null Zanzibar in safari v Keniji: resnična popotniška zgodba
zanzibar, kenija wiz blog
clock image

6

Zanzibar in safari v Keniji: resnična popotniška zgodba

#wiztujina

12 februar, 2024

Igor&Ana

Ta popotniška zgodba te bo popeljala v prvinsko Afriko: na safari v Kenijo in na tanzanijski otok Zanzibar.

Potovanje sta izkusila Ana in Igor, pred časom sta za WIZ že opisala zgodbo potovanja po Kubi. Kako je potovanje izpolnilo njuna pričakovanja, kaj jima je bilo na skoraj 3-tedenskem potovanju najbolj všeč, kaj na safariju pomeni »big five« in kako je 5-milijonskem afriškem mestu poiskati zobozdravnika? Digitalno pero predajamo paru, uživaj v branju potopisa.

Izraz »big five«, ki predstavlja pet velikih divjih živali

Na prvem letu na poti do Kenije sva se pogovarjala o pričakovanjih glede potovanja. Oba sva upala, da od tistih pravih afriških živali v Keniji vidiva vsaj leve in žirafe. J V Afriki je s safarijem povezan izraz »big five«, ki predstavlja pet velikih divjih živali, to so: lev, leopard, črni nosorog, afriški savanski slon in kafrski bivol. Želela sva si tudi, da bo zanzibarska obala tako lepa kot na slikah! Potovanje je uspelo nad pričakovanji. Videla sva čisto vse afriške zveri (tudi geparda in leoparda), zanzibarska obala pa je lepša kot na slikah in voda je tako topla, da sva v vodi lahko snorklala tudi po dve uri naenkrat.

Za to potovanje bi izpostavila, da je bil v Keniji najbolj pomemben voznik na safariju. Najin je s srcem opravljal svoj poklic in se je res potrudil, da smo prav zaradi njega poiskali vse divje živali, tudi tiste, ki se rade skrivajo. Na Zanzibarju pa sva želela intimo, za kar je bil otok popolna izbira: kilometre daleč sva se lahko sprehajala po belem pesku in opazovala za pest velike školjke.

Igor je imel tudi precej zanimivo izkušnjo z zobozdravnikom na afriških tleh, ti jo kasneje opiševa, lahko pa le rečeva, da nikamor brez zavarovanja za tujino, saj te ta reši nepredvidljivih stroškov v primeru bolezni in nezgode. In zobobol je res nekaj, kar ne moreš predvideti, pa čeprav greš k svojemu zobozdravniku le nekaj dni pred odhodom na potovanje.


Najin 7-dnevni safari se je začel z vožnjo proti lesenemu ekološkemu hotelu na Mt.Kenya
 

Mt.Kenya leži na 3.000 m: rastje je bilo tropsko, saj smo bili tik ob ekvatorju, dan pa smo preživeli s sprehajanjem po nacionalnem parku v kratkih rokavih in gledanju živali: najin balkon je bil namreč tik nad umetno zgrajenim jezerom, ki je privabljal divje živali. Ponoči so osvetlili blatno jezero, da smo gostje lahko opazovali napajanje živali, zjutraj pa sva se zbudila ob pogledu na slone. Igorja je že takoj po prihodu v hotel prvi dan začel boleti zob, a sva imela s seboj protibolečinske tablete.

Naslednja dva dni sva preživela v nacionalnem parku Shaba

Na dan smo imeli dva safarija, vmes pa čas za kopanje v bazenu, sprehajanje ob mreži, ki je ločevala velikanske krokodile, ki živijo tam v naravnem okolju. Okusno hrano, ki je bila postrežena na visoki terasi ob rdeče obarvani reki, so spretno kradle opice in nas goste je zabavalo, kako so se Masaji borili proti njim. V dveh dneh smo videli zelo veliko živali: geparda, žirafe, zebre, levje mladičke, antilope... Pot smo nadaljevali do jezera Nakuru, kjer smo videli leve, ki živijo na drevesih, črne in bele nosoroge, flaminge in pelikane.

Preveri, katero je najprimernejše zavarovalno kritje za tvoje potovanje? Poglej tukaj.
 

Naravni rezervat Masai Mara je očaral


Na poti od jezera Nakuru do Masai Mara v Keniji, smo se ustavili ob manjšem jezeru na predlog voznika na safariju. Prečkali smo zaščitno ograjo in z Igorjem nisva vedela, kaj pričakovati, ko sva v roke dobila rešilni jopič in navodila, naj se ne bojiva. Skupaj z vodičem sva stala sredi bujne zelene savane in opazila, da so blizu naju zebre, gnuji, antilope in v daljavi žirafe. Med nami ni bilo mreže in z Igorjem sva se v smehu spogledala, ko je komentiral, da manjkajo le še levi! Nato se je zaslišal ropot... Ropot živali! Hrup je bil vse glasnejši in zagledala sva samca velike antilope... In za njim je bil še en! Tekla sta, se ustavila in nato zaletela drug v drugega, le par metrov stran od naju. Bila sva adrenalinsko vznemirjena nad sprehajanjem med divjimi afriškimi živalimi in ta dan sva ohranila v zelo lepem spominu. Z zebrami sva se slikala v oddaljenosti le nekaj metrov in nato smo se z manjšim čolnom popeljali še do nilskih konjev, ki so plavali med lokvanji. Nepopisno lep dan! V Masai mari sva imela luksuzen šotor le nekaj metrov od zaščitne ograje, ki je ločevala divjino in hotel, zato sva živali lahko opazovala kar s terase. Tu sva doživela tudi vrhunec potovanja, ko sva na zadnjem safariju videla dva leoparda: starejšega mladiča s svojo mamo.

Dokumentiraj in shrani vse, če moraš v tujini obiskati zdravstveno pomoč.

Prav v Masai Mari, ki je od glavnega mesta Nairobi oddaljen približno 230 kilometrov, je Igorja zob začel boleti tako močno, da je bilo treba poiskati pomoč zdravnika v rezervatu. Ta nama je priporočil, da še pred letom na Zanzibar poiščeva zobozdravnika v kenijskem glavnem mestu. Pot do njega je bila precej zapletena: si predstavljaš sam poiskati zobozdravnika v 5-milijonskem afriškem mestu? Če te do njega usmerja asistenčni center WIZ Tujina, ki deluje 24 ur na dan, za piko na i pa dobiš povrnjene telefonske stroške, je vse lažje. Igor je dobil antibiotik in usmeritve, naj na Zanzibarju ponovno poišče pomoč, če se vnetje ne umiri.


Zanzibar je bil bolj romantičen (kljub zobobolu)

Enkrat naju je med sprehajanjem po plaži ujel topel dež in sva zato kar v oblekah skočila v morje. Snorkala sva ob prekrasnem otoku Mnemba in sanjarila na eni izmed najlepših plaž na svetu Nungwi...

Na potovanju sva se počutila kot kralja, tako na potovanju po kenijskih nacionalnih parkih kot Zanzibarju. Spala sva v zelo dobrih hotelih in predvsem v Keniji je hotelsko osebje prijazno veliko bolj kot na primer azijsko (po najinih izkušnjah). Kot omenjeno že prej, sva imela odličnega voznika na safariju. Na Zanzibarju sva imela prijetno izkušnjo s tamkajšnjim prodajalcem izletov, ki jih imenujejo “beach boys”, navadno pa pri njih dobiš tudi druge stvari: lesene spominke, slike, školjke. Naju je mladenič celo povabil na svojo poroko!

In če te zanima saga z zobozdravnikom: Igor ga je res moral obiskati tudi na Zanzibarju. Pot do tja s taksijem je stala tja in nazaj blizu 100 USD, potrebno je bilo pa »odpreti zob«, dodatnih 100 USD. Če te zanima, kakšne prostore imajo zobozdravniki na Zanzibarju, poišči na Google-u. Celoten strošek je na koncu nanesel blizu 600 EUR, kar sva dobila povrnjeno s predložitvijo zdravstvenih računov, seveda. Najin nasvet je, da vse dokumentiraš in shranjuješ, če moraš v tujini obiskati zdravstveno pomoč.


Najlepši spominki iz tega potovanja so začimbe z otoka Zanzibar

Stroki sveže vanilije, aroma pomaranče, curry, cimet... Ko sva po prihodu domov odprla potovalko, je vse zadišalo po tem magičnem otoku. Še posebej je zanimiv lesen izdelek iz ebenovine, na katerega so vdolbli najina imena in simboliko otoka Zanzibar. Nakupila sva tudi nekaj masajskih slik in kipcev v Keniji. Nazaj sva prišla tudi z debelim dnevnikom, ki je neprecenljiv kos: v njem so opisani vsi nepozabni trenutki dolgega potovanja, pripete vstopnice in ostanki letalskih kart. Zelo rada namreč prebirava zapise s starih potovanj.

Safari v Afriki je nekaj, kar je treba doživeti

Je pravi raj za tiste, ki ljubijo naravo in spokoj, ki ga prinese dnevno preživljanje v divjini, ko si od najbližjega hotela oddaljen več deset kilometrov. In če poleg tega radi preživite večere v dvoje s sedenjem na terasi, poslušanjem čričkov in s kozarcem odličnega afriškega vina ali piva v roki, je to pravo potovanje za vas. In po safariju bi vsem priporočala počitnice ob toplem indijskem oceanu: uživali boste na beli peščeni plaži, pili naravne sokove in plavali ob pogledu na korale.

p.s. Ker vemo, da so taka potovanja lahko velik finančni zalogaj, pa seveda svetujemo zavarovanje proti riziku odpovedi. Tukaj je pokritih kar 18 rizikov, od bolezni, do morebitega poziva na sodišče ... preberi več o tem.

Ne pozabi na zdravstevno zavarovanje, ki ti velja v tujini!


ZAVAROVANJE ZA TUJINO

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.