null Vztrajno kolesariš tudi v hladnejših mesecih?
kolesarka z rumeno jakno kolesari po mestnih ulicah
clock image

4

Vztrajno kolesariš tudi v hladnejših mesecih?

#wizblog

13 oktober, 2020

Margi

V hladnejših mesecih vas večina poskrbi za obvezno zimsko opremo avtomobila. Kaj pa lahko v “tradicionalno nekolesarskem” obdobju narediš na kolesu? Izpostavljamo 6 ključnih priporočil za kolesarjenje v hladnejših dnevih ..

Razlogi, da število kolesarjev iz leta v leto raste, so zelo različni. Nekaterim je všeč občutek svobode, drugi na ta način poskrbijo za dnevno dozo gibanja, hkrati pa prihranijo kak evro. Vse več ljudi pa kolesari, ker želijo prispevati k odgovornemu vedenju in se izogniti oblikam prevoza (tudi javnega), ki škodljivo vplivajo na okolje in so eden glavnih razlogov za slab zrak okoli nas.

Primerna oprema kolesarja in kolesa je v času prehodnega vremena nepogrešljiva.

Izpostavljamo 6 ključnih priporočil za kolesarjenje v hladnejših dnevih:

 


1. Kapa ali trak, kmalu pa še rokavice. Veliko vas prisega tudi na nepogrešljivo uporabo šala, ovratnika ali rute. 

Pri nizkih temperaturah in z nekaj vetra, se občutek mraza na kolesu zgolj stopnjuje. Najbolj izpostavljene so tvoje roke, zato jih zaščiti z rokavicami, preko glave pa si povezni trak ali kapo. Ob močno prometnih cestah pa si je pametno zaščititi dihala, saj visoka koncentracija izpušnih plinov v kombinaciji z našim globokim dihanjem lahko privede to težav. Usta si zaščiti z masko ali šalom.

2. Nizki čevlji z narezanim podplatom. Primerna jakna, ki te pri vožnji ne ovira.


Za vožnjo na kolesu so primerne krajše jakne, udobne bunde in lahki, toplejši modeli, ki segajo do kolen in imajo možnost prilagoditve razporka (na primer z razpenjanjem zadrge spredaj ali zadaj). Za ženske so mamljivi škornji s peto, a jih na kolesu (iz očitnih razlogov) močno odsvetujemo. 

3. Sprednja, zadnja luč in mačja očesa

Kratki dnevi, jutranja megla in nočna scena od kolesarjev zahtevajo še večjo previdnost. Upoštevaj, da te vozniki v teh situacijah težje opazijo, ker je v mrzlih dneh kolesarjev na cesti manj, pa te tudi ne pričakujejo. Posebna pozornost je potrebna na slabše osvetljenih odsekih, krožiščih in križiščih, kjer vozniku osebnega avtomobila pripelješ z njegove desne strani. Koristna dopolnitev kolesarskega stila so odsevna oblačila, odveč ni niti svetlobni telovnik, čeprav je morda za okus nekaterih kolesark manj estetski.

4. Kaj pa spolzka cestišča in kolesarske steze?

Asfaltne podlage so zaradi sestave in “dodatkov” različno oprijemljive, oziroma zdrsljive. Tipičen primer je zebra na prehodu za pešce, ki ob deževnih dneh postane prava kolesarska drsalnica. Za boljši oprijem spusti pritisk v pnevmatikah za približno pol bara. Ob zaviranju pa pazi, da obe zavori uporabljaš enakomerno, saj tako lahko preprečiš zdrs. Pa ne pozabi na zavarovanje WIZ Kolesar, ki te reši skrbi ob nezgodi in odgovornosti. Cena je le 19,99 € za celo leto.

5. Čelada?

Prednosti čelade ni treba posebej poudarjati, zato smo jo umestili na zadnje mesto. Nosi jo ne glede na to kje kolesariš!

6. WIZovo zavarovanje za (urbane) kolesarje

Le trenutek nepozornosti in lahko se ti zgodi kolesarska nezgoda. Padeš, koga povoziš ali kdo na tla prevrne tebe ... WIZ Kolesar te zavaruje tako za primer nezgode kot odgovornosti. Skleni ga enostavno preko spleta. 

Zavarovan si že za 19,99 EUR na leto! >

Da bo tvoje kolesarjenje še naprej brezskrbno, svetujemo, da si izbereš vsaj tri od šestih priporočil in jih poskušaš upoštevati. Si mnenja, da smo na kaj pozabili? Bi kaj dodal? Bi izpostavil kaj drugega? Deli svoje mnenje z nami, saj je izmenjava izkušenj med kolesarji neprecenljiva.


 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.