null KR-NEKI – zapis o registrskih tablicah
Stare registrske tablice na zidu
clock image

3

KR-NEKI – zapis o registrskih tablicah

#wizavto

13 avgust, 2017

Matej

Morda se tega niti ne zavedaš, ampak registrske tablice ponudijo tudi nepooblaščenim veliko informacij, predvsem krajevnih, vplivajo pa tudi na tvoje obnašanje. Recimo, da po Ptuju nekoliko počasneje in neodločno vozi avto s španskimi registrskimi tablicami. Vsem je takoj jasno, da je tujec, da prihaja od daleč in zato so vsi okoli njega bolj strpni, običajno pa so mu pripravljeni tudi pomagati.

Med Slovenci pa je ta reč nekoliko drugačna, saj smo na registrske tablice navezali kar nekaj stereotipov. Včasih je celo krožila šala, da »če greš dvakrat v rdečo, dobiš KR tablice«. :)

Pokaži mi tablico in povem ti, od kod si

Slovenija je razdeljena na 11 registracijskih območij z oznakami: LJ – Ljubljana, KR – Kranj, CE – Celje, SG – Slovenj Gradec, MB – Maribor, KK – Krško, NM – Novo mesto, KP – Koper, GO – Nova Gorica, PO – Postojna in MS – Murska Sobota. Če smo včasih takoj vedeli, od kod kdo prihaja, je danes to veliko težje, kajti kar nekaj voznikov ima na avtu namesto »domačega« tablice drugega registracijskega območja.

Zakaj so tablice tako pomembne?

Registrska tablica pomeni, da je vozilo registrirano in ustrezno zavarovano, saj jih je treba v primeru, da temu ni tako, vrniti. Na podlagi tablice lahko policisti, redarji in druge pooblaščene osebe pridejo do informacij o vozilu in lastniku vozila, kar je pomembno predvsem pri video nadzoru prometa in v primeru prekrškov.

Vožnja brez registrske tablice je prekršek, zato moraš v primeru izgube tablice o tem obvestiti registracijsko organizacijo.

Če si izgubil le eno tablico, lahko naročiš novo z isto oznako in ti v tem primeru ni treba zamenjati prometnega dovoljenja. Enako velja tudi v primeru obrabljene ali poškodovane tablice. Tablica namreč ne sme biti zbledela, deformirana, poškodovana ali prevlečena z različnimi snovmi.

Možnost izgube tablice je večja pozimi, kadar zapelješ v kup snega ali v primeru, ko tablica ni pravilno nameščena oziroma je odpadla zaradi poškodbe plastičnega okvirja. Redno pregledovanje plastičnega okvirja za tablice ti lahko prihrani stroške nakupa nove tablice, zato mu sem ter tja ne bo odveč posvetiti nekaj pozornosti. Če ob cesti najdeš izgubljeno tablico, je najbolje, da jo odneseš na policijo, UE ali registracijsko organizacijo, oni pa bodo o najdeni tablici obvestili lastnika.

 

 

Izberi si svojo

Po osamosvojitvi smo si lahko izbrali tudi tablice po svoji izbiri. Tablice z izbranim delom označbe imajo lahko od treh do šest znakov in le en pomišljaj, na njej pa sta vedno registracijska oznaka in grb, ki se ju ne da spreminjati. Tako imaš lahko na tablici svoje ime brez šumnikov Č, Š in Ž ali pa kakšen drug zanimiv napis. Izjeme so žaljivi zapisi ter neposredna povezava črke »I« in številke »1«, črke »B« in številke »8« ter črke »G« in številke »6«. Črka »O« se ne sme uporabiti, ker bi jo lahko zamenjali s številko 0 (nič).

Ker domišljija ne pozna meja, se je pojavilo veliko domiselnih tablic, mnoge med njimi pa vključujejo tudi registracijsko oznako: »KR NEKI«, »LJ UBIM JO«, »CE PECSI«, »KP IDEJ«, »GO HOME«, »GO MALA«, »PO LIZEI«, »KK FREAK«, KR IZA-JE«, pa še bi jih lahko našli. Običajne tablice so vezane na vozilo, tablice z izbranim delom označbe pa so vezane na lastnika oziroma EMŠO. Mimogrede, tablica po naročilu te bo stala okrog 121,04 EUR namesto slabih 19 EUR.

»Samo tankat bom skočil!«

Če se ti bo kdaj zgodilo, da ti z avta ukradejo registrske tablice, moraš o tem takoj obvestiti policijo. Najprej podaj prijavo po telefonu, nato pa se odpravi še na policijsko postajo podpisat zapisnik, sicer te lahko oglobijo za vožnjo brez tablice.

Eden od razlogov za krajo registrskih tablic so namerni prekrški, pri čemer prednjačijo obiski bencinskih črpalk. Nepridipravi se z ukradeno tablico na svojem avtu odpeljejo na bencinsko črpalko, natočijo gorivo in se nato brez plačila odpeljejo. Če so ti ukradli tablice z belega volkswagna in jih namestili na moder citroen, bo policistom takoj jasno, kaj se je zgodilo, če pa so jih uporabili na avtu, podobnem tvojemu, pa je pravočasna prijava kraje zelo pomembna za ugotavljanje krivde.

»KP SMOLE« ali »KK FAJN«?

Če si slučajno tiste vrste voznik, ki bi si zaradi smole pri vožnji zlahka omislil tablico z oznako »KP SMOLE«, ti priporočamo sklenitev zavarovanja WIZ Kasko. Z njim imaš krito raznovrstno škodo, ki lahko doleti tvoj avto. »KK FAJN« je to, kajne?
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.