null Pavza. Menopavza! 
clock image

4

Pavza. Menopavza! 

#wizzdravje

19 december, 2023

Ana

Menopavza je naravni fiziološki proces v življenju ženske, ki označuje konec reproduktivne dobe. Začne se postopoma, najpogosteje med 45. in 55. letom starosti ter običajno traja od 4 do 7 let.

Gre za kompleksen proces, ki se odvija postopoma in ima različne učinke na vsako žensko. Mnoge doživljajo neprijetne simptome, pri čemer nekatere potrebujejo celo zdravniško obravnavo, saj gre za zahtevno fazo življenja.

Statistike kažejo, da več kot 80 % žensk doživi simptome menopavze, ki vključujejo vročinske oblive, nočno potenje, spremembe razpoloženja in težave s spanjem. Med zanimivostmi o menopavzi velja omeniti, da se simptomi lahko pojavijo že nekaj let pred dejansko menopavzo, v obdobju imenovanem perimenopavza.

Če se po šestih mesecih brez menstruacije pojavijo ponovne krvavitve, je priporočljiv obisk pri ginekologu.

Znaki menopavze so raznoliki in vključujejo tudi suhost nožnice, spremembe v spolnem življenju ter povečano tveganje za osteoporozo in srčno-žilne bolezni. Menopavza ne pomeni konec aktivnega življenja, temveč zahteva prilagoditve in samopomoč. Ženske si lahko pomagajo s hormonsko terapijo, spremembami v prehrani, redno telesno aktivnostjo, upravljanjem stresa in alternativnimi terapijami.

Menopavza je zadnja menstruacija v ženskem življenju. Menopavzo se bolj natančno diagnosticira takrat, ko je minilo 12 mesecev od zadnje menstruacije.

Perimenopavza traja do menopavze, ko se menstrualni cikli v celoti prenehajo. 

Razumevanje menopavze kot naravnega prehoda ter aktivno iskanje prilagoditev in podporo lahko pripomoreta k boljšemu fizičnemu in čustvenemu zdravju žensk v tem življenjskem obdobju. S staranjem se v ženskem telesu zmanjšuje proizvodnja spolnih hormonov, predvsem estrogena in progesterona, ki sta ključna za regulacijo menstrualnih ciklov. V zadnjih enem do dveh letih perimenopavze opazimo drastičen padec estrogena, kar poudari simptome. Med značilnimi simptomi so neredne menstruacije, ki se lahko razlikujejo po trajanju, intenzivnosti in frekvenci. Suhost nožnice, vročinski oblivi, nočno potenje, težave s spanjem, spremembe razpoloženja, povečanje telesne mase, redčenje las, suha koža ter izguba polnosti dojk so pogoste težave.

Tudi če ženske nimajo zdravstvenih težav, menopavza poveča tveganje za razvoj bolezni. Zaradi izrazitega upada ravni estrogena se v telesu pojavijo številne spremembe, ki lahko ogrozijo zdravje. Tveganja so odvisna od genetskih in drugih dejavnikov. Kljub temu je pomembno opozoriti na štiri zdravstvene težave, ki se pogosteje razvijejo po menopavzi: 

 • Povečajo se tveganja za razvoj srčno – žilnih bolezni.
 • Zdravje kosti je ogroženo: ženske imajo 5-krat večjo verjetnost, da razvijejo osteoporozo kakor moški. 
 • Urinska inkontinenca: približno 16 % – 18 % žensk poroča o uhajanju urina po menopavzi. 
 • Pridobivanje odvečnih kilogramov.

Posledice menopavze prinašajo številne telesne spremembe:

 • Spremembe v nožnici: po menopavzi opazimo oslabelost tkiv okoli odprtine nožnice in sečnice, kar lahko povzroči kronično draženje, suhost nožnice ter izcedek.
   
 • Oslabljenost mišičnega in vezivnega tkiva: s staranjem se zmanjša količina mišičnega in vezivnega tkiva, vključno s tistim, ki podpira mehur, maternico, nožnico in danko. Posledično se lahko organi spustijo, kar povzroči občutek pritiska, težave z uriniranjem in spolnimi težavami.
   
 • Spremembe v dojkah: vezivno tkivo, ki podpira dojke, se zmanjša, kar vodi v povešanje in manjšo čvrstost dojk.
   
 • Vročinski oblivi: pomanjkanje estrogena v menopavzi vpliva na endokrini sistem, kar povzroči vročinske oblive, občutek nenadnega vala vročine.
   
 • Nihanje hormonov in čustev: močno nihanje hormonov vpliva na čustveno počutje žensk, kar se odraža v močnih nihanjih razpoloženja, tesnobi in depresiji.
 • Težave s spanjem: vročinski oblivi pogosto povzročijo prebujanje ponoči, kar vodi v težave s spanjem in povečuje tveganje za nespečnost.
 • Slabši spomin: nihanje estrogena lahko vpliva na nevrotransmitorje v možganih, kar lahko privede do začasnih težav s spominom.

Menopavza tako prinaša številne izzive, vendar s pravilnim pristopom in podporo lahko ženske ohranijo kakovost življenja v tem obdobju.
 

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.