null VSE O REGISTRSKIH TABLICAH
Blog o registrskih tablicah
clock image

6

VSE O REGISTRSKIH TABLICAH

#wizblog

21 oktober, 2021

Igor

"Ugodna gospodarska klima, povečanje družine in veliko prevoženih kilometrov z zvestim jeklenim konjičkom – skupek teh faktorjev je pripeljal do nakupa avtomobila. Našega prvega povsem novega. Ko smo ga videli prvič, na njem še ni bilo tablic. Izgledal je fantastično."

"Pred samim prevzemom vozila sem moral urediti še registracijo. Presenečen sem ugotovil, da si lahko izberem tablice z oznako katerekoli regije, zato sem celo razmišljal, da bi se (vsaj v očeh soudeležencev v prometu) prelevil v primorskega ali štajerskega voznika. A korenine so korenine, ali pa samo nisem premogel dovolj »drznosti«, in pristal sem na tistih najbolj razširjenih, z oznako našega glavnega mesta. Kakorkoli, kmalu sem v rokah držal par novih registrskih tablic. Zavitih v folijo, povsem brez praske ali umazanije. Začel sem se spraševati, od kod izvirajo? Kje so jih uvedli najprej? Katere najbolj izstopajo? Zakaj so pokazatelj družbeno političnih razmer? In nastala je ideja za naslednji zapis."


Samoumevne in standardizirane


Registrske tablice so danes nekaj samoumevnega. Tako kot točenje goriva ali menjava pnevmatik. Noben avtomobil jim ne uide, saj predstavljajo identifikacijo avtomobila na cesti. Stare pa so približno toliko kot avtomobilizem sam. Prve tablice so na avtomobil namestili v Franciji davnega leta 1893, najprej na policijska vozila, kmalu pa tudi na ostale avtomobile, ki pa jih ni bilo prav veliko. Točno 10 let kasneje so prve tablice uvedli tudi v ZDA. V tem obdobju (l. 1898) se je baron Anton Codelli po Ljubljani prevažal z neregistriranim avtomobilom, saj je bila prva tablica na našem ozemlju nameščena šele leta 1906 na avtomobil barona Leopolda Lihtenbergerja. Nosila je oznako J-1, izdelati pa jo je moral sam, saj so se prvih nekaj desetletij tablice po vsem svetu izdelovale doma, v nekaterih državah so morale celo vsebovati inicialke lastnika vozila. 


Prve oznake na našem območju

Do prve regulacije registrskih tablic na naših tleh je prišlo že v času Avstro-Ogrske. Ker je del Slovenije spadal pod ozemlje monarhije, so se na redkih avtomobilih že pojavile tablice z oznakami F za Koroško, H za Štajersko, J za Kranjsko in K za Primorsko. Leta 1928 regulacijo in označbe določi novonastala kraljevina SHS, kmalu Kraljevina Jugoslavija, ki tablice označuje glede na novo teritorialno ureditev. Leta 1941 tablice zamenjajo italijanski okupatorji, na začetku 50. let prejšnjega stoletja pa se pojavijo prve tablice z rdečo zvezdo. Vsebovale so oznako republike in registrsko številko. Tablice so bile v uporabi do leta 1961, ko jih zamenjajo s tablicami z oznakami krajev. Takšne tablice smo v Sloveniji uporabljali vse do osamosvojitve in uvedbe tablic z mestnimi grbi, kot jih poznamo še danes.


Od kartona do aluminija

Vse od zgodnjih 60. let prejšnjega stoletja, ko je bil sprejet dogovor med proizvajalci avtomobilov in državami sveta, so tablice poenotene po celem planetu. V natančno določenih dimenzijah so izdelane iz aluminija, z »vgraviranimi« oznakami. Tudi do tega mejnika pa je vodila kar dolga pot. Tablice so včasih izdelovali iz kartona, lesa, usnja, porcelana in celo iz stisnjenih zrn soje. Zaradi očitnih slabosti vseh omenjenih materialov ob izpostavljenosti zunanjim vplivom se niso obdržale dolgo. Prav zaradi krhkosti so stare tablice danes redkost in na zbirateljskih trgih dosegajo astronomske vsote. Na bližnjem vzhodu potekajo dražbe registrskih tablic, kjer te dosegajo astronomske vsote. Najdražja tablica je bila prodana za 8.625.000€ v Dubaju, le nekaj tisočakov cenejša pa je bila tablica, prodana v Abu Dhabiju. Med 35 najdražjih tablic se je uvrstila tudi avstralska tablica, vse ostale pa so bile zbirateljem prodane na Bližnjem Vzhodu ali v Aziji. 


Ne najdemo jih samo na avtomobilih

Zbiranje tablic pa niti ni tuje niti na našem ozemlju, le da je njihova vrednost bolj sentimentalne narave, saj ne dosegajo nikakršne finančne vrednosti. Verjetno tudi tebi niso tuje avtomehanične delavnice s tablicami iz različnih krajev ali obdobij. Velikokrat tablice odlsuženih  avtomobilov in kmetijskih strojev krasijo tudi zidove gospodarskih poslopij na kmetijah, zaradi svojih zgodb in bogate zgodovine pa si stare registrske tablice utrejo novo pot celo na stene dnevnih sob, nižje ležečih gorskih koč in celo restavracij. Praktično povsod, kjer je govora o avtomobilizmu in zgodovini, se pojavijo stare registrske tablice.

Med najbolj zaželjenimi tablicami največkrat najdemo tiste z okroglimi številkami, ali pa tiste, ki dokazujejo, da so bile izdelane med prvimi, po navadi so to tiste z najnižjimi številkami. 

Najdražja tablica je bila prodana za 8.625.000€ v Dubaju.


LJ-UBICA, GO-AWAY, KR-IPA, CE-PIVO, PO-REDEN ... 

Zadnjih 30 let pa si je v Sloveniji mogoče izdelati personalizirano registrsko tablico, ki jih lahko v bolj ali manj izvirnih oblikah srečaš na naših cestah. Čeprav je cena posebnih tablic relativno nizka (okoli 100€ dodatka), pa se v Sloveniji zanjo odloči le približno 1% voznikov. Kar je morda celo dobra novica, saj je bila država ob poplavi »neposrečenih« registrskih oznak leta 2018 primorana sprejeti Pravilnik o registraciji motornih vozil, ki med drugim zapoveduje, da na tablicah ni dovoljena uporaba »neprimernih vsebin in izrazov«. Humoristi in veseljaki s »sumljivimi« tablicami so te sicer lahko obdržali, nove pa so podvržene zgornjemu pravilniku.  

Kot vidiš, so tablice v dobrih 100 letih prehodile precej dolgo pot. Danes so nekaj povsem samoumevnega, le pomisli, kako izstopa avtomobil, ki je nima. Mnogi sicer menijo, da tablica pokvari izgled avtomobila, kar morda drži, sploh kadar govorimo o super avtomobilih in prototipih. Vseeno pa proizvajalci oz. oblikovalci  avtomobilov za masovno proizvodnjo tablice vzamejo v zakup že pri samem načrtovanju, zato so na serijskih avtomobilih te veliko manj moteče. 

 

Hitri izračun WIZ avto zavarovanja le z vnosom REGISTRSKE TABLICE 

Dobra novica za vse tehnološke navdušence ter obstoječe in nove WIZ zavarovance! Po novem do izračuna cene za avto zavarovanje še hitreje. Vnesi le registrsko številko in pridobi ceno za WIZ avto zavarovanje. V času akcije sodeluješ tudi v nagradni igri za res lepe nagrade (telefon, zimske gume, gorivo ...). Preizkusi tukaj hitrost izračuna in sodeluj za nagrado >

 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.