, manj je bilo prometnih nesreč in drugih nezgod ... No, prišli pa so tudi pozitivni ukrepi spodbujanja slovenskega turizma, in sicer turistični boni, s katerimi država združuje prijetno s koristnim. Vsak polnoletni državljan Slovenije je 19. junija prejel bon v vrednosti 200 € (otroci bon za 50 €), ki ga lahko porabi pri ponudnikih turističnih storitev v Sloveniji. 

Slovenska birokracija slovi po svoji rigidnosti in ne največji hitrosti, česar pa pri sami distribuciji in začetnem unovčevanju turističnih bonov ni čutiti. Stvar je precej enostavna, v nadaljevanju nekaj pomembnih informacij, povezanih s turističnimi boni, da boste letošnji dopust pričeli sproščeni in pripravljeni.


So turistični boni obdavčeni?

Boni niso obdavčeni, ne vplivajo na socialne transferje in/ali dohodnino. Vsak prebivalec, ki je imel na dan 13. 3. 2020 prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji, je na podlagi svoje davčne številke prejel bon v vrednosti 200 €. Otroci in mlajši od 18 let so pod enakimi pogoji prejeli 50 €.

  • Boni so unovčljivi med 19. 6. in 31. 12. 2020.
  • Bon se lahko unovči le za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom.
  • Za vse ostale usluge (kosila, večerje, kopalne karte in ostale aktivnosti) bo potrebno doplačilo po rednem ceniku.


Ali se lahko turistični bon prenese na drugo osebo?

Bon je pod določenimi pogoji tudi prenosljiv, in sicer med ožjimi družinskimi člani oz. v ravni vrsti do drugega kolena. Preprosteje, bone si lahko izmenjate s starimi starši, starši, z otroki, otroki zakonca ali zunajzakonskega partnerja in z vnuki.

Za prenos je treba še pred odhodom podpisati obrazec oz. Izjavo upravičenca o prenosu bona , ki jo podpiše upravičenec, pridobitelj oz. oseba, ki bon unovči, pa mora izjavo predložiti ponudniku storitve.

Bon mladoletnika v njegovem imenu unovčijo starši oz. zakoniti zastopnik (babica, teta, sosed ...).
Ponudniku storitev je treba predložiti obrazec oz. Izjavo zakonitega zastopnika oziroma skrbnika za unovčitev bona upravičenca po tretji osebi, ki mora biti podpisana s strani staršev oz. skrbnika mladoletnega upravičenca.

Tretja oseba lahko s to izjavo opravi pisno potrditev unovčenja bona pri ponudniku storitev. Obrazec za Potrditev unovčitve bona izpolnite, podpišete in priložite kopijo identifikacijskega dokumenta mladoletnega upravičenca.


Kje vse se lahko unovči turistične bone?

Boni so unovčljivi v apartmajih, hotelih, kampih, planinskih kočah in na turističnih kmetijah, ki so bili v letu 2020 vpisani v register nastanitvenih obratov, ki ga vodi AJPES. Pomembno je tudi dejstvo, da ponudniki storitev niso dolžni sprejemati bonov, zato možnost unovčitve preverite vnaprej.    


Kako dejansko plačamo storitev s turističnim bonom?

Bon v fizični obliki ne obstaja, saj je zabeležen kot dobroimetje v sistemu FURS, do katerega imajo dostop tudi zgoraj napisani ponudniki. Prav zato lahko vse v zvezi z unovčevanjem bonov uredite kar na recepciji oz. pri ponudniku samem.

Bon, ki ti ga podari babica, je treba koristiti v enkratnem znesku. 

V grobem potek plačila storitve s turističnim bonom poteka tako:

  1. Izberite nastanitev in preverite unovčljivost bonov in najavite, da jih boste koristili za opravljeno storitev.
  2. Na recepciji z osebnim dokumentom in izjavo o Potrditvi unovčitve bona opravite vse potrebne formalnosti.
  3. Ponudnik bo nato v sistem FURS vnesel vaše podatke in bon bremenil za opravljeno storitev.

Turistični boni so deljivi, zato jih lahko koristite tudi v manjših zneskih. To pa ne velja za bone, ki so prenešeni po pravilu prenosa med ožjimi družinskimi člani. Povedano drugače, bon za 200€, ki vam ga podari stara mama, je treba koristiti v enkratnem znesku. (Če ne izkoristite celotnega bona na enkrat, vam razlika prenesenega bona zapade (npr. ob izstavljenem računu za storitev 100 €).


Kot vidiš, stvar ni tako zelo zapletena in ne zahteva nič drugega kot izpolnjevanje določenih obrazcev, kar je malenkost za lepo darilce, ki nam ga je namenila država. Na spletu so tudi že zaživele različne platforme, ki po vzoru Booking.com predstavljajo domače ponudnike turističnih storitev, kjer je možno unovčiti bone. S koriščenjem bomo močno pomagali lokalnim turističnim ponudnikom, ki so zaradi nastale situacije ob velik del gostov in tako prihodkov. Zato hitro na Google, izberi destinacijo in pametno unovči darilo države ter hkrati podpri slovenski turizem.

Nasvet: preberi še zanimiv blog o boleznih, ki jih prenašajo klopi. 

VSE KAR MORAŠ VEDETI O KLOPIH >

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.