null WIZ svetuje: nakup rabljenega vozila
Sklenitev kupčije s stiskom rok
clock image

5

WIZ svetuje: nakup rabljenega vozila

#wizavto

30 oktober, 2017

Helena

Novi avtomobili hitro izgubijo vrednost, zato se je zagotovo racionalneje odločiti za nakup rabljenega avtomobila. Seveda pa tudi ta s seboj prinaša kar nekaj pasti – ugotoviti moramo, v kakšnem stanju je rabljen avtomobil, kaj se je dogajalo z njim in kako dobro je ohranjen.

Pri nakupu rabljenega vozila je zelo dobrodošla pomoč strokovnjakov, ki jim zaupamo. Vselej sicer nimamo možnosti opraviti vseh preizkusov, toda vztrajanje pri njih nam omogoči, da se dodatno pogajamo o ceni. Če je ta na prvi pogled upravičeno visoka, je dobro biti previden, če je prenizka, pa je dobrodošla natančnost pri pregledu in preizkusu vozila.

 

Kaj torej priporočamo in svetujemo pred nakupom rabljenega vozila?

 • Določite svoj »proračun« za nakup vozila, saj boste tako točno vedeli, katera vozila so za vas in katera so tista, ki si jih ne morete privoščiti.
 • Preverite okvirne cene rabljenih vozil na spletu, kjer boste našli veliko spletnih strani z informacijami o cenah, kot je npr. avto.net.
 • Rabljena vozila, stara manj kot tri leta, z do 50.000 prevoženimi kilometri, so verjetno najboljši nakup. Povprečje prevoženih kilometrov na leto znaša med 10.000 in 20.000. Kar je več, lahko pomeni, da je bilo vozilo uporabljeno za službene namene.

 

Dokumenti vozila in njegova zunanjost

 • Prodajalec se mora izkazati kot lastnik vozila, preverite pa tudi številki motorja in šasije (in ju primerjajte s tistimi na dokumentih), da ne kupite ukradenega vozila.
 • Zelo pomemben dokument je tudi Servisna knjižica, iz katere je razvidno (ne)redno vzdrževanje vozila in na podlagi katere lahko preverimo, ali kilometri na števcu ustrezajo podatkom v Servisni knjižici.
 • Modro je zahtevati tudi pisno garancijo na prevožene kilometre in neoporečnost kupljenega vozila. Ker se večina rabljenih vozil kupi po načelu videno-kupljeno, je treba avtomobil kar se da dobro pregledati in preizkusiti. Če se prodajalec temu izmika, je to dovolj velik razlog, da nakup opustimo.

 

Preverjanje karoserije rabljenih vozil

 • Vsako rabljeno vozilo pred nakupom preizkusite. Preizkus vožnje naj bo na raznolikih cestiščih (avtocesta, regionalna cesta, slabše vzdrževana in makadamska cesta). Na tak način boste lažje ugotovili morebitne skrite napake na vozilu.
 • S svetilko preglejte karoserijo vozila, saj se lahko kje skriva rja ali korozija. Preverite pragove, vzdolžne nosilce, kote notranjih blatnikov, vogale na zunanji strani blatnikov, ne pozabite na skrite kote in spodnje robove vrat ter prtljažnika.
 • Preverite vsa gumijasta tesnila na vozilu (okna, prtljažnik, strešno okno ipd.). Poiščite morebitne vodne madeže. Če v vozilo uhaja voda, to lahko pomeni dodatne stroške popravila in dodatno rjo.
 • Sprehodite se okoli vozila na dnevni svetlobi in preglejte vozilo z vsakega vogala. Če boste opazili spremembo v niansah barve, to lahko nakazuje na slabo opravljena kleparsko-ličarska dela po nezgodi vozila. Prodajalca, ki želi skriti obsežno popravilo s prebarvanim avtomobilom, lahko ulovimo na laži, če odmaknemo obloge vrat, preproge na dnu potniškega prostora, izolacijo na pokrovu motorja ali preprogo, ki pokriva dno prtljažnika.
 • Preverite tudi obrabo pnevmatik. Ali obraba pnevmatik ustreza številu kilometrov na števcu? Če ima eno leto staro vozilo s 15.000 kilometri čisto nove pnevmatike, zna to biti malo sumljivo. Preverite tudi rezervno pnevmatiko.
 • Najrazličnejši plastični dodatki (spojlerji) so večkrat nameščeni zato, da skrijejo poškodbe ali dele, ki jih je načela korozija. Tudi svetlobna telesa morajo dobro tesniti in v njih se ne sme nabirati vlaga.
 • Večjo vrednost imajo avtomobili, ki so bili garažirani. Obvarovani so bili pred negativnimi vremenskimi vplivi in če lahko z loščenjem kovine še nekako skrijemo vpliv vremenskih pojavov, pa se tem neuspešno upirajo gumijasti deli zunanjosti, predvsem brisalci in gume, ki tesnijo šipe. Ti postanejo najprej manj elastični, pri daljši izpostavljenosti atmosferskim vplivom pa preperijo in popokajo, zato jih ob pregledu še posebej pozorno preverite.

 

Pregled notranjosti rabljenega avtomobila

 • Preverite, ali kilometri na števcu ustrezajo splošnemu stanju vozila. Obraba sedežev, stopalk, volanskega obroča in še drugih delov, ki so bolj ali manj v nenehnem stiku z voznikom in potniki, je zelo zgovoren dokaz o resničnem številu prevoženih kilometrih. Vdrt voznikov sedež priča, da ima vozilo za seboj več kot 100.000 kilometrov. Tudi robovi sedežev so pri daljši uporabi dosti bolj obrabljeni kot drugi deli, ravno tako prevleka dna notranjosti, stikala, elektromotorji za vodenje stekel in prestavna ročica. Tudi del prevleke pod stopalkama za plin in zavoro, kjer se voznik opira s peto, je pri večjem številu prevoženih kilometrov močno obrabljen.
 • Pri pregledu notranjosti bodite pozorni tudi na morebitne praske, odrgnine in vodne madeže ter druge nepravilnosti. Dvignite preprogo in poglejte s svetilko pod sedeže!
 • Preglejte delovanje vseh stikal v vozilu (pomična stekla, luči, smerokazi, klimatska naprava, brisalci itn.).

V tokratnem zapisu vam ponujamo prve nasvete, kako se lotiti nakupa rabljenega avtomobila. Svetujemo vam, da se držite 3-eh P-jev (premišljeno, preudarno in previdno), in si tako zagotovite dober rabljen avto, ki vam bo služil še vrsto let.

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.