null 10 TOP smučarskih destinacij doma in pri sosedih
Sončni zahod na sedežnici nad smučiščem
clock image

4

10 TOP smučarskih destinacij doma in pri sosedih

#wizsmucar

08 december, 2023

Ana

Zasnežena pobočja pri nas in sosedih ponujajo precejšnje število lepo urejenih smučišč za aktivno preživljanje zimskih dni. Izbrali smo 10 najboljših ta hip, ki poleg odlične smuke nudijo tudi številne dodatne aktivnosti, ki bodo tvoji smučarji dodale veliko snežno kepo na i.

Smučišča v Sloveniji:

Naše bele strmine se po dolžini prog za smučanje res ne morejo kosati s tistim v Avstriji ali Italiji, a njihova butična velikost in raznolika obstranska ponudba poskrbita, da bo tvoj zimski izbor vse prej kot dolgočasen. Dodaten plus: z avtom boš na kateremkoli smučišču v zelo kratkem času.

Mariborsko Pohorje

Dolžina prog: 40 km
Max./min. višina: 1340/336 m
Info: www.visitpohorje.si

Zakaj na Pohorje? Zato ker imaš možnost za nočno smuko na enem izmed najdaljših osvetljenih prog v Evropi. Na svoj račun prideš tudi, če si želiš zahtevnega smučanja na nivoju svetovnega pokala, seveda pa je poskrbljeno tudi za začetnike, deskarje in otroke. Športno preživet dan ali večer lahko zaključiš s sprostitvijo v gorskem wellness centru.

Kranjska Gora

Dolžina prog: 20 km
Max./min. višina: 1295/810 m
Info: www.kranjska-gora.si

Naslov velikih mednarodnih smučarskih tekmovanj je hkrati odlična destinacija za rekreativne smučarje. Tu imaš poleg vijuganja po snežnih pobočjih možnost še za nočno sankanje, drsanje, tek na smučeh, ledeno plezanje in zimsko pohodništvo. Izjemno doživetje je tudi kulinarična pot po Kranjski Gori, kjer na petih različnih lokacijah odkrivaš pristne okuse Zgornjesavske doline.

Preden se podaš smučarskim izzivom naproti, si ne pozabi urediti zavarovanja WIZ Smučar, ki poskrbi, da si zavarovan za primer nezgode in odgovornosti na smučiščupo celi Evropi! Če potuješ z družino, pa najmlajše člane družine nezgodno zavaruj tukaj.
 

Smučišče na Hrvaškem: Sljeme

Verjetno se še danes živo spomniš smučarskih uspehov družine Kostelić, ki je svoje smučarske izkušnje in precej treningov izvedla tudi na domačem in priljubljenim, čisto pravim mestnim smučiščem - Sljeme. 

Dolžina prog: 4 km
Max./min. višina: 1030/730 m
Info: www.sljeme.hr 

Smučišče Sljeme je od hrvaške prestolnice oddaljeno dobre četrt ure. Ni nujno, da greš v beli objem tja s smučmi, lahko se odločiš za ogled ene od velikih tekem. Dan, ki ga preživiš na Sljemenu, imaš možnost zaključiti z obiskom adventnih stojnic s kuhanim vinom, fritualmi in spominki na enem od mestnih trgov Zagreba. Tam se lahko podaš tudi na Gradec oz. mestni grič, kjer se ti odpre čudovit razgled na celotno zagrebško arhitekturo.

Za smučanje v tujini si nujno uredi zdravstveno zavarovanje za tujino z mednarodno asistenco - WIZ Tujina. Če potuješ večkrat, izberi opcijo trajanja - celoletno za večkartna potovanja in izkoristi 10 % popust. 


Smučišče v Bosni in Hercegovini: Jahorina

Dolžina prog: 4km
Max./min. višina:  1880/1300 m

Znana sarajevska gora Jahorina se razteza le 28 km od Sarajeva. Zimski smučarski center Jahorina, imenovan tudi Olympic Beauty, je bil gostitelj zimskih olimpijskih iger leta 1984 in od takrat privablja vedno več ljubiteljev alpskega in nordijskega smučanja, vključno s smučarskimi tekaškimi progami v Dvorištu. Jahorina je v zadnjih letih posodobila svoja dvigala, gondole, razsvetljavo in zasneževanje, postala pa je eno najmodernejših smučišč na Balkanu. V vasi so na voljo številne smučarske šole, dva smučarska vrtca, servisi in izposojevalnice opreme. Od 18. do 21. ure je na voljo tudi nočno smučanje.

Smučišča v Avstriji:

Avstrijci so lahko upravičeno ponosni na skoraj brezmejne kilometre brezhibno urejenih smučišč z najsodobnejšo opremo in izvrstno dodatno ponudbo. Odprava na sever ti zagotavlja najboljšo česnovo juho, omamno dišeč jabolčni zavitek, nebeški šmorn, odlično kuhano vino s cimetom in spa razvajanja na skoraj vsaki lokaciji.

Bad Kleinkirchheim

Dolžina prog: 103 km
Max./min. višina: 2055/1100 m
Info: www.badkleinkirchheim.com 

Bližina koroškega Bad Klienkirchheimna Sloveniji je samo ena od prednosti, ki jo to mesto ponuja. Poleg vrhunskega smučarskega doživetja za vse starosti in stopnje znanja, se lahko tu odpraviš na primer na vožnjo v vpregi z vlečnimi psi. Svojevrstna izkušnja so tudi impresivne rimske terme, kjer te v objemu sofisticiranega oblikovanja čaka izjemno SPA doživetje.

Nassfeld

Dolžina prog: 110 km
Max./min. Višina: 2020/610 m
Info: www.nassfeld.at 

Največje smučarsko središče na avstrijskem koroškem sodi med 10 najboljših smučišč v Avstriji. V Nassfeldu se lahko spustiš po najdaljši osvetljeni progi v Alpah, odideš na voden pohod z lamami (ne, to ni šala) in se odpelješ na romantično vožnjo s sanmi v konjski vpregi. A Nassfeld ni znan le po sneženem raju, vabi te tudi, da preizkusiš alpske dobrote lokalnega porekla, ki jih lahko kupiš celo za domov.

Kitzbühel

Dolžina prog: 170 km
Max./min. višina: 2000/800 m
Info: www.kitzbuehel.com 

Mondeni Kitzbühel ni zgolj mesto luksuznih nastanitev in prizorišče svetovnega pokala. Svojo smučarsko opremo lahko tu preizkušaš vse od decembra pa do maja, na ledeniku navadno že od oktobra. Poleg več kot 60 prog te tu čaka tudi izjemno nočno življenje, kjer lahko popoldanski apres ski nadaljuješ v barih z zabavami zvezdniškega tipa.

 

Smučišča v Italiji:

Če si že smučal v Italiji, potem veš, da njihova smučišča niso edino, zaradi česar se je vredno odpraviti tja. Jesti pico v objemu belih vrhov, piti najboljši latte macchiato ali jajčni liker na terasi sredi smučišča je zagotovo nekaj, kar ti bodo zavidali sledilci na Instagramu.

Alta Badia

Dolžina prog: 130 km
Max./min. višina: 2778/1152 m
Info: www.altabadia.org 

V osrčju Sella Ronde leži priljubljena Alta Badia, ki je pravi raj za družine in gastronomske navdušence. Domačinov tu ne boš slišal govoriti italijansko, saj imajo čisto svoj jezik - ladin. To pa ni edina avtohtona stvar, saj na tem področju pripravljajo tudi pristne ladinske jedi. Če sodiš v krog ljubiteljev vrhunske kulinarike, imaš tu možnost preizkusit specialitete kar štirih chefov z Michelinovimi zvezdicami.

Cortina d'Ampezzo

Dolžina prog: 115 km
Max./min. Višina: 2930/1224 m
Info: www.cortinabooking.com 

Pravljična Cortino d'Ampezzo je s svojimi rdeče obarvanimi vrhovi svojevrsten pojav, zato so si jo veliki hollywoodski mojstri izbrali tudi kot lokacijo za snemanje znanih filmov. Slikovita pokrajina je zares fantastična, saj ti omogoča smučanje, ne glede na stopnjo tvojega znanja, številne alpinistične podvige in krpljanje. V Cortini se lahko odpraviš na slow ski, kjer te med smučanjem po panoramski Vitelli čakajo izjeme, lepo urejene razgledne točke. Super izziv: smučarska tura Super 8, ki v obliki osmice med seboj povezuje 8 gora.

Val Gardena

Dolžina prog: 175 km
Max./min. Višina: 2450/1240 m
Info: www.valgardena.it 

Želiš preživeti zimske počitnice v Italiji nekoliko bolj prestižno? Val Gardena je prava izbira. Gostiteljica tekem za svetovni pokal  ima poleg dobrih smučišč, snežnih parkov,  super shoppinga in izjemnih restavracij na meniju tudi veliko muzejev, wellness storitev ter ogleda vrednih gradov in cerkvic.

Bonus smučišče: zelo priljubljen Livigno 

Dolžina prog: 115km
Max./min. višina:  3000/1800 m
Info: www.livigno.eu

Livigno se nahaja v ozki dolini, proge se raztezajo po obeh straneh soteske, najvišji vrh pa doseže nadmorsko višino kar 3.000 metrov. Prav ta visoka lega v kombinaciji z ugodnimi klimatskimi pogoji zagotavlja odlične snežne razmere, ki omogočajo kakovostno smučanje skozi celotno zimsko sezono. Livigno pa ni prepoznavno le po svojih smučarskih atributih, temveč tudi po tem, da je izvzeto iz davka, kar pomeni, da je območje brez carin (DUTY FREE). To se odraža v bistveno nižjih cenah v primerjavi z drugimi destinacijami. Je nekoliko daljša pot do tam, ampak se le izplača.

Pomembno: Zavarovanja odgovornosti (smučarja) je v Italiji na smučiščih obezno! Zato ne pozabi na svoje zdravstveno zavarovanje za tujino WIZ Tujina priključiti tudi kritja ODGOVORNOST. 

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.