null Vse, kar še ne veš o menjavi pnevmatik 
avto, gume, wiz blog
clock image

6

Vse, kar še ne veš o menjavi pnevmatik 

#wizblog

17 november, 2021

Igor

Ali veš, da imamo v Sloveniji trenutno registriranih že preko 1.600.000 vozil? Večinski delež predstavljajo osebni avtomobilih – na naših cestah se pelje že več kot 1.100.000 registriranih osebnih avtomobilov.

Pnevmatike so tiste, ki omogočajo stik s cesto ter zagotavljajo varno in hitro premikanje naših vozil. Zato je še posebej pomembno, da uporabljaš kvalitetne pnevmatike, jih redno polniš, pregleduješ, ter tudi menjaš glede na letni čas. Ker se približuje sezona zime, smo zate izbrskali vse informacije, ki jih moraš vedeti o menjavi iz letnih pnevmatik na zimske.


Zakaj bi sploh zamenjali pnevmatike?

Uporaba zimskih pnevmatik je zakonsko določena za obdobje od 15. novembra pa do 15. marca. Če v tem času tvoj jekleni konjiček ni ustrezno obut, te pristojni organi lahko presenetijo z globo. A ni škoda svoj denar dajati za kazni, ko si za ta znesek lahko raje privoščiš oddih, večerjo ali kos oblačila?

Globa pa je še najmanjša težava – s takim početjem resno ogrožaš sebe ter soudeležence v prometu. Si predstavljaš, da poškoduješ sebe ali koga drugega samo zaradi neustreznih pnevmatik?

V lanskem letu smo našteli 14.971 prometnih nesreč. Število je bistveno manjše, kakor prejšnja leta predvsem zato, ker smo lani več časa preživeli doma. Letos, ko se vozimo več, je pričakovati tudi porast te številke. V izogib nesrečam je ključno, da svojo vožnjo, pa tudi jeklenega konjička prilagajaš razmeram na cesti. Če se v nižjih temperaturah voziš z letnimi pnevmatikami, imaš tudi večjo možnost zdrsa, „plesanja vozila“ ter ostalih nevarnosti.

Zimske pnevmatike so popolnoma drugače narejene, kakor letne. Omogočajo boljši oprijem na mrzlem cestišču, hkrati pa preprečujejo nastanek aquaplanning-a, kadar se znajdeš na mokrih površinah. Z uporabo ustreznih pnevmatik je tvoj avtomobil lažje obvladovati, zavorna pot pa se skrajša.
 

Kdaj je čas za menjavo gum?

Kot že omenjeno, je zakonsko določeno, da imamo na avtomobilih zimske gume od 15. novembra dalje. V tem času se seveda veliko ljudi odloči za menjavo in vulkanizerske delavnice pokajo po šivih. Če upoštevamo prejšnji podatek, da imamo pri nas preko 1.600.000 vozil, pridemo do informacije, da vulkanizerji zamenjajo preko 6.400.000 pnevmatik

Povsem običajno je torej, da se v obdobju menjave poveča tudi čakalna doba v vulkanizerski delavnici. Prav nič nenavadnega ni, če zaradi tega ne uspeš pravočasno narediti menjave. Svetujemo, da pnevmatike zamenjaš že nekoliko prej in se tako izogneš nevšečnostim.

Zimska oprema je obvezna tudi pred ali po zakonskem datumu, če je prisoten sneg, ki se prijema vozišča ali če je vozišče poledenelo. Pomembno je torej, da redno spremljaš vremensko napoved in se temu primerno pripraviš.
 

Katere pnevmatike izbrati?

Vsako leto na svetu proizvedemo približno 2.5 milijarde pnevmatik. V vsej poplavi ponudbe je čisto normalno, če se znajdeš v dvomih, katere bi bile najboljše za tvojega jeklenega konjička.

Zimske pnevmatike imajo oznako M + S, njihov profil pa praviloma ne sme biti manjši od 3 mm.  WIZovci svetujemo, da profil gum znaša 4 mm ali več, saj imaš s tem boljši oprijem na vozišču. Vse 4 pnevmatike morajo biti enake vrste, zgradbe in velikosti, ustrezati pa morajo tudi kategoriji, ki je predpisana v dokumentu o ustreznosti vozila.

Svetujemo, da ne uporabljaš pnevmatik, ki so starejše od 4 let. Prav tako pnevmatike vsako leto obračaj iz sprednje na zadnjo os; pnevmatike, ki so torej lani bile na zadnji osi, letos namesti na prednjo in obratno. S takšnim „kolobarjenjem pnevmatik“ preprečiš nastanek nepravilnosti zaradi vrtenja.

Pri izbiri pnevmatik si zapomni formulo 4x4x4: 4 enake pnevmatike, s profilom najmanj 4 mm in starostjo največ 4 leta.

Če si v dvomih, katere pnevmatike bi bile najboljša izbira zate in za tvoj avtomobil, preveri teste. Vsako leto se namreč po Evropi opravljajo testiranja avtomobilskih pnevmatik, pri čemer sodeluje tudi Avto-moto zveza Slovenije (AMZS). Ti testi so najbolj zanesljivi, strokovni, obsežni, natančni ter neodvisni ter ti zato podajo najbolj realno sliko tega, kaj izbrati.


Kaj narediti z letnimi pnevmatikami?

Ko na svoj avtomobil uspešno namestiš zimske pnevmatike, pa se pojavi novo vprašanje: kaj narediti z letnimi? Če so slednje še dobro ohranjene in imajo ustrezen profil, jih shrani za naslednje leto. Poišči temen in suh prostor, kjer bodo letne gume počakale na novo sezono. To je lahko kar domača garaža ali klet. Če tega prostora nimaš, prosi svojega vulkanizerja, če lahko pnevmatike zate pospravi on.

Pnevmatike s platišči obesi ali jih naloži eno na drugo. Občasno jih zasukaj. Pnevmatike brez platišč pa skladišči pokončno.

Stroka ocenjuje, da vsako leto odvržemo med 1 in 1.8 milijarde pnevmatik. Če slednje niso več primerne za na cesto, jim poišči drugačen namen. Stare pnevmatike „spimpaj“ v dekoracijo, kos pohištva ali pa iz njih izdelaj gugalnico. Nekatera podjetja za gumo tudi reciklirajo in ji tako podarijo nov pomen.

Ko pnevmatike zamenjaš, bodi sprva nekoliko previden/a. Opazuj, kako se tvoje vozilo obnaša na cestišču in ali je nova obutev na kakršen koli način spremenile vožnjo. Redno pa pregleduj tudi tlak v pnevmatikah in jih po potrebi napolni.


Poleg pnevmatik ne pozabi ...

Res, da so pnevmatike izjemno pomembne za varno in udobno vožnjo, a ne pozabi tudi na ostale stvari.

  • Poskrbi, da je tekočina za čiščenje vetrobranskega stekla namenjena zimskemu času.
  • Preveri tudi, v kakšnem stanju so metlice brisalcev. V snegu, dežju ter megli je vidljivost slabša, zato je še posebej pomembno, da brisalci delujejo brezhibno.
  • V zimskem času je še posebej obremenjen akumulator, predvsem zaradi povečane uporabe žarometov in gretja. Temeljito preveri njegovo delovanje.

Hladilna tekočina poskrbi za hlajenje motorja, če je neustrezna pa lahko ob nizkih temperaturah zmrzne. Uporabljaj torej hladilno tekočino, ki je namenjena tudi nižjim temperaturam. 

Pri WIZu v mrzlih dneh odsvetujemo pranje avtomobila, saj nam s tem lahko zamrznejo ključavnice, brisalci, ogledala ter tesnila vrat. Če pa ne gre drugače, svojega jeklenega konjička po pranju obriši s suho krpo, tesnila, ključavnice in preklopna ogledala pa namaži z WD-40. :)

Z ustreznimi pnevmatikami in vzdrževanjem bo zimska vožnja bistveno bolj varna in udobna, seveda pa ne pozabi upoštevati tudi cestno prometnih predpisov.

Vir statistik: Stat.si
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.