null Zdravstveno zavarovanje – da ali ne?
zdravnik s stetoskopom
clock image

4

Zdravstveno zavarovanje – da ali ne?

#wizzdravje

04 november, 2018

Ana

Ko se drobiž spremeni v glavobol - zakaj je pametno skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

To pravzaprav sploh ne bi smelo biti vprašanje, a vsaka dodatna obremenitev osebnega ali družinskega proračuna zahteva temeljit premislek in preračun, kaj se splača in kaj ne.
Žal to velja tudi pri zdravstvenem zavarovanju, saj se predvsem mladi, ki so zdravi in »fit«, pogosto ne odločijo pravočasno za sklenitev zavarovanja. To prinaša varljiv občutek prihranka denarja, ki pa se lahko hitro spremeni v precejšnje stroške. 
 

Več o najpogostejših razlogih, zakaj je pametno skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, in njegovih prednostih lahko prebereš v tem zapisu. Dejstvo je, da obvezno zdravstveno zavarovanje v celoti krije le nekaj zdravstvenih storitev, ki so navedene v 23. členu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ), za vse ostale pa je treba določen delež stroškov doplačati.


Zdravje ali prihranek? 

Če znaša doplačilo v višini 30 % za škatlico zdravil morda res le nekaj evrov, pa je doplačilo za specialistične ambulantne, bolnišnične in zdraviliške storitve v višini 30 % povsem druga zgodba. V takem primeru se nekaj prihranjenih premij zaradi neplačevanja dodatnega zdravstvenega zavarovanja hitro spremeni v veliko finančno breme, to pa je glavni razlog, zakaj odločitev za zgolj obvezno zdravstveno zavarovanje ni najboljša.


Če nimaš sklenjenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja moraš del stroškov zdravstvene storitve plačati iz svojega žepa.

Če nimaš sklenjenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in moraš del stroškov zdravstvene storitve plačati iz svojega žepa, te lahko v primeru poškodb, bolezni in kasnejšega zdravljenja čaka vrsta neprijetnih presenečenj. V izogib temu je najbolje, da se predhodno pri izvajalcu zdravstvenih storitev pozanimaš, koliko stane storitev in kakšen delež tega zneska bo šel v tvoje breme. Z drugimi besedami to pomeni, da moraš pri zdravniku ravnati podobno kot pri avtomehaniku in se vnaprej pozanimati o ceni storitev.

Koliko stane pregled, koliko terapija, koliko zdravila?

Če nimaš sklenjenega dodatnega zdravstvenega zavarovanja, moraš najprej zbrati nekaj predračunov in se nato odločiti, kateri zdravnik ali terapevt je najugodnejši. Če so zneski doplačil visoki, se morda ne odločiš za nobenega od njih in preprosto še malo potrpiš. Kaj pa posledice? S popraskanim odbijačem se avto pelje enako dobro, medtem ko je življenje z luknjo v zobu precej večja težava.


Se res splača varčevati pri svojem zdravju?
 

Namesto da zbiraš predračune in iščeš najugodnejšega izvajalca zdravstvenih storitev ter razmišljaš, koliko dražjo premijo bo treba plačevati čez nekaj let, raje čim prej skleni dopolnilno zdravstveno zavarovanje WIZ Zdravje.

Pri WIZu te že pri sklenitvi čakata 2 prihranka – s sklenitvijo prek spleta prihraniš čas, poleg tega pa dobiš še eno od ugodnosti po svoji izbiri. Dodatna korist je tudi brezskrbnost, saj ti ne bo več treba razmišljati o tem, koliko stanejo različna doplačila in kje najti najcenejšega ponudnika zdravstvenih storitev.

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.