null Z avtom na počitnice
Noge, ki štrlijo skoti avtomobilsko okno
clock image

3

Z avtom na počitnice

#wizavto

13 julij, 2018

Gašper

Čas dopustov je pred vrati.

Preden se odpraviš na pot do zasluženega poletnega oddiha, poskrbi, da bo le-ta varna, čim manj stresna in dobro načrtovana. To je recept, da se izogneš marsikateri neljubi situaciji in na cilj prispeš z nasmehom.

Kako se dobro pripraviti na daljšo pot z avtom?
 

1. Preveri stanje svojega jeklenega konjička

Poleti se lahko tvoja vožnja na počitnice v trenutku spremeni v nočno moro, če svojega jeklenega konjička nisi pred tem dobro pripravil na podvig leta. Poskrbeti moraš, da je tlak v pnevmatikah prilagojen vožnji s prtljago, da je raven hladilne tekočine primerna za daljšo pot in da klimatska naprava (če jo imaš) deluje brezhibno. Na koncu pa ne pozabi še na poln rezervoar goriva. Za čistočo avtomobila odzunaj in odznotraj pa tako ali tako redno skrbiš, kajne?
 

2. Na pot vzemi vodo in prigrizke za vse, ki boste v avtu

V poletni vročini je nujno, da poskrbiš za dobro hidratacijo svojega telesa. Zato na pot vzemi zadostne količine vode zase in za svoje sopotnike. Prav pa vam bodo prišli tudi manjši zdravi prigrizki, ki hitro potešijo lahkoto in so enostavni za shranjevanje. Za potovanja so idealne različne vrste oreščkov, suhega sadja in žitnih ploščic.
 

3. Naredi načrt poti

S predhodnim načrtovanjem poti se lahko izogneš zastojem zaradi dela na cesti, odkriješ novo bližnjico in se ne pustiš zavesti navigacijski napravi, ko hoče po svoje. Na internetu obstaja ogromno spletnih strani, kjer imaš možnost načrtovanja svoje poletne poti. S klikom na to povezavo pa si lahko izdelaš priročno knjižico za potovanje po svoji meri.
 

4. Če potuješ z otroki, poskrbi da bo v avtu dovolj animacije

Ne glede, ali bo v avtu tvoj malček, nečak ali otrok tvojih prijateljev, je dobro, da imaš v avtu različne pripomočke za animacijo. Otroci se hitro naveličajo zgolj ene vrste zabave, dogajanje skozi okno pa jih največkrat ne zanima. Četudi si proti, pa vseeno razmisli, da s seboj vzameš tablico, kjer imaš naložene različne risanke, igrice in pobarvanke, saj jih najmlajši obožujejo.
 

5. Svojemu hišnemu ljubljenčku omogoči prijetno potovanje

Boš letos na počitnice vzel tudi svojega štirinožnega prijatelja? Vročina ni najboljši pasji prijatelj, zato v prvi vrsti poskrbi, da tvoj kuža v avtu ne bo utesnjen in da mu bo hladno. Obvezno mu priskrbi tudi plastenko vode in hrano, če greš na daljšo pot. Seveda pa ne pozabi še na obesek s kontaktnimi podatki na ovratnici, povodec, vrečke za iztrebke in potni list, če potuješ v tujino.
 

6. Krema za sončenje, sončna očala in brisača naj ne bodo v prtljažniku

Poleg kompleta prve pomoči, ki ga v avtu tako ali tako že imaš, med nujno opremo sodijo tudi krema za sončenje, sončna očala in brisača. Zakaj? Recimo, da sredi največje vročine na cesti padeš v več kilometrsko kolono vozil ali pa se ti pokvari klima, takrat je brisača še kako dobrodošla. Z njo boš lažje krotil nadležno potenje in zakril izpostavljene dele telesa pred žgočim soncem. Prav tako pa je poleti v avtu potrebno zaščititi kožo in oči, ker so nevarni UVA-žarki čez steklo še močnejši in na koži povzročajo globlje poškodbe.
 

7. Na dan odhoda preveri stanje na cestah

Na dan odhoda spremljaj spletne strani, kjer so objavljene ažurne informacije o razmerah na cestah. Če ugotoviš, da je na tvoji načrtovani poti daljši zastoj, si doma vzemi 5 minut za spremembo poti. Veliko lažje boš preživel 5 minut za računalnikom kot 50 v avtu, verjemi.
 

8. Preden se usedeš za volan, ohladi avto

Preden zaženeš motor, je dobro, da si svojemu jeklenemu konjičku privoščil dovolj svežega zraka. Najboljše je, da najprej odpreš vsa vrata. Tako zagotoviš, da se star zrak v kabini popolnoma zamenja. Nato vsa vrata zapri in prižgi klimo. Vendar pazi, da se temperatura v avtu od zunanje ne razlikuje za več kot 7 stopinj Celzija.
 

9. Na poti se ustavi na vsaki 2 uri

Priporočljivo je, da se med potjo ustaviš na vsaki 2 uri, sploh če imaš v vozilu otroka, starejšo osebo ali kosmatega prijatelja. Seveda pa bodo vmesni postanki dobro deli tudi tebi. Svež zrak namreč zbistri misli, z nekaj počepi pa boš poskrbel tudi za boljšo cirkulacijo.
 

10. Na postajališču nikogar ne pusti v avtu

Vemo, da se ti zdi naš zadnji nasvet samoumeven. Vemo, da si zdajle misliš: »Kdo sploh kaj takšnega naredi?« Pa vendar, mediji prav vsako poletje poročajo o kakšni taki nesreči. Notranjost avta se segreva zelo hitro, v pol ure se lahko temperatura v avtu dvigne tudi za 15 stopinj! Zato nikdar nikogar ne pusti v vozilu!

Pred odhodom na počitnice pa ne pozabi urediti še zdravstveno zavarovanje za tujino WIZ Tujina zase in WIZ Avto zavarovanje za svojega jeklenega konjička. 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.