null Je lekarna na dopustu odprta?
Torbica potovalne lekarne
clock image

3

Je lekarna na dopustu odprta?

#wiztujina

16 junij, 2019

Ana

Morski ježki, žgoče sonce, s koreninami prepletena steza za tek, komarji, voda iz pipe, ki ji ne gre zaupati – na dopustu ali potovanju se običajno pojavi vrsta okoliščin, ki lahko privedejo do različnih težav.

Na srečo lahko za večino "počitniških težav" poskrbiš brez zdravnika z uporabo zdravil in pripomočkov, ki jih imaš s seboj.

Počitniška lekarna naj bo obvezen del potovalne opreme

Počitniška lekarna ali torbica s prvo pomočjo je zato obvezen del potovalne opreme, še posebej, če:

 • greš na počitnice v manj obljudene kraje,
 • se ukvarjaš z različnimi športno-rekreativnimi aktivnostmi,
 • potuješ z otroki,
 • moraš redno jemati določena zdravila.

Zdravila, zaščitna sredstva in medicinski pripomočki tebi in tvojim bližnjim nudijo takojšnjo oskrbo, preprečujejo hujšo škodo in lajšajo bolečine. Torbica z domačo lekarno naj bo trpežna, vsebino mora ščititi pred vročino, svetlobo, umazanijo in vlago, vedno pa jo imej v svoji osebni prtljagi. Poskrbi, da ne bo izpostavljena soncu in temperaturam, višjim od 25 stopinj Celzija.

Kaj naj vsebuje torbica tvoje potovalne lekarne? 

 • ZDRAVILO PROTI MOREBITNIM ALERGIJAM 
 •  DODATEN PAR LEČ IN TEKOČINA ZA LEČE
 •  RAZKUŽILO IN MAZILO ZA RANE
 •  ZDRAVILO PROTI SLABOSTI
 •  ZDRAVILA PROTI DRISKI TER REHIDRACIJSKA SOL - Rehidracijska sol ti bo prišla prav za nadomeščanje elektrolitov in vode pri bruhanju, driski ali pretiranem znojenju.
 •  TERMOMETER
 •  ZDRAVILO PROTI POVIŠANI TELESNI TEMPERATURI 
 •  PROTIBOLEČINSKE TABLETE
 •  OSNOVNA PRVA POMOČ - Ta naj vsebuje povoje, obliže (vodoodporne), sterilne gaze, varnostne zaponke ali lepilni trak ter mini škarje. Na voljo so tudi že sestavljeni osebni kompleti prve pomoči. 
 •  ZAŠČITA PROTI SONCU - Poskrbi za zaščitne kreme z dovolj visokim zaščitnim faktorjem in pripravke za nego kože po sončenju. Ne pozabi tudi na kreme in mazila za lajšanje težav v primeru blažjih sončnih opeklin.
 •  ZAŠČITA PROTI KOMARJEM IN DRUGIM INSEKTOM - Kupi repelente, ki varujejo pred komarji, klopi in muhami, ne pozabi pa na sredstva za blaženje posledic pikov (hladilna mazila). Na trgu je na voljo veliko naravnih nadomestkov.  
 •  DRUGO POMEMBNO - Ne pozabi še na navadno pinceto in na pinceto za klope. K zaščitnim sredstvom lahko dodaš tudi par ali dva rokavic iz lateksa, kondome, zaščitno masko in masko za dajanje umetnega dihanja. 

Popotniška lekarna za posebne primere

Posebno pozornost morate sestavljanju popotniške lekarne nameniti starši majhnih otrok, resni rekreativci/športniki, starejši in vsi, ki potujejo na manj obljudena, eksotična ali območja zdravstvenega tveganja. Kako naj bo sestavljena?
> Otroško lekarno prilagodi glede na starost otroka, znane alergije in najpogostejše težave na potovanjih (na primer slabost med vožnjo). Priporočljivo je s seboj vzeti tudi izdelke za zniževanje povišane telesne temperature, proti bolečinam in prebavnim motnjam, termometer ter pribor za oskrbovanje ran – obliže, obveze in razkužilo. Sem sodijo tudi zdravila za nosečnice in doječe mamice.
> Športni navdušenci se težko izognejo vsem morebitnim poškodbam, ki jih lahko utrpijo pri svojem športu – odrgnine, zvini, udarci in podobno, zato je dobro imeti pri roki ustrezno pomoč. Geli, povoji, obliži, razkužilo, kreme in mazila, hladilne blazinice ter peroralna rehidracijska sol sestavljajo »športni paket«, ki v popotniški lekarni skoraj ne sme manjkati.
> Starejši ljudje imajo običajno vsaj eno vrsto tablet, ki jih morajo redno jemati. Preverite zalogo in datum uporabnosti, zdravila pa hranite v originalni embalaži skupaj z navodili.

 

Ko zgolj lekarna in evropska kartica zdravstvenega zavarovanja nista dovolj

Svetujemo ti, da na potovanju v primerih hujših poškodb, nezgod ali slabega počutja nemudoma oglasiš pri najbližjem zdravniku. Pri tem ti bo v tujini še kako prav prišlo zdravstveno zavarovanje WIZ Tujina ali turistično zavarovanje WIZ Tujina Plus, ki imata na voljo 24-urno asistenco po celem svetu.

Le z enim klicem na SOS številko +386 5 66 28 500 te bomo usmerili do najbližje bolnice ali zdravstvene pomoči in ti pomagali urediti vse potrebno pri pregledu. 

Zavarovanje skleneš online in prihraniš 10%.

Asistenčni center ti zagotavlja pomoč v slovenskem jeziku, 24 ur na dan vse dni v letu, zavarovanje WIZ Tujina pa ti kjerkoli po svetu krije stroške nezgode in bolezni. Če potuješ z letalom, vsekakor izberi WIZ Tujina Plus, ki ti poleg nujnih stroškov zdravljenja zaradi nezgode ali bolezni, nudi še kritje v primeru izgube ali kraje prtljage, dokumentov, stroške zaradi preklica leta …

Izbiraš lahko med različnimi kritji in časom trajanja zavarovanja, zavaruješ pa lahko sebe ali pa kar celo družino.

 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.