null Jesen prinaša nepričakovane situacije na cesti
avto na cesti, jesen, wiz blog
clock image

5

Jesen prinaša nepričakovane situacije na cesti

#wizblog

15 november, 2021

Margi

Listje, spolzke ceste, nevarnost akvaplaninga, megla, krajši dnevi, blato ... Vse to nam v jesenskem času oteži pot do želenega cilja. Preveri nasvete, kako si vožnjo v spremenjenih razmerah narediš čim bolj varno in prijetno ter kako preprečiš, da bi ovire med vožnjo povzročile nevšečnosti.

Bodimo pozorni in previdni! Za optimalno varno vožnjo ne pozabi na redno vzdrževanje vozila, upoštevanje predpisov ter na prilagajanje vsem razmeram, ki te v tem času pričakajo na cestišču.


Roke gor, če ne maraš vožnje po dežju 

Cesta je spolzka, vidljivost slabša. Ob močnejših nalivih postane vožnja neprijetna, poveča se nevarnost akvaplaninga. Takrat avtomobil popolnoma izgubi stik s podlago, voznik pa nadzor nad vozilom. V takih situacijah prilagodi hitrost vožnje, dodatno upočasni pred večjimi lužami in povečaj varnostno razdaljo. Luže pa niso neprijetne le za voznike, ampak tudi za pešče, zato pri vožnji ob pločnikih ne pozabi na obzirnost. Namig: za dneve, ko te dež preseneti, imej v prtljažniku rezervni dežnika. 

Več o varni vožnji ob močnem nalivu si preberi tukaj.


Jesensko listje – na pogled lepo, na vozišču nevarno 

Ceste in pločniki se v tem času ovijejo v čudovite barve. Odpadlo listje je tisto, ki jesen naredi še posebej čarobno, a vozniki vemo, da listje pomeni tudi večjo možnost zdrsa. Zaradi listja se bistveno podaljša tvoja zavorna pot, zato v primeru listja na vozišču prilagodi hitrost in vozi še posebej previdno. Podobno velja tudi za povožena jabolka, kaki in ostale sadeže, ki se znajdejo na cesti.

Rosenje stekel za dobro jutro

Kako pogosto se ti zgodi, da se ti mudi v službo, na cesto pa se ne moreš odpraviti zaradi zarosenih stekel na avtomobilu? Pri WIZu v prvi vrsti svetujemo, da se od doma odpraviš pravočasno in ti tako v naglici ni potrebno voziti z zarosenimi stekli. Sicer pa v izogib rosenju obstajajo posebni robčki, s katerimi pobrišeš in zaščitiš notranjost stekel. Če te robčki ne prepričajo, pa lahko na spletu najdeš že malo morje domačih trikov, s katerimi preprečiš rosenje stekel.

Nevarnost megle

Megla je še eden izmed neprijetnih in nevarnih stranskih učinkov jeseni. Največja težava je v tem, da je zaradi megle na cesti slabša vidljivost. Veliko ljudi v meglenih dneh uporablja dolge luči in ravno to je velika napaka – močna svetloba se odbije od megle in privede do samozaslepitve. Namesto dolgih luči uporabljaj meglenke, a samo v primeru, ko je vidljivost manjša od 50 metrov. Takrat naj tudi tvoja hitrost vožnje ne preseže 50 km/h, pazi pa tudi, da z uporabo meglenk ne zaslepiš avtomobilov pred ali za tabo.
 

Krajši dnevi pomenijo več vožnje v temi

Zmanjšana vidljivost zaradi teme je problematična predvsem v naseljih, ko se zunaj še vedno sprehaja precej ljudi. Prilagodi hitrost vožnje in večjo pozornost nameni morebitnim sprehajalcem, ti so velikokrat oblečeni v temnejše barve in jih zato na cesti opaziš kasneje.  Tudi problemi z vidom so še posebej izraziti ravno v temi. Če opaziš, da zvečer ob vožnji bistveno slabše vidiš, obišči specialista, ki bo pregledal tvoj vid.


Pot ti lahko prekriža tudi divjad

Ali veš, da je divjad najbolj aktivna ravno jeseni? Živali si v tem času nabirajo zaloge za zimo, jeleni pa imajo tudi obdobje paritve. V tem letnem času je zato še posebej velika možnost trkov. Pri nas imamo na cestah že table, ki opozarjajo na območja, kjer se zadržuje veliko divjih živali. Na teh območjih prilagodi hitrost, vozi še posebej previdno ter dobro opazuj, če se v okolici ceste nahajajo gozdne živali. 

Namig: preveri WIZ Avto kritje Delni kasko, izbereš lahko osnovni paket WIZ Cesta ali širši paket WIZ Parkirišče. Paket WIZ Cesta krije neposredno škodo na avtu, ki nastane zaradi razbitja ali poškodovanja v vozilo vgrajenih stekel, zunanjih svetil in vzvratnih ogledal ter če je poškodovan v prometu z neposrednim naletom oziroma trkom v žival (trčenje v prometu z živaljo).


Jesen pomeni vrnitev otrok v šolske klopi

Otroci se v jesenskem času bolj ali manj razveselijo povratka v šolo in predvsem druženja s prijatelji po pouku. V naseljih najdeš veliko otrok, ki se odpravljajo domov ali se po šoli sprostijo z igro. S tem v mislih je potrebna še dodatna previdnost, ko se voziš po naselju. Hitro se zgodi, da kdo od otrok nepričakovano stopi na cesto in vsako leto prihaja tudi do usodnih nesreč. Obvaruj mlade šolarje tako, da prilagodiš hitrost in voziš ekstra pozorno takrat, ko se nahajaš v bližini šol.

Vožnja po blatu

Še posebej na podeželju te na vozišču hitro lahko pričaka blato. Slednje prispeva k spolzki cesti in tako naredi vožnjo oteženo ter nevarnejšo. Se tudi tebi dogaja, da pred tabo vozi počasen traktor vedno takrat, ko se ti najbolj mudi? Pogosto najprej pomislimo na to, kako bi tako vozilo prehiteli, ne pomislimo pa, da nam lahko med prehitevanjem pride do nezgod. Na podeželskih cestah torej vedno prilagodi hitrost, vozi previdno ter prehitevaj samo takrat, ko si prepričan/a, da to lahko storiš na varen način.

Za optimalno varno vožnjo ne pozabi na redno vzdrževanje vozila, upoštevanje predpisov ter na prilagajanje vsem razmeram, ki te v tem času pričakajo na cestišču.

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.