null Medenjakova hiša: sladko praznično ustvarjanje za vso družino
Medenjakova hiša, WIZ Blog
clock image

5

Medenjakova hiša: sladko praznično ustvarjanje za vso družino

#resenovhipu

11 december, 2023

Ana

December je zagotovo mesec, ko nas obdaja vonj po cimetu, ingverju in medu, a nič ne prikliče prazničnega vzdušja bolj kot medenjaki. V središču te praznične tradicije je medenjakova hiša (angl. Gingerbread house).

Ta slaščica ne osvaja srca le s svojim sladkim okusom, ampak predstavlja tudi umetnost in dediščino, preneseno skozi generacije.


Tradicija in izvor hiške iz medenjakov

Hiša iz medenjakov z dodatki drugih slaščic je del pravljice o Janku in Metki bratov Grimm, vendar je ta podrobnost v zgodbi prisotna šele v poznejših izdajah. Prvotno je bila hiša iz kruha, sladkorja in pogače. Medenjaki sicer segajo v zgodovino vse do srednjega veka. Verjame se, da so se prvič pojavili v Nemčiji in so kmalu postali sestavni del božičnih praznovanj. Tradicija izdelave medenjakove hiše izhaja iz starih evropskih običajev, ko so ljudje oblikovali medenjake v različne oblike.

Oblike medenjakov naj bi simbolizirale srečo, ljubezen in obilje. 

Med, ki se uporablja v medenjakih, ni le sladilo, ampak simbolizira tudi sladkost in bogastvo v prihajajočem letu.

V mnogih kulturah je izdelava medenjakove hiše postala družinska tradicija, ki združuje ljudi in ustvarja nepozabne trenutke. Otroci in odrasli skupaj okrašujejo hišico, uporabljajo različne sladkarije, barvito glazuro in se prepuščajo domišliji.


Zanimivo: največja medenjakova hiša na svetu 

Rekordna velikost je bila ustvarjena leta 2013 v Teksasu, medenjakova hiša je merila več kot 18 metrov v dolžino. To je bil pravi dosežek, ki je pritegnil pozornost ljubiteljev slaščic z vsega sveta.  


Recept: enostavna izdelava medenjakove hiše


Opomba že takoj na začetku. Za izdelavo medenjakove moraš biti »na easy«, testo se pripravi že 1 dan prej in počiva v hladilniku - ne sme se ti muditi. 

ZA MEDENJAKOVO TESTO (1 HIŠKA) POTREBUJEŠ:

  • 400 g moke
  • 200 g medu
  • 40 g masla za peko
  • 200 g sladkorja v prahu
  • žlica kakava
  • 2 žlički mletega cimeta
  • 1 žlička mletega ingverja
  • 1 jajce
  • pol žličke sode bikarbone
  • pol vrečke pecilnega praška
  • ščepec soli

Cimet in ingver lahko nadomestiš tudi s kupljenimi dišavami za medenjake. 

SLADKORNA GLAZURA ALI »LEPILO« ZA STRANICE HIŠKE:

  • 2 beljaka, 
  • 400 g sladkorja v prahu, 
  • žlica limoninega soka.

ZA DEKORACIJO, OKRASITEV MEDENJAKOVE HIŠKE:

  • 1 vrečka smarties bonbonov
  • mrvice, sladkor v barvi, kokos ... 

Izvirnost pri izbiri dekoracije prepuščamo vam. 

Zares enostaven postopek: 

Prvi dan

  • 1. V posodi zmešaj stopljeno maslo, med in sladkor v prahu. Priporočamo ti ročni mešalnik ali kuhinjskega robota. 
  • 2. Dodaj moko, cimet, ingver, sodo bikarbono, pecilni prašek in sol. Dobro zgneti. 
  • 3. Mehko testo ovij v prozorno folijo in ga postavi v hladilnik za 24 ur. 

Drugi dan

  • 4. Segrej pečico na 170 stopinj Celzija.
  • 5. Testo razvaljaj na pomokani površini, če je premehko, dodaj malo moke. Razvaljaj testo in izreži dele za sestavljanje hišice: 2 dela za streho, dimnik, 2 stranska dela hiške, 1 zadnji del hiše in 1 sprednji del hiše z vrati. Iz ostalega ostanka testa naredi dodatke za dvorišče.
  • 6. Dele hišice peci na peka papirju približno 15 minut, dokler ne postanejo zlatorjavi.
  • 7. Ko se deli ohladijo, jih zlepimo s sladkorno glazuro, ki jo pripravimo tako: stepemo 2 beljaka, postopoma dodajamo sladkor v prahu in sok limone. Nastane naj zelo čvrsta masa! Pazi, da je ves čas pokrita, priporočamo vlažno krpo, da se ti ne bo posušila. 
  • 8. Sezidaj hiško. 
  • 9. Okrasi hiško z dekoracijo: daj si duška! Za čudovite vzorce sladkornega lepila uporabi vrečko za brizganje.
  • 10. Hiška se mora posušiti, vsaj nekaj ur na sobni temperaturi. 

Medenjakova hiša je nato pripravljena, zvezda vaših praznikov bo navdušila domače in goste. 

Medenjakova hiša ni le sladica, temveč tudi umetniško delo, ki v svoji tradiciji združuje okus, ustvarjalnost in toplino družinskega trenutka. Ob praznovanju božičnih dni si privoščite to sladko mojstrovino in ustvarite spomine, ki bodo trajali še mnoga leta.

Kaj pa darila, so že pripravljena. Preberi si še praktične nasvete za "zeleno zavijanje daril".

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.