null Zakaj je rutina pomembna za vsakega otroka?  
nasmejana punčka, wiz blog, rutina otroka
clock image

5

Zakaj je rutina pomembna za vsakega otroka?  

#rutinaotroci

14 september, 2021

Ana Vita

Rutina je naravni cikel kateremu smo podvržena vsa živa bitja, planeti in celo vesolje.

Predstavlja tudi pomemben dejavnik vzgoje v vseh fazah odraščanja naših otrok, vendar pa današnji hiter in konstantno spreminjajoč življenjski ritem od nas zahteva, da rutino večkrat prekinemo, kar se odraža na več “neprijetnih” načinov. Temu pa se lahko izogneš z nekaj preprostimi triki, ki bodo olajšali tvoje starševstvo. 
 

Triki za obstoj rutine


V teh negotovih časih, ki smo jim priča zadnjih dve leti, in jim kar ni videti konca, si z rutinami lahko pomagaš do boljšega počutja vseh družinskih članov. Podobno kot odrasli, se tudi otroci ob vsakodnevnih aktivnostih, ki so predvidljive in poznane, počutijo bolj samozavestne. Konsistenten dnevni urnik bo v družinsko okolje prinesel mir, manj nervoze in več delovnih navad ter znanja. Zato je načrtovanje dneva z rutinskimi vložki nadvse pomemben dejavnik vzgoje. 
 
Dnevna rutina otroka posredno nagrajuje z:

  • občutkom, da so stvari pod nadzorom
  • občutkom varnosti in udobja
  • zavedanjem kaj se dogaja zdaj in kaj temu sledi
  • spoznavanjem kako opraviti določeno delo ali nalogo
  • pridobivanjem znanja

 

Načrtovanje dneva z rutinskimi vložki nadvse pomemben dejavnik vzgoje!

Če se ti zdi, da so naša življenja že tako ali tako preveč rutinirana in bi bilo uvajanje dodatnih rutin popolnoma nesmiselno, je to najbrž zato, ker je v družini že tako ali tako preveč opravkov; zjutraj v šolo, po šoli domov, čez pol ure na trening, zvečer pa še na hitro skok do sošolke. Zveni znano? V tem primeru ti seveda ni treba uvajati veliko novih aktivnosti (z izjemo npr. dnevnega odnašanja smeti), le razporediti jih moraš v pravšnje intervale in se urnika tudi držati.

Povedano drugače – zjutraj navij budilko 10 min prej, da se boste v miru oblekli, pojedli zajtrk in umili zobe, pot v vrtec ali šolo pa bo potekala brez stresa. Dovolj zgodnja jutranja ura in umirjen jutranji ritual naj postaneta tvoja prioriteta. Saj veš, po jutru se dan pozna … Ob isti uri naj poteka tudi kosilo ali domača malica, pisanje domačih nalog, sprehod oz. igre na vrtu itd. 
 

Pomembna večerna rutina


Najbolj pomembna med vsemi rutinami pa je večerna rutina, ki je tesno povezana s spanjem, ta z jutranjim vstajanjem, to pa z umirjenim jutrom, ki se odrazi v miren in lep dan. Lastnost večerne rutine je priprava na spanje, to pa se začne z enakim “ritualom” že vsaj debelo uro pred spanjem. Če gre otrok v posteljo ob osmih zvečer, moraš z večerno rutino začeti okoli pol sedmih. Takrat (vedno ob istem času) z otroci pripravite večerjo. Stopnja pomoči pri pripravi je odvisna od otrokove starosti, vendar starši velikokrat radi pozabimo, da lahko tudi 3 leta stari otroci že pomagajo pri pripravi pogrinjkov in drugimi lažjimi opravili. Starejše otroke lahko seveda vključiš tudi v kuharske procese.

  • Po pripravi večerje pospravite mizo in se odpravite pod tuš. 
  • Tudi tukaj naj stvari potekajo rutinsko – najprej lulat, potem se slačimo in perilo pospravimo v ustrezne koše, tuš in umivanje zob.
  • Na koncu pa kakšna umirjena risanka, raje pravljica, ki ji sledi odhod v posteljo, obvezno ob vedno isti uri.

Na ta način se bo otrok umiril preden bo legel v posteljo, hitreje bo zaspal in se zjutraj zbudil spočit tudi brez budilke, predvsem pa dovolj zgodaj, da boste lahko tudi jutranjo rutino opravili brez naglice in stresa.  Dan pa bo za vse potekal bolj sproščeno, tvoj otrok pa bo bolj zbran, vesel in spočit.

Naj bo dan tudi varen, preveri WIZ ponudbo nezgodnega zavarovanja za malčke, otroke in mladino do 26. leta starosti.

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.