null Kako zavarovati starejši avtomobil?
Starjši avto na cesti
clock image

3

Kako zavarovati starejši avtomobil?

#wizavto

22 januar, 2017

Tina

Ko kupiš stari "novi" avto se porajajo vprašanja, kako ga zavarovati - katera zavarovanja poleg osnovnega avtomobilskega se splača urediti?

Se spomnite Maje, ki je bila kot povzročiteljica udeležena v prometni nesreči, kjer je bila telesno poškodovana? Ker je imela kritje WIZ Voznik (AO+), je tudi ona dobila odškodnino za svoje telesne poškodbe. Z zavarovalnino si je plačala dva tedna okrevanja v toplicah s fizioterapijo, nekaj pa ji je ostalo tudi za nakup »novega« avtomobila. A ker je Maja absolventka in sicer nima veliko denarja, si je kljub zavarovalnini kupila tak avto, kot si ga je pač lahko privoščila – torej bolj star »novi« avto. Ko je urejala zavarovanje, je že sama vedela, da kasko zavarovanje ne pride v poštev, saj letna vrednost premije pomeni precejšen delež vrednosti avta.

A kako potem zavarovati starejši avto – katera zavarovanja poleg osnovnega avtomobilskega se splača urediti? 

No, mi bi Maji svetovali takole:

Glede na izkušnje iz prometne nesreče že ve, da se splača vzeti kritje AO+ (WIZ Voznik). In ker je avto star, bi ji najverjetneje koristilo tudi kritje WIZ Asistent, to je avtomobilska asistenca, ki nudi 24-urno pomoč na cesti v različnih primerih, najpomembneje pa je, da pri WIZu ta ni omejena s starostjo vozila, poleg tega pa je vezana na avto in ne na lastnika avta. Če bi se torej Majin avto pokvaril, ko bi ga vozila sestra Katja, ki si avto večkrat izposodi, bi tudi ona lahko koristila avtomobilsko asistenco.

V vsakem primeru bi ji priporočili tudi zavarovanje WIZ Nezgoda, ki krije smrt voznika in potnikov, ki so v avtu, ko se zgodi prometna nesreča, ne glede na zdravstveno stanje in starost potnikov. Saj si nihče ne želi take nesreče, jasno! A vendar – vedno je treba misliti na vse, kar se lahko zgodi na cestah.  

Maja ima tudi rada morje, zato se vsako leto odpravi na dopust v Črno goro. Z avtom, kajpada. Tako se vedno odloči vzeti zeleno karto, s katero zavarovanci v evropskih državah, pa tudi Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Črni gori dokazujejo, da ima vozilo sklenjeno obvezno zavarovanje. Z njo se v primeru prometne nesreče v tujini udeleženci nesreče tudi identificirajo, saj so na njej navedeni vsi podatki, ki jih udeleženec nesreče potrebuje za uveljavljanje odškodninskega zahtevka na pristojni zavarovalnici.

Bi vi Maji svetovali kako drugače? Kaj pa sebi? Vabimo vas, da preverite, koliko bi vas stalo zavarovanje z vsem naštetim.

Oglejte si, kako je Darji pomagala WIZ asistenca.

 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.