null 10 TOP smučarskih destinacij doma in pri sosedih
Sončni zahod na sedežnici nad smučiščem
clock image

4

10 TOP smučarskih destinacij doma in pri sosedih

#wizsmucar

13 november, 2018

Ana

Zasnežena pobočja pri nas in sosedih ponujajo precejšnje število lepo urejenih smučišč za aktivno preživljanje zimskih dni. Izbrali smo 10 najboljših ta hip, ki poleg odlične smuke nudijo tudi številne dodatne aktivnosti, ki bodo tvoji smučarji dodale veliko snežno kepo na i.

Preden se podaš smučarskim izzivom naproti, si ne pozabi urediti zavarovanja WIZ Smučar, ki poskrbi, da si zavarovan za primer nezgode in odgovornosti na smučišču. In to po celi Evropi! Pri izletu ali na počitnicah v tujini pa ne pozabi na zdravstveno zavarovanje za tujino z mednarodno asistenco - WIZ Tujina.

 

Smučišča v Sloveniji

Naše bele strmine se po dolžini prog za smučanje res ne morejo kosati s tistim v Avstriji ali Italiji, a njihova butična velikost in raznolika obstranska ponudba poskrbita, da bo tvoj zimski izbor vse prej kot dolgočasen. Dodaten plus: z avtom boš na kateremkoli smučišču v zelo kratkem času.

Krvavec

Dolžina prog: 25 km
Max./min. višina: 1971/1450 m
Info: www.rtc-krvavec.si

Krvavec se ponaša že z dvema nagradama za Najboljše slovensko smučišče, ki jih je prejel od organizacije World ski awards. Nič čudnega, saj te za popolno zimsko doživetje tam čakajo odlično urejene proge, snežni park za smučarje in deskarje ter apres ski na smučišču. Če si tekmovalne narave, potem nujno preveri progo z elektronskim merjenjem časa. In ko imaš smučanja dovolj? Skoči na sanke in se zapelji v noč, lahko pa se preizkusiš tudi v snežnem kolesarjenju. Mhm, to zares obstaja!

Mariborsko Pohorje

Dolžina prog: 40 km
Max./min. višina: 1340/336 m
Info: www.visitpohorje.si

Zakaj na Pohorje? Zato ker imaš možnost za nočno smuko na enem izmed najdaljših osvetljenih prog v Evropi. Na svoj račun prideš tudi, če si želiš zahtevnega smučanja na nivoju svetovnega pokala, seveda pa je poskrbljeno tudi za začetnike, deskarje in otroke. Športno preživet dan ali večer lahko zaključiš s sprostitvijo v gorskem wellness centru.

Kranjska Gora

Dolžina prog: 20 km
Max./min. višina: 1295/810 m
Info: www.kranjska-gora.si

Naslov velikih mednarodnih smučarskih tekmovanj je hkrati odlična destinacija za rekreativne smučarje. Tu imaš poleg vijuganja po snežnih pobočjih možnost še za nočno sankanje, drsanje, tek na smučeh, ledeno plezanje in zimsko pohodništvo. Izjemno doživetje je tudi kulinarična pot po Kranjski Gori, kjer na petih različnih lokacijah odkrivaš pristne okuse Zgornjesavske doline.

 

Smučišče na Hrvaškem

Čeprav se verjetno še danes živo spomniš smučarskih uspehov družine Kostelić, pa sosedje Hrvatje niso tako smučarsko razpoložen narod kot mi. Vseeno pa se ponašajo s čisto pravim mestnim smučiščem.

Sljeme

Dolžina prog: 4 km
Max./min. višina: 1030/730 m
Info: www.sljeme.hr 

Smučišče Sljeme je od hrvaške prestolnice oddaljeno dobre četrt ure. Ni nujno, da greš v beli objem tja s smučmi, lahko se odločiš za ogled ene od velikih tekem. Dan, ki ga preživiš na Sljemenu, imaš možnost zaključiti z obiskom adventnih stojnic s kuhanim vinom, fritualmi in spominki na enem od mestnih trgov Zagreba. Tam se lahko podaš tudi na Gradec oz. mestni grič, kjer se ti odpre čudovit razgled na celotno zagrebško arhitekturo.

 

Smučišča v Avstriji

Avstrijci so lahko upravičeno ponosni na skoraj brezmejne kilometre brezhibno urejenih smučišč z najsodobnejšo opremo in izvrstno dodatno ponudbo. Odprava na sever ti zagotavlja najboljšo česnovo juho, omamno dišeč jabolčni zavitek, nebeški šmorn, odlično kuhano vino s cimetom in spa razvajanja na skoraj vsaki lokaciji.

Bad Kleinkirchheim

Dolžina prog: 103 km
Max./min. višina: 2055/1100 m
Info: www.badkleinkirchheim.com 

Bližina koroškega Bad Klienkirchheimna Sloveniji je samo ena od prednosti, ki jo to mesto ponuja. Poleg vrhunskega smučarskega doživetja za vse starosti in stopnje znanja, se lahko tu odpraviš na primer na vožnjo v vpregi z vlečnimi psi. Svojevrstna izkušnja so tudi impresivne rimske terme, kjer te v objemu sofisticiranega oblikovanja čaka izjemno SPA doživetje.

Nassfeld

Dolžina prog: 110 km
Max./min. Višina: 2020/610 m
Info: www.nassfeld.at 

Največje smučarsko središče na avstrijskem koroškem sodi med 10 najboljših smučišč v Avstriji. V Nassfeldu se lahko spustiš po najdaljši osvetljeni progi v Alpah, odideš na voden pohod z lamami (ne, to ni šala) in se odpelješ na romantično vožnjo s sanmi v konjski vpregi. A Nassfeld ni znan le po sneženem raju, vabi te tudi, da preizkusiš alpske dobrote lokalnega porekla, ki jih lahko kupiš celo za domov.

Kitzbühel

Dolžina prog: 170 km
Max./min. višina: 2000/800 m
Info: www.kitzbuehel.com 

Mondeni Kitzbühel ni zgolj mesto luksuznih nastanitev in prizorišče svetovnega pokala. Svojo smučarsko opremo lahko tu preizkušaš vse od decembra pa do maja, na ledeniku navadno že od oktobra. Poleg več kot 60 prog te tu čaka tudi izjemno nočno življenje, kjer lahko popoldanski apres ski nadaljuješ v barih z zabavami zvezdniškega tipa.

 

Smučišča v Italiji

Če si že smučal v Italiji, potem veš, da njihova smučišča niso edino, zaradi česar se je vredno odpraviti tja. Jesti pico v objemu belih vrhov, piti najboljši latte macchiato ali jajčni liker na terasi sredi smučišča je zagotovo nekaj, kar ti bodo zavidali sledilci na Instagramu.

Alta Badia

Dolžina prog: 130 km
Max./min. višina: 2778/1152 m
Info: www.altabadia.org 

V osrčju Sella Ronde leži priljubljena Alta Badia, ki je pravi raj za družine in gastronomske navdušence. Domačinov tu ne boš slišal govoriti italijansko, saj imajo čisto svoj jezik - ladin. To pa ni edina avtohtona stvar, saj na tem področju pripravljajo tudi pristne ladinske jedi. Če sodiš v krog ljubiteljev vrhunske kulinarike, imaš tu možnost preizkusit specialitete kar štirih chefov z Michelinovimi zvezdicami.

Cortina d'Ampezzo

Dolžina prog: 115 km
Max./min. Višina: 2930/1224 m
Info: www.cortinabooking.com 

Pravljična Cortino d'Ampezzo je s svojimi rdeče obarvanimi vrhovi svojevrsten pojav, zato so si jo veliki hollywoodski mojstri izbrali tudi kot lokacijo za snemanje znanih filmov. Slikovita pokrajina je zares fantastična, saj ti omogoča smučanje, ne glede na stopnjo tvojega znanja, številne alpinistične podvige in krpljanje. V Cortini se lahko odpraviš na slow ski, kjer te med smučanjem po panoramski Vitelli čakajo izjeme, lepo urejene razgledne točke. Super izziv: smučarska tura Super 8, ki v obliki osmice med seboj povezuje 8 gora.

Val Gardena

Dolžina prog: 175 km
Max./min. Višina: 2450/1240 m
Info: www.valgardena.it 

Želiš preživeti zimske počitnice v Italiji nekoliko bolj prestižno? Val Gardena je prava izbira. Gostiteljica tekem za svetovni pokal  ima poleg dobrih smučišč, snežnih parkov,  super shoppinga in izjemnih restavracij na meniju tudi veliko muzejev, wellness storitev ter ogleda vrednih gradov in cerkvic.

Preden se podaš smučarskim izzivom naproti, ne pozabi skleniti smučarskega zavarovanja WIZ Smučar, ki poskrbi, da si zavarovan za primer nezgode in odgovornosti na smučišču. In to po celi Evropi!

PS: Če obtičiš z avtom na zasneženi poti do smučišča, ti na pomoč lahko priskoči WIZ Asistent. Pri izletu v tujino pa ne pozabi na zdravstveno zavarovanje za tujino WIZ Tujina.
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.