null Zakaj se je treba med vožnjo pripenjati?
Pripenjanje z varnostnim pasom
clock image

4

Zakaj se je treba med vožnjo pripenjati?

#wizavto

01 marec, 2017

Nina

Leta 1959 je švedska tovarna Volvo patentirala tritočkovni varnostni pas, kakršnega uporabljamo tudi v današnjih avtomobilih in velja za enega najpomembnejših izumov v avtomobilski industriji.

Volvo je varnostni pas takoj začel vgrajevati v svoje avtomobile, zavoljo boljše varnosti, pa je patent brezplačno prepustil tudi drugim proizvajalcem avtomobilov.

 

Varnostni pas je vez z življenjem

Če ste med tistimi, ki se jim zdi, da se jim ni treba dosledno pripenjati z varnostnim pasom, naj vam bodo naslednji podatki v opomin, kako pomemben je varnostni pas v primeru prometnih nesreč: 

  • V primeru trka v oviro s hitrostjo okoli 50 km/h na nepripetega človeka, ki tehta 75 kg, pritisne sila, enaka 12 t – povedano drugače, na naše telo deluje enaka sila, kot če bi padli 10 m globoko. Pri večjih hitrostih pa ta sila skokovito narašča.
  • Odrasel človek lahko z močjo rok in nog zadrži težo telesa ob trku le do hitrosti 7 km/h.
  • Uporaba varnostnih pasov zmanjša število smrtnih žrtev in hudih telesnih poškodb za najmanj 40 %. 

Policija pri najhujših prometnih nesrečah vedno znova ugotavlja, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledneje uporabljali varnostni pas. Po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa bi bilo v Evropski uniji vsako leto 7000 mrtvih manj, če bi vsi uporabljali pas. V Sloveniji pa bi med vozniki in sovozniki beležili od 12 do 15 smrtnih žrtev manj.

 

Z varnostnim pasom se pripnite na vsaki vožnji

V mesecu marcu se vsako leto odvija preventivna akcija, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, namenjena pa je osveščanju o tem, kako pomembna je uporaba varnostnega pasu med vožnjo.

Opazovanja agencije iz leta 2016 kažejo naslednje podatke o pripenjanju med vožnjo. Pripne se:

  • 90 % voznikov,
  • 92 % sopotnikov na sprednjih, 
  • 68 % sopotnikov na zadnjih sedežih in
  • 93 % otrok na zadnjih sedežih.

Z dosledno uporabo varnostnega pasu, se zmanjša tveganje za smrtno žrtev v prometni nesreči kar za polovico.

Posledice nepripenjanja na zadnjih sedežih so lahko prav tako hude – tudi za ostale potnike v vozilu. Nepripeti potniki na zadnjih sedežih namreč kar za petkrat povečajo tveganje za smrt potnikov na sprednjih sedežih!  

Preventivni akciji se je pridružila tudi policija, ki v tem času opravlja poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov na območju celotne države. Naj vas ob tem spomnimo, da se po 33. členu Zakona o pravilih cestnega prometa voznika ali potnika, ki ni pripet z varnostnim pasom, kaznuje z globo v višini 120 evrov.

Mi vam ob tem polagamo na srce – varnostnega pasu ne uporabljajte zgolj zaradi kazni, ki vas lahko doleti, pač pa zato, ker vam lahko reši življenje.

Srečno in varno vožnjo vam želi vaša ekipa WIZ!

Oglejte si posnetek o razvoju tritočkovnega varnostnega pasu pri podjetju Volvo:

https://youtu.be/WLGFbWPwD3g 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.