null Vrtnarjenje doma in na balkonu, tudi za začetnike
vrt z rožami
clock image

5

Vrtnarjenje doma in na balkonu, tudi za začetnike

#trikidoma

28 april, 2020

Ana

Navdušeni vrtičkarji že komaj čakate, da zima odnese svoje pete in nas pomlad zasuje s sončnimi žarki. Čeprav se na prvi pogled ne zdi tako, je vrt zelo trajen izdelek, s katerim lahko pustiš pečat v času, nekatere rastline živijo namreč dlje kakor ti.

Prav trajnost vrta je velika motivacija za vrtnarje in vrtnarke. Vsi pa občudujemo tiste, ki nam postrežejo s skledo domače solate ali katero drugo vrsto slastnih pridelkov izpod svojih rok.


Prebudi vrtnarja v sebi!

Mogoče še vedno misliš, da vrtnarjenje ni zate, ker nimaš opevanih »zelenih rok«, s katerimi božaš in prigovarjaš svojim rastlinam, te pa se v zameno bohotijo na tvojem vrtu ali balkonu. Pozabi na to, zagotavljamo ti, da imaš vse, kar potrebuješ za uspešno vrtnarjenje. Morda pa se tisti opevani vrtnar še nestrpno skriva v tebi in čaka, da vzcveti. 
 

Vrtnarji ne počivamo niti pozimi

Vsak vrtnar ima pozimi nekaj dela. Očistiti in urediti moramo svoje orodje, da bo v popolni pripravljenosti za vrtičkanje, in se lotiti načrtovanja vrta. Razmisliti moramo, katere rastline bodo letos posajene na posamezne grede, kaj nam je lani dobro uspelo in česa smo posadili preveč ali pa premalo.

Skrivnost urejenega vrta je v njegovi skici. Z njo lažje določiš, koliko različnih vrst semen potrebuješ, saj se kupovanje »na pamet« nikoli ne obnese najbolje. Kalivost semen se namreč sčasoma manjša, zato jih je treba kupovati sproti in pravočasno.
 

Vrtnarjenje za začetnike

Marca je še nekoliko prezgodaj za aktivno delo na vrtu. Noči so še hladne, pa tudi zima še ni povedala zadnje besede. Drugače je, če imaš pripravljen rastlinjak ali pa toplo gredo. Bodi previdna, da ne seješ v mrzlo in hladno zemljo, kar lahko povzroči gnitje semen. Vseeno pa lahko že kaj postoriš:

  • Če imaš pred hišo sadno drevje, ga opazuj, če začne brsteti ali cveteti. V tej topli zimi se lahko marsikatero drevo zbudi nekoliko prej. Spremljaj vremensko napoved in ga zavaruj pred hladnimi vremenskimi vplivi.  
  • Kolobar okoli dreves pognoji z organskim gnojilom.
  • Zakoplji se v kompost, če ga imaš. To ni najprijetnejše opravilo, vendar mora biti kompost vsaj enkrat letno premetan, da pride zrak do spodnjih plasti. Pozneje ga boš koristno uporabila na vrtu. Lahko pa ga že namečeš okoli sadnega drevja.
  • Če želiš pospešiti rast na vrtu, posej zelenjavo pod steklo v svojem stanovanju. S tem boš vzgojila sejance, ki jih boš pozneje prenesla na prosto. Pot do zelenjave bo tako hitrejša.
  • Ne pozabi na okrasni vrt. Poreži okrasne trave in lanske ostanke cvetočih trajnic, kinaj ostanejo pokrite z zastirko.


Vrtnarjenje na balkonu

Vzgajaj rastline, ki rastejo v lončkih. Recimo kalčke, ki so pripravljeni že v treh do desetih dneh. Kupi namenska semena lucerne, pšenice, vrtne kreše, kapusnic, ječmena, prosa … Z njimi si boš lahko pripravljala solate, sendviče ali kaj drugega.
Enako velja za zelišča. Lončki z zelišči čudovito popestrijo tvojo okensko polico.
Poseješ lahko peteršilj, drobnjak, baziliko, timijan, koriander, meto, žajbelj in majaron. 

Kako se lotiš?

1.    Najprej kupi substrat, ki je primeren za vzgojo zelenjave na balkonu. 
2.    Lonec napolni s substratom, po njem raztresi semena in jih pokrij s tanko plastjo zemlje. 
3.    Vzdržuj vlago in poskrbi, da imajo rastline dovolj svetlobe.

Če ti sejanci nikakor ne uspevajo ali si preveč neučakana, si lahko še vedno kupiš sadike in z njimi popestriš svoje kuhinjsko okno.
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.