null 5 stvari, ki jih morate sporočiti zavarovalnici takoj po prometni nesreči
Številka 5 na filmskem traku
clock image

3

5 stvari, ki jih morate sporočiti zavarovalnici takoj po prometni nesreči

#wizavto

11 april, 2017

Tina

Ne glede na to, kako huda je prometna nesreča, ki se je zgodila, morate dogodek sporočiti svoji zavarovalnici – tudi če mislite, da niste bili krivi.

Vaše zavarovanje morda krije stroške zdravljenja in popravilo poškodb na vozilu, poštena in hitra obravnava vašega zavarovalnega zahtevka pa je odvisna od dejstev, ki jih boste navedli po nesreči.

Kdaj natanko morate poklicati zavarovalnico in katere informacije morate sporočiti?

5: Samo dejstva: kaj, kje in kdaj 

Kot smo na našem blogu že pisali, so nesreče tako fizično kot psihično travmatične. Tudi če ste prepričani, da je kriv drug udeleženec, trenutki po nesreči niso primerni za obtoževanje, zato je morda najbolje, da ne pokličete najprej zavarovalnega zastopnika. Namesto tega s svojim mobilnikom posnemite kratek glasovni zaznamek ali pa si potek dogodkov na hitro zapišite. Najboljši čas za sporočilo o nesreči je, ko ste že zapustili kraj nesreče in lahko jasno ter objektivno zberete podrobnosti. Prve stvari, ki jih mora vedeti vaša zavarovalnica, so osnove, ki se jih zapiše v evropsko poročilo o prometni nesreči:

  • datum in čas nesreče: da bo vaš zahtevek obravnavan hitro in pravično, je vaša odgovornost, da pomagate svoji zavarovalnici poustvariti kraj in potek nesreče, tudi podrobnosti, kot so vreme in razmere na cesti;
  • kaj se je res zgodilo: to je težji del, saj so po nesreči čustva po navadi močna, raven adrenalina pa visoka, vendar bo pri obravnavi zahtevka ključen podroben zapis, kako se je nesreča zgodila. Vključite vse podrobnosti, kot so hitrost, smer potovanja in mesto vseh udeležencev, skupaj s tem, kdo je trčil v koga.

 
4: Buške in praske: zabeležite škodo 

V evropsko poročilo zabeležite vso škodo na svojem vozilu, naj bo majhna ali velika, iz vseh kotov, medtem ko ste še vedno na prizorišču nesreče. Zabeležite tudi škodo na drugih vozilih. Ko boste prijavili nesrečo zavarovalnici, se bo morala vaša ustna ali pisna izjava ujemati s fotografijami.

Ključno je tudi, da prijavite vse poškodbe, ki ste jih utrpeli vi ali kdor koli drug med nesrečo – a seveda le potem, ko ste vsi prejeli potrebno zdravstveno pomoč. Ne pozabite niti na škodo na lastnini: če je računalnik drugega voznika na sovoznikovem sedežu in se razbije, ko ste zadeli njegov avto, mora vaša zavarovalnica za to vedeti.

Tako kot pri natančnem poteku nesreče je tudi tu vaša objektivnost ključnega pomena. Vaš zavarovalniški zahtevek bo precej bolj kredibilen, če ne boste majhne praske na svojem odbijaču napihnili v ogromno udrtino na pokrovu motorja.

3: Pridobite podatke: kdo je bil vpleten 

Po nesreči poizkusite pridobiti naslednje podatke o vseh udeležencih nesreče:

  • ime, priimek in telefonsko številko,
  • številko vozniškega dovoljenja in registrske tablice,
  • ime zavarovalnice in kontaktne podatke zanjo,
  • številko zavarovalne police,
  • imena in kontaktne podatke vseh potnikov v udeleženih vozilih,
  • osnovne informacije o njihovem vozilu – znamka, model, leto izdelave in barva. 

Tudi vi dajte svoje podatke vsem udeleženim v prometni nesreči, zato da lahko obe zavarovalnici čim prej začneta urejati škodna zahtevka.
Veliko ljudi si izposoja avtomobile svojih prijateljev ali sorodnikov, zato je pomembno vedeti in zabeležiti tudi, ali je voznik zabeležen kot lastnik vozila na zavarovalni polici. Tudi če ni, velja še vedno zapisati podatke o njegovem zavarovanju (tako zavarovalnico kot številko zavarovanja) – morda bo njegovo zavarovanje vseeno pokrilo kaj škode. 
 

2: Kako pa je s pričami?

Po prometni nesreči verjetno ne premišljujete veliko o pričah. A če imajo vsi neposredno udeleženi v nesreči vsak svojo idejo, kaj se je zgodilo, pridejo priče zelo prav.

Priče, ki niso udeležene v prometni nesreči, imajo običajno boljši pregled nad tem, kaj se je dejansko zgodilo.

Neposredni udeleženci morda niso imeli takšnega pregleda ali pa so pristranski. Za začetek, priče običajno precej bolje vidijo dogajanje – lažje je videti, kaj se je zgodilo, če nisi bil v avtu, ki je bil vpleten v nesrečo. Večine prič tudi ne zanima, kako se bo razpletel odškodninski zahtevek, zato lahko podajo uravnotežen pogled. Poleg tega lahko pokažejo na vzorce pri nesrečah; če je to že četrta nesreča, ki jo neka priča vidi v določenem križišču, je to za zavarovalnico pomembna informacija.

Veliko postopkov po prometnih nesrečah se reši korektno in mirno, nikoli pa ne škodi imeti pripravljenih dejstev, če se stvari slučajno zasučejo drugače.  Preden zapustite kraj nesreče, si izmenjajte imena in kontaktne informacije z morebitnimi pričami – za vsak primer, če boste vi ali vaša zavarovalnica kasneje potrebovali dodatne prepričljive dokaze.

1: Prijavite znake goljufije 

Nesreče so navadno zgolj nesrečna naključja – posledica neprevidnosti ali malomarnosti, vendar ne zanalašč. Po drugi strani pa se pojavlja vedno več goljufij, ko nesreče niso res nesreče, pač pa uprizorjeni dogodki nepridipravov, zato da dobijo plačilo od zavarovalnic ali vpletenih v nesrečo.

Če sumite, da ste žrtev take goljufije, morate takoj obvestiti zavarovalnico in policijo. Podrobnejše podatke, kot boste dali o avtomobilu in vozniku, boljše možnosti imate, da bo vaš zahtevek rešen hitro in pošteno.
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.