null Vinilke so nazaj! So se kdaj zares poslovile?
vinilka
clock image

4

Vinilke so nazaj! So se kdaj zares poslovile?

#prosti čas

23 januar, 2020

Ana Vita

Dobre, stare plošče. Plate. Vinilke. In še je teh izrazov … Lahko bi dejali, da dokler so predstavljale standard poslušanja glasbe, jih nismo znali dovolj ceniti. Pomisli, vinilke smo v nekem trenutku skušali nadomestiti s kasetami. Res so bile manjše in s tem bolj praktične, vendar pa je bila razlika v kvaliteti zvoka tako očitna, da se med audiofili kaseta ni nikoli zares »prijela«.

Podobno je bilo s kasnejšimi s CD-ji, kjer pa je digitalizacija zvoka že omogočala določene zvočne izboljšave. Tudi današnja doba digitalizacije zvoka je močno popravila kvaliteto zvočne slike, vendar pa vseeno ne dosega kvalitete zvoka vinilke. Pa čeprav je ta posneta v analogni tehniki ...

 

Vinil ostaja kralj kvalitete zvoka. Pika! 

Celo prvi poskus stika z nezemljani je povezan prav s ploščo. Voyager, ki ga je NASA leta 1977 izstrelila v orbito, nosi ploščo z zvočnim zapisom zvokov iz narave (petje ptic, kitov), nagovora v 55 živih in neživih jezikih, glasbe (Bach, Beethoven, Chuck Berry) ter drugih posnetkov. Ti naj bi potencialnim najditeljem dokazali, da smo zemljani razvita in miroljubna vrsta.

 

Zgodovina vinilnih plošč

Prve vinilke datirajo v sredino 19. stoletja, širše dostopne pa postanejo po letu 1900, ko so cenovno dostopnejši postali prvi gramofoni. Plošče so bile v teh časih 7 in 10 inčne, leta 1931 pa so za potrebe izdaje dolge Beethovnove 5. simfonije natisnili tudi prvo 12 inčno ploščo, ki se je pridružila kot zadnja od še danes standardnih dimenzij. Tudi material za izdelavo same plošče se ni menjal od zgodnjih 40. let prejšnjega stoletja, malenkost se je le digitaliziral proces samega snemanja in zapisa.

 

Najlepše najdbe lahko navržejo kar nekaj denarcev

Plošče dosegajo vrtoglave cene, vzroke pa gre iskati bodisi v redkosti pojavljanja določene plošče, njeni starosti, ohranjenosti itn.  Že kratek izlet na Ebay ti razkrije kakšne cene dosegajo vinilke med zbiratelji. Zato le pobrskaj po podstrešju ali kleti in poglej, če se kje na dnu kupa škatel skriva tudi kakšna še posebej težka. Velika verjetnost je, da se notri skrivajo dobre, stare plate! V večini primerov lahko najdbe poimenujemo kar »Jugoton zakladnica« saj upam staviti, da bo večina najdenih plošč prav izpod stiskalnice omenjene založbe, ki je »harala« po bivši državi. Ker pa tudi slepa kura zrno najde, se ti splača pogledati in poslušati prav vse. Saj veš, sentimentalna vrednost je vredna več od denarja ...

 

Kaj storiti s starimi ploščami?

Po daljšem obdobju »neaktivnosti« bo plošče pred poslušanjem NUJNO očistiti, ali pa bo čez nekaj tednov potrebno kupiti novo iglo za gramofon. Najprej očisti ovitke z mehko in vlažno krpo, previdno izvleci ploščo in jo »nežno pobožaj« z namensko krtačko, da iz nje odstraniš prah. Če so na plošči madeži, jih nikar ne praskaj, kupi raje namensko tekočino, ki bo madeže stopila, nato jih obriši z mehko krpo. Z obnovljenimi ploščami dopolni ali pa prični svojo kolekcijo. Če te to ne mika, pa preveri, koliko lahko za njih iztržiš med kolektorji in »feni«.

 

Alternativna uporaba plošč

Vinil oz. material, iz katerega so plošče izdelane je zelo »hvaležen« material, ko pride do reciklaže. Klik na Etsy razkrije mnoge zanimive načine ponovne uporabe, kot je nakit, stenska ura ali dodatek ... Lahko pa prirediš zabavo s tematskim večerom, kjer bo v ospredju glasba iz tvoje obnovljene zakladnice. Dodaš še nekaj »vintage« oblek, za najbolj pogumne »bundes« frizuro (za vsaj en večer) in recept za nepozaben žur se ponuja kot na dlani!

Med brskanjem za tisto težko škatlo pa se ti lahko pripeti sledeče:

  • Težka škatla se ti zvrne na nogo in jo poškoduje.
  • Z roko se nabodeš na star, rjast žebelj in »BAM«! Tetanus.
  • Med prekladanjem stare krame te uščipne v križu.
  • Ob plezanju na podstrešje ti spodrsne, ujameš se na roko in izpahneš ramo. 
  • Na glavo ti pade škatla z novoletnimi okraski in te »polepša« s tremi šivi.

Nepredvidljivih (a zdravnikom zelo dobro znanih) situacij je še veliko več! Da ti o njih resnično ne bo potrebno razmišljati vsaj glede doplačil stroškov pri zdravljenju, moraš imeti nujno urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje WIZ Zdravje. Potrebuješ ga po dopolnjenem 26. letu, ali če pred tem ostaneš brez statusa oz. se zaposliš.

VEČ O NUJNEM ZAVAROVANJU, KI TE REŠI DOPLAČIL PRI ZDRAVNIKU >

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.